Haniye suikastını hatırlatan Hamas'tan İsrail'e ateşkes yanıtı: Başa dönmek istemiyoruz

Haniye suikastını hatırlatan Hamas'tan İsrail'e ateşkes yanıtı: Başa dönmek istemiyoruz

Hamas'ın Lübnan temsilcisi Ahmed Abdul Hadi, Hamas'ın perşembe günü İsrail ile yapılması planlanan ateşkes müzakerelerine katılmayacağını doğruladı. Abdul Hadi, "Hareketimizin liderini öldürdüler" derken, "Bu nedenle 15 Ağustos görüşmelerine katılmayacağız. Çünkü başa döneceğiz" ifadelerini kullandı.

BÜŞRA AKDAŞ

Ortadoğu'da tansiyon yükselirken, Hamas'ın Lübnan temsilcisi Ahmed Abdul Hadi, perşembe günü yapılması planlanan ateşkes müzakerelerine katılmayacaklarını açıkladı. CBS News'e konuşan Abdul Hadi, Hamas'ın müzakerelere açık olduğunu, ancak İsrail'in 2 Temmuz tarihli önceki bir teklif temelinde devam etme konusunda güvence vermediğini belirtti.

Gazze'de ateşkes müzakereleri yine sürüncemede - 14.08.2024, Sputnik TürkiyeHamas Lübnan temsilcisi Ahmed Abdul Hadi

Abdul Hadi, “Biz müzakere kavramına karşı değiliz ve önceki turlarda esnektik” dedi. Ancak İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun önceki öneriyi reddetmesi ve yeni koşullar ileri sürmesi nedeniyle Hamas'ın müzakerelere katılmayacağını doğruladı. Özellikle Hamas'ın siyasi kanadının başı İsmail Haniye'nin geçen ay Tahran'da öldürülmesi, Hamas'ın müzakere sürecinden çekilmesinde önemli bir rol oynadı.

İsrail, pazar günü müzakerelere katılacağını belirtirken, Hamas, 2 Temmuz önerisini temel alacak herhangi bir müzakereye katılmayacağını salı günü resmen duyurdu. Abdul Hadi, halklarına karşı işlenen katliamları ve açlık savaşını durdurma sorumlulukları olduğunu belirterek, “Bir anlaşmaya varma konusunda ciddiyiz” dedi.

'LİDERİMİZİ ÖLDÜRDÜLER'

Hamas'ın Lübnan temsilcisi Ahmed Abdul Hadi yaptığı açıklamada, "Netanyahu ve hükümeti (2 Temmuz önerisini) reddetti, yeni koşullar koydu, hareketimizin liderini öldürdüler" diye konuştu.

'Bu nedenle 15 Ağustos görüşmelerine katılmayacağız" diyen Abdul Hadi, "Çünkü başa döneceğiz" dedi.

Bu gelişmelerin yanı sıra, İran ve Hizbullah, İsrail'i Haniye ve Hizbullah'ın üst düzey askeri komutanı Fuad Şukr'un öldürülmesinden sorumlu tutuyor. İran Cumhurbaşkanı Mahmud Pezeşkian, İsrail'in saldırganlığını durdurmak için misilleme yapmanın bir hak olduğunu vurgularken, Batılı liderler İran'ı bu tür bir misillemeden vazgeçirmeye çalışıyor.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby, ABD'nin bu hafta içinde İran ve vekilleri tarafından İsrail'e yönelik olası bir saldırıya hazırlandığını belirtti. ABD'li yetkililer, hem Hizbullah hem de İran'dan gelecek sınırlı bir saldırının çok az uyarıyla veya hiç uyarı yapılmadan gelebileceğini ifade ediyor.

Bu kritik gelişmeler, bölgedeki istikrarı daha da tehlikeye atarken, olası bir çatışmanın tüm bölgeyi ve hatta Batı ülkelerini içine çekebileceği endişesini artırıyor. Eski İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Ortadoğu'nun topyekûn bir savaşa sürüklenebileceği uyarısında bulundu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN