Güzellik salonlarının favorisiydi! Ünlü şampuan markası ölümcül bakteri nedeniyle piyasadan çekildi

Güzellik salonlarının favorisiydi! Ünlü şampuan markası ölümcül bakteri nedeniyle piyasadan çekildi

Kuru ve yıpranmış saçlara yönelik üretilen ünlü markanın belirli şampuan şişeleri, tehlikeli bir bakteri tespit edilmesi üzerine geri çağrıldı. Yetkililer, bakterinin kan dolaşımına girmesi halinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti.

Almanya’da güzellik salonlarına dağıtılan Italy markasına ait 1.068 şampuan şişesinde Klebsiella oxytoca bakterisi bulunması üzerine ürünler toplatıldı. Yetkililer, bu bakterinin bağışıklık sistemi zayıf bireylerde ciddi enfeksiyonlara ve hatta ölüme yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu.

GÜZELLİK SALONLARINDA KULLANILAN ŞAMPUANLAR TOPLATILDI

Piyasadan çekilen şampuanlar, yalnızca belirli güzellik salonlarına dağıtılmış olup, geniş çapta satışa sunulan ürünleri kapsamıyor. Ancak, ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından yapılan açıklamada, geri çağrılan ürünlerin geçici ya da geri döndürülebilir sağlık riskleri taşıdığı ifade edildi. Bu durum, söz konusu şampuanların Sınıf 2 kategorisinde değerlendirilmesine neden oldu.

original

Yetkililer, geri çağırmaya konu olan şampuanların parti kodunun 1G27542266 olduğunu ve son kullanma tarihinin 27 Mayıs 2027 olarak belirlendiğini duyurdu. Bu olay, Tec Italy markasının Ocak ayında E. coli kontaminasyonu şüphesiyle Tonico Şampuanı’nı piyasadan çekmesinin ardından yaşanan ikinci vaka oldu.

original

KLEBSİELLA OXYTOCA BAKTERİSİ NEDİR VE NASIL BULAŞIR?

Klebsiella oxytoca, özellikle kan dolaşımına geçtiğinde ciddi enfeksiyonlara yol açabilen bir bakteridir. Zatürre, idrar yolu enfeksiyonları, mide-bağırsak rahatsızlıkları, kusma ve şiddetli karın ağrısı gibi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Bakteri genellikle ağız, bağırsak ve burun yoluyla vücuda girer. Normal şartlarda bağırsak florasında zarar vermese de, kan dolaşımına geçtiğinde ciddi enfeksiyon riskleri taşır. Uzmanlar, bu tür enfeksiyonların bağışıklık sistemi zayıf hastalarda ölüm oranının %10 ila %20 arasında değişebileceğini belirtiyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN