Güney Kore’de muhalefet partileri, sıkıyönetim ilanı nedeniyle Devlet Başkanı Yoon Seuk Yeol’un azli için Ulusal Meclise önerge sundu. Demokratik Parti lideri Lee Jae-myung, Yoon’un Kuzey Kore’yi kışkırtarak çatışma riskini artırdığını söyledi. Azil önergesi 191 milletvekili tarafından imzalandı. Güney Kore anayasasına göre, azil süreci meclis ve Anayasa Mahkemesi onayıyla ilerliyor.
Güney Kore’de muhalefet partileri, dün gece sıkıyönetim ilan eden Devlet Başkanı Yoon Seuk Yeol’un görevden azledilmesi için Ulusal Meclise önerge sundu.
Yonhap haber ajansına göre, muhalefetteki altı parti lideri tarafından hazırlanan azil önergesi, 191 milletvekilinin imzasıyla meclise sunuldu. Sıkıyönetim kararını anayasaya aykırı olarak değerlendiren muhalefet, Yoon’un görevden alınmasını talep ediyor.
Demokratik Parti lideri Lee Jae-myung, diğer muhalefet liderleriyle gerçekleştirdiği toplantıda, "Yoon, bir kere başarısız oldu ve yeniden deneyecek, ama bundan daha ciddi riskler söz konusu. Kuzey Kore'yi kışkırtma, ateşkes hattını bozma ve silahlı çatışmaya yol açacak daha büyük riskler var." ifadelerini kullandı.
Muhalefet liderleri, Ulusal Meclis önünde toplanarak Yoon’un istifasını talep eden bir protesto düzenledi.
AZİL SÜRECİ NASIL İŞLİYOR?
Güney Kore anayasasına göre, azil süreci, bir devlet yetkilisinin anayasayı ihlal etmesi ya da görevini kötüye kullanması durumunda başlatılabiliyor. Devlet başkanının azli için Ulusal Meclise sunulan önergenin, meclis üyelerinin üçte ikisi tarafından onaylanması gerekiyor. Diğer kamu görevlileri için ise salt çoğunluk yeterli oluyor.
Önerge mecliste sunulduktan sonra 72 saat içinde oylanması gerekiyor. Kabul edilmesi durumunda, azil süreci Anayasa Mahkemesine taşınıyor. Mahkeme, 6 ay içinde duruşmalar düzenleyerek kanıtları değerlendiriyor. Azil kararının onaylanması için mahkemede görev yapan 9 yargıçtan 6’sının kabul oyu vermesi gerekiyor.
Devlet başkanının görevden alınması halinde, 60 gün içinde yeni bir lider seçilmesi zorunlu. Aynı süreç, devlet başkanının istifa etmesi durumunda da uygulanıyor.
TARİHTEKİ AZİL SÜREÇLERİ
Eski Devlet Başkanı Park Geun-hye, rüşvet, görevi suistimal ve diğer suçlamalar nedeniyle Mart 2017'de görevinden azledilmiş, ardından tutuklanarak hapse atılmıştı.
Park, yolsuzluk suçlamalarıyla cezaevinde 5 yıl kaldıktan sonra Aralık 2021'de başkanlık affıyla serbest bırakılmıştı.
Eski Devlet başkanı Roh Moo-hyun da 2004’te görevinden azledilmişti ancak Anayasa Mahkemesi, Roh'un görevden alınması talebini reddetmişti.