Güney Kore'de doktorlar greve gitti: 13 bin istifa

Güney Kore'de doktorlar greve gitti: 13 bin istifa

Güney Kore'de bin 600'den fazla stajyer doktor, hükümetin tıp fakültelerine daha fazla öğrenci kabul etme planını protesto etmek için bugün grev kararı aldı. Bu durum cerrahi operasyonlar ve hasta tedavisinde gecikmelere neden olacağı endişesini oluşturdu. Sağlık bakanlığı protesto amacıyla büyük hastanelerdeki 13 bin doktor ve yaklaşık 6 bin 400 stajyerin istifa ettiğini bildirdi.

Güney Kore'de bin 600'den fazla stajyer doktor bugün greve gitti. Bu durum, cerrahi operasyonlar ve hasta tedavisinde gecikme korkusunu artırdı.

Hükümet, tıp fakültesi kabullerini 2025 akademik yılından itibaren, şu anki yıllık yaklaşık 3 bin rakamını 2 bin artırmak ve sonunda 2035 yılına kadar 10 bin kişi daha eklemek istiyor.

Reuters’ta yer alan habere göre, stajyer doktorların hükümetin tıp fakültelerine daha fazla öğrenci kabul etme planını protesto etmek için grev kararı aldığı belirtildi.

PROTESTO AMACIYLA 13 BİN DOKTOR İSTİFA ETTİ

Sağlık bakanlığı protesto amacıyla büyük hastanelerdeki 13 bin doktor ve yaklaşık 6 bin 400 stajyerin istifa ettiğini belirtti. Doktorlardan yaklaşık bin 630'unun Pazartesi günü saat 23.00'e kadar hastaneyi terk ettiğini söyledi.

Grev, hükümetin doktorların işte kalmaları yönündeki talimatına ve büyük hastanelerin ameliyat programlarını ve hasta randevularını değiştirdiklerini söylemesine rağmen gerçekleşti.

Sağlık Bakan Yardımcısı Park Min-soo, büyük hastanelerde kritik ve acil bakımın sürdürülmesi amacıyla Salı günü düzenlenen bir brifingde, "Ağır hastaların tedavi görememesini önlemek için elimizden geleni yapacağız" dedi.

Doktorlara insanların hayatlarını ve sağlıklarını rehin almamaları konusunda uyaran Başbakan Han Duck-soo, teletıp kullanımı, kamu hastanelerinde daha fazla operasyon ve askeri kliniklerin açılması gibi acil durum önlemleri alınması talimatını verdi.

Geçtiğimiz hafta Gallup Kore'de yapılan bir ankete göre, Güney Korelilerin yaklaşık yüzde 76'sı daha fazla tıp öğrencisi planını destekliyor. Güney Kore'nin 52 milyonluk nüfusu 2022'de bin kişi başına 2,6 doktordan oluşuyordu; bu, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'ndeki (OECD) ülkeler için ortalama 3,7 olan ortalamanın çok altındaydı.

Ancak doktorlar ve tıp öğrencisi grupları, halihazırda yeterli doktor bulunduğunu ve sayıdaki artışın gereksiz tıbbi prosedürlere yol açabileceğini ve ulusal sağlık sigortası planının finansmanını baltalayabileceğini söylüyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN