Fitch, İsrail'in kredi notunu düşürdü

Fitch, İsrail'in kredi notunu düşürdü

Fitch Ratings, Gazze'deki katliamların etkisiyle İsrail'in kredi notunu "A+"dan "A"ya düşürdü.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, İsrail'in kredi notunu "A+"dan "A"ya düşürdü ve ülkenin not görünümünü negatif olarak belirledi. Fitch'in açıklamasına göre, bu kararın temelinde Gazze'deki savaşın sürmesi, artan jeopolitik riskler ve İsrail'in birden fazla cephede yürüttüğü askeri operasyonların yarattığı ekonomik ve mali baskılar yer alıyor.

BÜTÇE AÇIĞI BEKLENTİSİ

Fitch, İsrail'in kamu maliyesinin bu süreçten ciddi şekilde etkilendiğini vurguladı ve ülkenin bu yıl gayrisafi yurt içi hasılasının (GSYH) yüzde 7,8'i oranında bütçe açığı vermesinin beklendiğini bildirdi. Ayrıca, ülkenin borç seviyesinin orta vadede GSYH'nin yüzde 70'inin üzerinde kalacağının öngörüldüğü ifade edildi.

Jeopolitik risklerin, İsrail'in kredi notu üzerindeki baskıyı artırdığı belirtilen açıklamada, Gazze'deki çatışmaların 2025'e kadar sürebileceği ve bu çatışmaların diğer cephelere yayılma riskinin bulunduğu kaydedildi. Fitch, savaşın devam etmesinin sadece insan kayıplarına yol açmakla kalmayıp, aynı zamanda ek askeri harcamalara, altyapının tahrip olmasına ve ekonomik faaliyetler ile yatırımların uzun vadede zarar görmesine neden olabileceği konusunda uyarıda bulundu.

İsrail ile İran ve müttefikleri arasındaki gerilimin yüksek seviyelerde kalmaya devam ettiğini belirten Fitch, son dönemdeki saldırıların İsrail'in kredi profilini daha fazla zarar görebileceğini ifade etti. Ayrıca, savaşın 2024 sonuna kadar süreceği ve yoğun operasyonların devam etme riskinin bulunduğu, bu durumun ise acil askeri ihtiyaçlar için yüksek harcamaların devam etmesi ve sınır bölgelerindeki üretim, turizm ve inşaat sektörlerinde kesintilere yol açabileceği vurgulandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN