Sudan hükümetiyle Hızlı Destek Kuvvetleri arasındaki 15 Nisan'da başlayan iç savaş devam ediyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Sudan'daki gıda güvenliği durumunun son derece korkunç ve endişe verici seviyelere yükseldiğini açıkladı.
Sudan'da hükümet ve Hızlı Destek Kuvvetleri arasında 8 ay önce başlayan iç savaş başkent Hartum'un yanı sıra ülkenin batı ve güneybatısındaki 9 eyalette ağır silahlı çatışmalarla devam ediyor.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Sudan Temsilci Yardımcısı Adam Yao, BM Cenevre Ofisi'nin haftalık basın toplantısına çevrim içi katılarak değerlendirmelerde bulundu.
Sudan'da şiddet olaylarının arttığı belirten Yao, Sudan'daki gıda güvenliği durumu son derece korkunç ve endişe verici seviyelere yükseldi. Bu durum, acil ve toplu eyleme geçmemizi gerektiriyor." dedi.
'17,7 MİLYON KİŞİ AKUT GIDA GÜVENSİZLİĞİYLE KARŞI KARŞIYA'
Sudan'da 17,7 milyon kişinin akut gıda güvensizliğiyle karşı karşıya olduğunu, Darfur, Hartum ve Kurdufan bölgelerinde şiddetli gıda güvensizliğinin yaşandığını belirten Yao, Sudan'daki gıda krizinin, devam eden çatışmalar, artan şiddet, düşük tarımsal üretim, yüksek gıda fiyatları, iklim değişikliğinin etkileri ve yerinden edilme nedeniyle daha da kötüye gittiğini vurguladı.
Yao, Sudan halkının her zamankinden daha fazla desteğe ihtiyaç duyduğunu söyledi.
NE OLMUŞTU?
Sudan'da taraflar, başkent Hartum'un yanı sıra ülkenin batı ve güneybatısındaki 9 eyalette ağır silahlarla çatışmayı sürdürüyor.
Sudan hükümetinin uluslararası topluma "terörist grup" olarak kabul etmesi çağrısında bulunduğu Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK), 15 Nisan'da patlak veren iç savaş öncesinde sisteme entegrasyonu henüz tamamlanmamış askeri bir güçtü.
Ordu ile HDK arasındaki çatışmalarda, 10 bini aşkın sivil hayatını kaybetti, binlerce kişi yaralandı.
Uluslararası ateşkes ve müzakere girişimleri, tarafların karşılıklı ihlal suçlamaları ve öne sürülen şartlarda anlaşamamaları nedeniyle şu ana kadar başarısız oldu.
Taraflar, barış müzakereleri kapsamında 7 Kasım'da, Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde bir araya gelmişti.
Suudi Arabistan, ABD ve Doğu Afrika'daki Hükümetler Arası Kalkınma Otoritesi'nin öncülüğünde gerçekleşen görüşmelerde, taraflar, insani yardımların ulaştırılmasını kolaylaştırmak ve güven artırıcı tedbirleri uygulamak için adım atma konusunda taahhütte bulunmuştu.
Dünyanın en tehlikeli ve en güvenli ülkeleri: Seyahat planınızı bu listeye göre yapın