Dünyayı oyalıyorlar

Dünyayı oyalıyorlar

Gazze’de her gün kadınların ve çocukların üstüne bomba yağdıran Tel Aviv, Kahire’deki son ateşkes masasını da kabulü imkansız dayatmalarla devirdi. Hamas’ın ‘Amaç işgali kalıcı hale getirmek’ tepkisine rağmen Washington ‘Görüşmeler yapıcı geçiyor’ dedi. Dikkat çeken çıkış ‘ABD ve İsrail dikkatleri barış masasında tutmaya çalışarak saldırılar için vakit kazanıyor’ şeklinde yorumlandı.

NETANYAHU SÜREKLİ YENİ ŞARTLAR SUNARAK DUVAR OLUYOR

Hamas, Kahire’de İsrail’in dayattığı tekliflerin işgali kalıcı hale getireceği savundu. Tıkanan sürece rağmen Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan “Bir anlaşma çıkmasını umuyoruz” dedi. Ateşkesin sonuca ulaşmamasında ise ABD ve İsrail’in tavrı belirleyici oldu. Biden’ın yardımcısıyken İsrail’e silah gönderen Kamala Harris’in başkan adayı olduktan sonra “Gazze’deki acıları bitireceğiz” vaadinde bulunmasının bilinçli bir oyalama anlayışının yansıması olduğu belirtildi.

İPLERİ GEREN SON ÇIKIŞ TAPINAKLAR TEPESİNE SİNAGOG

Sürekli yeni şartlar ortaya atan Netanyahu’nun Lübnan saldırısından sonra kullandığı “Bu daha başlangıç” ifadesi de İsrail’in asıl isteğinin savaşın yayılması olduğunu ortaya koydu. İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir’in “Yapabilseydim, Tapınaklar Tepesi’ne bir sinagog kurardım” sözleri de tansiyonu yükseltme hamlesi olarak değerlendirildi. Bu çıkışa sert tepki gösteren Savunma Bakanı Gallant “Bu sorumsuzluk İsrail’i tehlikeye atıyor” dedi.

YİNE OKULA BOMBA

İsrail ordusunun Gazze’de 325 gündür sürdürdüğü saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 40 bin 435’e yükseldi. Son olarak zorla yerinden edilenlerin bulunduğu bir okul ile evlere dönük bombardımanda 15 Filistinli hayatını kaybetti.

2708krt01a-tum.jpg

ATEŞKES DEĞİL OYALAMA MASASI

ABD’nin haftalardır ‘oldu, olacak’ açıklamalarıyla gündeme gelen ateşkes masasından yine sonuç çıkmadı. Görüşmeler, Gazze’nin Mısır sınırı boyunca uzanan ‘Philadelphi Koridoru’nu İsrail’in kontrol etmek istemesiyle tıkandı. Bunun ‘İsrail işgalini kalıcı hale getireceğini’ belirten Hamas, Netanyahu’nun “zaman kazanmak için boş müzakere turlarıyla manipülasyon yaptığını” bildirdi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve aşırı sağ ortaklarının ateşkes müzakerelerinde samimi olmadığı bir kez daha ortaya çıktı. ABD yönetiminin haftalardır ateşkes konusunda bir anlaşmanın çok yakın olduğu şeklindeki duyurularına rağmen Doha’daki masa bir kez daha dağıldı. İsrail’in sürekli yeni taleplerle çıkmaza sürüklediği diplomasi çabalarına yine de katılım sağlamasının Hamas’a yönelik bir oylama taktiği olduğu değerlendirmeleri yapıldı.

Biden’ın yardımcısıyken İsrail’e silah gönderen Kamala Harris’in başkan adayı olduktan sonra “Gazze’deki acıları bitireceğiz” vaadinde bulunmasının da bu bilinçli oyalama anlayışının yansıması olduğu belirtildi. Sonu gelmeyen dayatmalarla süreci sürekli sabote eden Netanyahu’nun Lübnan saldırısından sonra kullandığı “Bu daha başlangıç” ifadesi de İsrail’in asıl hedefini bölgesel bir savaş olduğunu ortaya koydu. Hamas ve İsrail arasında Mısır, Katar ve ABD’nin arabuluculuğunda yapılan, dolaylı görüşmeler Gazze Şeridi’nde ateşkes ve rehine takası anlaşmasına varılmasını amaçlıyordu. Kahire’de haftasonu yapılan son görüşmelerin ardından açıklamada bulunan Hamas, ABD Başkanı Joe Biden’ın 2 Temmuz’da kamuoyuna duyurduğu ateşkes teklifine bağlı olduklarını dile getirerek Kahire’de kendilerine sunulan yeni teklifi, ‘İsrail işgalini kalıcı hale getireceği’ gerekçesiyle reddettiklerini bildirdi. İsrail’in taleplerini içeren bu yeni teklife göre Philadelphi Koridoru olarak adlandırılan 14 kilometrelik Mısır-Gazze sınırının kontrolünün İsrail’e bırakıldığını ve İsrail askeri varlığının Gazze’de devam etmesinin öngörüldüğünü dile getiren yetkili, Hamas heyetinin bunu kabul etmeyeceğini arabulucu ülkelere ilettikten sonra Kahire’den ayrıldığını bildirdi. Hamas’ın üst düzey isimlerinden Hüsam Badran da BBC’ye verdiği demeçte, Netanyahu’nun aldığı tutumla, bir anlaşma istemediğini, ancak “zaman kazanmak için boş müzakere turlarıyla manipülasyon yaptığını” gösterdiğini söyledi. Diğer yandan İsrail provokatif tutumunu da sürdürüyor.

‘AKSA’YA SİNAGOG YAPALIM’ TAHRİĞİ

Mescid-i Aksa’da “sinagog” inşa etmek istediğini söyleyen İsrailli aşırı sağcı Bakan’a tepkiler büyüyor. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, işgal altındaki Doğu Kudüs’te yer alan Mescid-i Aksa’da bir sinagog inşa etmek istediğini söyleyen aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir’in, ülkenin ulusal güvenliğini tehlikeye attığını belirtti. Gallant, sosyal medya platformu X’te yaptığı açıklamada, Mescid-i Aksa’da statükoya meydan okumanın “tehlikeli, gereksiz ve sorumsuz bir eylem” olduğunu kaydetti. Ana muhalefet lideri Yair Lapid de Netanyahu hükümetinin “kontrolü kaybettiğini” ifade etti. İçişleri Bakanı Moshe Arbel ise Ben-Gvir’in açıklamalarının “kan dökülmesine” yol açabileceği konusunda uyardı.

GAZZE’DE EV VE OKULLARA BOMBA YAĞDI

İsrail, ABD’nin 7 Ekim 2023’te Gazze Şeridi’ne başlatılan saldırılar için şimdiye kadar 50 bin tondan fazla askeri teçhizat sağladığını açıkladı. İsrail Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, ABD ile İsrail arasındaki işbirliği çerçevesinde şu ana dek İsrail’e gelen askeri teçhizat 500 askeri uçak ve 107 deniz sevkiyatı aracılığıyla gerçekleştirildi. İsrail, halkı zorla aç ve susuz bırakarak büyük bir insani felakete yol açtığı Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarına 324. gününde de devam etti. İsrail ordusunun, Gazze Şeridi’nde zorla yerinden edilenlerin bulunduğu bir okul ile evleri hedef aldığı saldırılarda 15 Filistinli yaşamını yitirdi, çok sayıda kişi yaralandı. İsrail’in Gazze Şeridi’nin kıyılarında avlanan Filistinli balıkçılara yönelik hava saldırısında da 7 kişi hayatını kaybetti, bazıları yaralandı. Görgü tanıkları İsrail’e ait bir İHA’nın, Gazze kenti kıyısında toplanan bir grup balıkçıyı hedef aldığını aktardı. AA

İRAN’DAN MİSİLLEME MESAJI: ‘ÖLÇÜLÜ OLACAK’

İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, Tahran’da Hamas lideri İsmail Haniye’ye düzenlenen suikasta tepkilerinin ‘kesin ve ölçülü’ olacağını ifade etti. İran Dışişleri Bakanı Erakçi, X sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında, İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani ile yaptığı telefon görüşmesinde, bölgesel görüşmeleri ele aldıklarını belirtti. AA’nın aktardığına göre, İtalyan Bakan’ın İran’a İsrail’e karşı itidal çağrısında bulunduğuna işaret eden Erakçi, “İran’ın İsrail’in Tahran’daki terör saldırısına tepkisi kesin, ölçülü ve iyi hesaplanmış olacak. Biz bölgesel tırmanıştan korkmuyoruz ancak İsrail’in aksine onun peşinde de değiliz” ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN