Dünyada 100 yıl sürecek meteor yağmuru uyarısı! Bilim insanları tarih verdi: Telefon boyutunda olabilir

Dünyada 100 yıl sürecek meteor yağmuru uyarısı! Bilim insanları tarih verdi: Telefon boyutunda olabilir

NASA’nın yaptığı DART deneyi sonrasında dünyada 100 yıl sürecek meteor yağmuru uyarısı geldi. İlk insan yapımı meteor için bilim insanları tarih verirken, olası tüm detaylar da açıklandı…

NASA'nın DART (Double Asteroid Redirection Test) deneyinin ardından ortaya çıkan yeni bulgular, bu deneyin beklenmedik bir sonucu olabileceğini gösteriyor. İki yıl önce NASA, asteroitleri saptırma teknolojisini test etmek amacıyla uzaya gönderdiği DART aracının, asteroitlere çarpıp yörüngelerini değiştirip değiştiremeyeceğini ölçmeyi hedeflemişti. Ancak, bu deneyin sonucunda Dimorphos adlı asteroitten saçılan enkaz, ilk kez insan yapımı bir meteor yağmuru oluşturmuş olabilir.

DART DENEYİNİN AMACI VE SONUÇLARI

NASA'nın DART deneyinin temel amacı, saniyede 6,1 kilometre hızla ilerleyen bir uzay aracının bir asteroide çarpıp, bu gök cisminin güzergahını değiştirebilir mi olduğunu test etmekti. Bu bağlamda DART, Didymos sistemindeki Dimorphos asteroidine çarptı. Çarpışma sonrasında elde edilen veriler, DART'ın Dimorphos’un yörüngesini başarıyla değiştirdiğini gösterdi; yörünge dönüşü 32-33 dakika kadar oynadı. Ancak bu çarpışma, yaklaşık bir milyon kilodan fazla kaya ve toz üretti.

100-yil-surecek-meteor-yagmuru-2.jpg

İLK İNSAN YAPIMI METEOR

Dimorphos'tan saçılan enkaz, bilim insanlarının yeni bir meteor yağmuru oluşturup oluşturmadığını incelemesine neden oldu. Yapılan araştırmalara göre, çarpışma sonrası ortaya çıkan enkaz, Dimorphids adlı ilk insan yapımı meteor yağmurunu oluşturmuş olabilir. Bu enkaz, yaklaşık altı ya da yedi vagonu dolduracak kadar büyük ve çeşitli boyutlarda parçalar içeriyor.

ENKAZIN YERYÜZÜNE ULAŞMASI

Planetary Science Journal’da yayınlanacak olan yeni araştırma, Dimorphos’tan kopan enkaz parçalarının önümüzdeki 30 yıl içinde Dünya ve Mars çevresine ulaşabileceğini gösteriyor. Özellikle bazı parçaların Mars’a ulaşması yedi yıl sürebilirken, küçük parçaların Dünya atmosferine 10 yıl içinde girmesi bekleniyor.

100-yil-surecek-meteor-yagmuru-1.jpg

NASA’NIN DART DENEYİ VE ENKAZIN HAREKETİ

DART'ın çarpışmadan önceki ve sonrası görüntülerini sağlayan LICIACube adlı küçük uydu, enkazın hareket hızını detaylı bir şekilde ölçebildi. Saniyede 500 metre hızla hareket eden parçaların Mars’a ulaşabileceği, saniyede 1600 metre hızla hareket eden parçaların ise Dünya’ya ulaşma ihtimali olduğu tespit edildi. Ancak enkazın Dünya yüzeyine ulaşmadan önce parçalanması bekleniyor.

DÜNYA İÇİN TEHLİKE OLUŞTURUR MU?

Milano Politeknik Üniversitesi’nden Eloy Pena Asensio, enkazların Mars ve Dünya atmosferlerine girdiğinde görsel olarak kayan yıldızlar oluşturabileceğini belirtiyor. Parçalar, kum tanesi kadar küçük olabileceği gibi akıllı telefon boyutunda da olabilir. Ancak, parçaların Dünya yüzeyine büyük bir tehlike oluşturması beklenmiyor; çünkü çok hızlı hareket eden enkaz parçaları havadayken parçalanacak ve büyük olasılıkla yüzeye bütün olarak ulaşmayacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN