DSÖ doğruladı: Bu hastalık giysiden bile bulaşıyor! Dünya, yeni salgın hastalıkla karşı karşıya

DSÖ doğruladı: Bu hastalık giysiden bile bulaşıyor! Dünya, yeni salgın hastalıkla karşı karşıya

Maymun çiçeği salgın hastalığının dünya çapında yayılmasını sürdürdüğünü bildiren Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), hastalığın giysiden de bulaşabileceği uyarısında bulundu. İşte detaylar...

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) yayınladığı 35. durum raporuna göre, Haziran 2024'te DSÖ'ye 26 ülkeden toplam 934 yeni laboratuvar onaylı Mpox vakası ve buna bağlı olarak 4 ölüm bildirildi. Bu durum, virüsün küresel ölçekte hala aktif bir tehdit olduğunu gösteriyor.

MAYMUN ÇİÇEĞİ HANGİ ÜLKELERDE GÖRÜLDÜ?

Raporda, Afrika bölgesinden 567, Amerika bölgesinden 175, Avrupa bölgesinden 100, Batı Pasifik bölgesinden 81 ve Güneydoğu Asya bölgesinden 11 Mpox vakası rapor edildiği, Doğu Akdeniz bölgesinde ise vaka kaydedilmediği belirtildi. Ayrıca, ülkelerden DSÖ'ye yapılan vaka bildirimlerinin azaldığı, ancak mevcut verilerin gerçek vaka sayısını tam yansıtmadığı tahmin ediliyor.

Odatv'de yer alan habere göre, özellikle Afrika bölgesindeki vakaların yüzde 96'sının Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nden rapor edildiği bilgisi de dikkat çekiyor.

MAYMUN ÇİÇEĞİ GİYSİDEN BİLE BULAŞIYOR

Mpox virüsü genellikle kemirgen hayvanlar, özellikle fareler ve sincaplar, ya da enfekte bireylerle temas yoluyla bulaşıyor. Virüsün neden olduğu cilt döküntüleri, bu döküntülerin bulaştığı giysiler ve benzeri eşyalar, ya da vücut sıvılarıyla temas etmek virüsün yayılmasına neden olan başlıca faktörler arasında yer alıyor. Virüsün ilk belirtileri, enfeksiyondan sonraki 5 ile 21 gün içinde ortaya çıkabiliyor.

Genellikle yüksek ateş, baş ve sırt ağrıları, kas ağrıları, lenf bezlerinde şişme, yorgunluk, üşüme, titreme ve su çiçeğine benzer cilt kabarcıkları virüsün yaygın belirtileri arasında. Hastalığın özel bir tedavisi bulunmamakla birlikte, antiviral ilaçlar kullanılabiliyor. Çoğu vaka hafif seyrediyor ve hastalar birkaç hafta içinde iyileşiyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN