Tunus’un 2011’de demokrasiye geçişiyle sonuçlanan Yasemin Devrimi’nin yıl dönümünü kutlayan binlerce Tunuslu, diğer yandan ülke lideri Kays Said’in tüm gücü eline alarak tek adam rejimine geçişini protesto etti.
Binlerce protestocu, Tunus'un merkezinde neredeyse tüm iktidarı ele geçiren Tunus Devlet Başkanı Kays Said'e karşı yürüdü ve demokrasi getiren 2011 devriminin yıldönümünü kutlarken istifasını talep etti.
Büyük gösterilerin geleneksel alanı olan Habib Bourguiba Caddesi, "halk rejimin gitmesini talep ediyor" sloganları arasında Tunus bayrakları sallayan binlerce protestocuyla doldu. Tarihinin en tehlikeli döneminden geçen Tunus’ta Devlet Başkanı Said, tüm otoriteleri kontrol altına alarak ülke demokrasisine ve ekonomisine darbe vurdu.
‘SAİD YOKKEN BURADAYDIK’
Protestocular, yetkililerin farklı siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri tarafından çağrılan birkaç eşzamanlı protestoyu ayrı tutma yönündeki çabalarına karşı çıkarak polis ve metal barikatları aşıp caddeye ulaştı. 2011’deki Yasemin Devrimi’nde yer almış bir aktivist olan Chaima Issa, “2011'de Said yokken buradaydık. Bugün, bu caddeyi bize kapatıyor. Bedeli ne olursa olsun caddeye ulaşacağız” dedi.
O HARİÇ HERKES KARŞI
Said, 2021'de seçilmiş parlamentoyu kapattı ve siyasi sistemi yeniden şekillendirmeye başladı. Geçtiğimiz aralık ayında yapılan genel seçimlere düşük katılım, halkın onun değişikliklerini desteklemediğini gösterdi. Çoğu parti ve işçi sendikası da dahil olmak üzere ülkedeki ana siyasi güçler, birçoğu bunu anti-demokratik bir darbe olarak nitelendirerek Said'in hamlelerine karşı çıkıyor.
SEMBOLİK GÜN
Protestolar, eski otokrat Zeynel Abidin Bin Ali'nin devrilmesinin 12 yıl sonrasına denk geliyor ve 14 Ocak, Tunus'taki çoğu parti ve sivil toplum kuruluşu tarafından devrimin yıldönümü olarak görülüyor. Ancak Said, resmi yıldönümü tarihini tek taraflı olarak değiştirdi ve 14 Ocak'ı devrimin yoldan çıktığı gün olarak gördüğünü söyledi.