Bilim insanları, nükleer felaket yaşayan Çernobil'deki kurtlarda kanser karşıtı genom bulunmasının, koruyucu mutasyonların belirlenmesine yardımcı olabileceğini ve insanların kanserden kurtulma şansını artırabileceğini umuyor.
Çernobil Nükleer Enerji Santrali'ndeki felaket sonrası bölgedeki kurtların kansere karşı direnç geliştirdiği ortaya çıktı.
Artı Gerçek'te yer alan habere göre, ABD'nin Princeton Üniversitesi'nden biyologlar, Çernobil Hariç Tutma Bölgesi'ndeki kurtların tüm yaşamları boyunca günde 11 miliremden fazla kansere neden olan radyasyona maruz kaldıklarını saptadı. Standart bir göğüs röntgeni tüm vücudu yaklaşık 1 ila 2 miliremlik ışına maruz bırakıyor.
HİROŞİMA'YA ATILAN ATOM BOMBASINDAN 400 KAT DAHA FAZLA RADYASYON
26 Nisan 1986'da Ukrayna'nın Kiev'in kuzeyindeki Çernobil kentindeki elektrik santralinde bir nükleer reaktör patladı. Patlama, İkinci Dünya Savaşı sırasında Japonya'nın Hiroşima kentine atılan atom bombasından 400 kat daha fazla radyasyon açığa çıkardı ve 100 binden fazla insan şehirden tahliye edildi.
YEREL HAYVANLARI BÖLGENİN BÜYÜK KISMINI ELE GEÇİRDİ
Kazadan bu yana geçen otuz yılda Çernobil terk edilmiş durumda kaldı. Ancak yerel yaban hayatı bölgenin büyük kısmını ele geçirdi. İnsan yerleşimi için güvensiz olduğu düşünülen Çernobil Hariç Tutma Bölgesi'ndeki kurt popülasyonunun yoğunluğunun, çevredeki rezervlerden yedi kat daha fazla olduğu tahmin ediliyor.
RADYASYON TASMALARIYLA TAKİP
Bilim insanları, bölgedeki çorak arazilerde dolaşan kurtların hareketlerini izlemek ve maruz kaldıkları radyasyonun gerçek zamanlı ölçümlerini yapmak için onlara radyasyon tasmaları takıyor. Araştırmacılar kurtların kansere neden olan radyasyona vücutlarının nasıl tepki verdiğini görmek için kan örnekleri de alıyor.
RADYASYON TEDAVİSİ GÖREN KANSER HASTALARININKİNE BENZER TEPKİ
Bu araştırmalar, bölgede kurt nüfusunun büyümesinin, genetik bilgilerinin bir kısmının artan hastalık riskine karşı dirençli olması ve bağışıklık sistemlerinin radyasyon tedavisi gören kanser hastalarınınkine benzer hale gelmesinden kaynaklandığı sonucuna ulaştı.
KORUYUCU MUTASYON
Köpek ve kurtların vücutlarının insan vücuduyla aynı şekilde kanserle mücadele ettiğini söyleyen bilim insanları, araştırmanın, insanların kanserden kurtulma şansını artırabilecek koruyucu mutasyonları tanımlamaya yardımcı olacağını belirtti.