Bulduğu taşı altın sandı, değerini öğrenince şok oldu! Altından kat kat kıymetli: 17 kiloluk taşın sırrı şaşırttı

Bulduğu taşı altın sandı, değerini öğrenince şok oldu! Altından kat kat kıymetli: 17 kiloluk taşın sırrı şaşırttı

Yerde bulduğu taşı altın sanarak eline aldı ancak değerini sorduğunda ise şok oldu! Altının değerinden kat kat kıymetli! 17 kiloluk taşın sırrı...

Avustralya’nın Goldfields bölgesinde yaşayan David Hole, bir gün bölgede bulduğu ağır bir kayayı eve götürüp açmayı denedi. Altın olduğunu düşündüğü bu taşı çeşitli aletlerle kırmayı başaramadı. Ne testere, ne matkap ne de asit kullanarak kayayı açabilen Hole, sonunda taşın altın olmadığını fark etti. Fakat yıllar sonra anlaşıldı ki, bu sıradan gibi görünen taş aslında çok daha değerliydi: Bir meteor!

Hole, kayayı Melbourne Müzesi'ne götürdüğünde, jeolog Dermot Henry taşı inceledi ve kayaya özel yapısının aslında bir meteora ait olduğunu belirledi. Henry, meteorların atmosfere giriş sırasında yüzeylerinin eriyerek oyuklarla kaplı ilginç bir yapıya büründüğünü söyledi.

17 KİLOLUK METEORUN ŞAŞIRTAN HİKÂYESİ

meteor-2.jpg

Yaklaşık 17 kilogram ağırlığında olan bu meteor, bilim insanları tarafından detaylı bir şekilde incelendi. Yapısının büyük oranda demir içerdiği tespit edilen bu taşın, "H5 kondrit" olarak adlandırılan nadir bir tür olduğu anlaşıldı. Ayrıca içerisinde kondrül adı verilen kristalleşmiş metalik mineral damlacıkları bulundu.

MARS İLE JÜPİTER ARASINDAKİ ASTEROİT KUŞAĞINDAN GELDİ

Bilim insanlarının yaptığı araştırmalara göre, bu meteor Mars ve Jüpiter arasında yer alan asteroit kuşağından koparak Dünya'ya ulaştı. Karbon tarihleme yöntemiyle, meteorun 100 ila 1.000 yıldır yeryüzünde olduğu tespit edildi. Meteorun, 1889 ve 1951 yılları arasında kaydedilen meteor düşüşleriyle de örtüştüğü bildirildi.

METEORLAR ALTINDAN DAHA NADİR

meteor-1.jpg

Melbourne Müzesi'nde çalışan jeolog Dermot Henry, meteorların altına göre çok daha nadir bulunduğunu ve bu nedenle büyük bilimsel değere sahip olduklarını vurguladı. Avustralya’nın Victoria eyaletinde bugüne kadar sadece 17 meteor kaydedilirken, sayısız altın külçesi keşfedildi. Bu bağlamda Maryborough meteoru, oldukça nadir rastlanan bir gök taşı olarak kayıtlara geçti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN