Brandenburg seçimlerinde rekor katılım! SPD zaferini perçinledi AfD yükselişte

Brandenburg seçimlerinde rekor katılım! SPD zaferini perçinledi AfD yükselişte

Almanya'nın doğu eyaletlerinden Brandenburg'da gerçekleştirilen meclis seçimlerinde Sosyal Demokrat Parti yüzde 30,9 oy alarak galip geldi. Brandenburg eyalet seçim kurulunun açıkladığı geçici resmi sonuçlara göre, SPD, 1990'dan bu yana sekizinci kez üst üste eyalet seçimlerini kazanarak başarıya imza attı. Seçimlerde yüzde 72,9 ile kaydedilen katılım oranı, şimdiye kadarki en yüksek oran olarak kayıtlara geçti.

Almanya'nın doğu eyaletlerinden Brandenburg'daki eyalet meclisi seçimini yüzde 30,9 oy alan Sosyal Demokrat Parti kazandı. Parti, önceki seçimlere göre oyunu 4,7 puan artırmayı başardı.

Aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisi (AfD) ise yüzde 29,2 oy alarak ikinci sıraya yükseldi. AfD, 2019 seçimlerine göre oyunu 5,7 puan artırarak dikkat çekici bir performans sergiledi. İlk kez seçime katılan "Sahra Wagenknecht İttifakı-Anlayış ve Adalet İçin" (BSW) yüzde 13,5 oy oranıyla üçüncü parti konumuna geldi.

Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) ise yüzde 12,1 oy alarak Brandenburg’daki eyalet seçimlerinde en kötü sonucunu elde etti. Yüzde 5 barajını aşamayan Yeşiller, Sol Parti, Hür Demokrat Parti (FDP) ve Hür Seçmenler ise doğrudan adaylık kazanamayarak meclis dışında kaldı.

yeni-proje-2.jpg
Başbakan Olaf Scholz

Seçimlerde yüzde 72,9 ile kaydedilen katılım oranı, şimdiye kadarki en yüksek oran oldu. Başbakan Olaf Scholz, seçim sonuçlarına ilişkin yaptığı açıklamada, "İyi, tabii ki. Kazanmış olmamız harika. Bir şeyler olduğunu hissettim" ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN