BM Genel Kurulu'nda tarihi an: Filistin, sandalye sahibi ülkeler arasında yer aldı

BM Genel Kurulu'nda tarihi an: Filistin, sandalye sahibi ülkeler arasında yer aldı

New York'ta açılan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 79. oturumu, dünya siyasetinde önemli bir dönüm noktası oldu. Filistin, ilk defa bir BM Genel Kurulu'nda sandalye sahibi olarak yer alarak tam üyelik statüsüne kavuştu. 190 ülkenin katılımıyla gerçekleşecek olan genel kurul toplantıları, 22 Eylül'de "Geleceğin Zirvesi" oturumu ile başlayacak. Dünya liderleri, küresel sorunlar, iklim değişikliği ve sürdürülebilir kalkınma gibi konularda görüş alışverişinde bulunacak.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 79. oturumu, Filistin'in ilk kez tam üye olarak katılmasıyla tarihi bir ana sahne oldu. Yeni dönemde başkanlık görevini üstlenen Kamerunlu diplomat Philemon Yang, önceliğinin çatışmaların çözümü, sürdürülebilir kalkınma ve insan hakları olacağını belirtti.

Oturumda, çatışmaların çözümü, özellikle Gazze, Haiti ve Ukrayna'daki durum, öncelikli konular arasında yer aldı. Yang, uluslararası yasal çerçevelerin güçlendirilmesi için de çalışacağını vurguladı. Giden başkan Dennis Francis ise İsrail-Filistin sorununu yakından takip ettiğini belirtti. Yang, “Meclisi kararlılığını yoğunlaştırmaya, Gazze Şeridi, Haiti ve Ukrayna'daki inatçı olanlar da dahil olmak üzere çatışmaların çözümüne öncelik vermeye teşvik edeceğim. İnsan hakları, genel kurulumuzun merkezinde kalmaya devam edecek" diye konuştu.

Francis ise farklı koşullar nedeniyle İsrail ve Filistinlilerle sahada bir araya gelemediğini belirterek, buradaki gelişmeleri yakından takip ettiğini ve her görüşmesinde gündeme getirdiğini söyledi.

Filistin, ilk defa bir genel kurulda diğer devletlerin arasında sandalye sahibi olarak temsil edildi. Filistin, bu hakkı mayıs ayında kazanmıştı.

"GAZZE'DE ÖLÜM VE YIKIM GÖRMEDİĞİMİZ DÜZEYDE"

Francis, mevcut çabaların ateşkes ve uzun vadede siyasi çözümle sonuçlanmasını kalpten dilediğini dile getirdi. İnsan eliyle oluşturulan acının, dünya genelinde arttığını ancak bunun en görünürlerinden birinin Gazze olduğunu vurgulayan Francis, "Son bir yılda burada gördüğümüz ölüm ve yıkım on yıllardır hiç görmediğimiz düzeyde" diye konuştu.

Bir diğer konuşmayı da BM Genel Sekreteri Antonio Guterres yaptı. Genel Kurul'a hitaben yaptığı açıklamada, geçen yılın yoksulluk, eşitsizlik ve adaletsizliğin yanı sıra çatışma ve şiddetin devam ettiği çok “çalkantılı” bir yıl olduğunu söyledi.

Guterres ayrıca geçen yılın kayıtlara geçen “en sıcak” yıl olduğunu hatırlatarak, “Bu oturum aynı zamanda, birlikte çalışırsak başarabileceklerimiz konusunda umut ve ilhamın arttığı bir zamanda kapanıyor” dedi.

Üye devletleri pek çok görevin beklediğini vurguladı ve “Burası çözümlerin üretildiği yerdir. Ve her alanda çözümlere ihtiyacımız var" ifadelerini kullandı.

FİLİSTİN'İN TEMSİLİYETİ

BM Genel Kurulunda 10 Mayıs'ta kabul edilen kararda, Filistin'in BM üyeliğinin BM Güvenlik Konseyinde tekrar görüşülmesi ve gözlemci statüsünde olan Filistin'e bazı ilave haklar tanınmasını talep eden karar kabul edilmişti.

Kararda, Filistin'in Genel Kurul oturumlarına, BM organları tarafından düzenlenen toplantılara ve BM konferanslarına katılımını sağlayacak şekilde bazı düzenlemelerin kabul edilmesi talep edilmiş, bunun "istisnai olmak kaydıyla ve emsal teşkil etmeyecek şekilde" yapılması istenmişti.

BM 79. Genel Kurul Başkanı Yang, bu çerçevede gerekli düzenlemelerin yapıldığını bildirdi.

Filistin'in BM Daimi Temsilciliği ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, ilk kez BM Genel Kurul oturumuna katılarak üye ülkeler arasında yerlerini alacaklarını duyurdu.

ERDOĞAN BM'DE KONUŞACAK

Her yıl dünya liderlerini ABD'nin New York kentinde bir araya getiren BM Genel Kurul görüşmelerinin 79'uncusu 22 Eylül'de "Geleceğin Zirvesi" ile açılacak.

Yüksek düzeyli hafta olarak bilinen ve liderlerin konuşmalarına ev sahipliği yapılan oturum ise 24 Eylül'de başlayacak. BM 79. Genel Kurulunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ilk gün, üçüncü sırada söz alması öngörülüyor.

Genel Kurula 190 ülkeden üst düzey katılım sağlanması bekleniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN