İsrail, Gazze Şeridi'ne 250 gündür düzenlediği saldırıların yanı sıra halkı aç ve susuz bırakıp yardımların ulaşmasını engellemeye devam ediyor. Birleşmiş Milletler, Gazze'de nüfusun yarısının, yani 1 milyondan fazla kişinin temmuz ortasında ölüm ve açlıkla karşı karşıya kalabileceğini bildirdi.
BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, G7 ülkelerine çağrıda bulunmak için bir yazılı açıklama yaptı.
Griffiths, G7 ülkelerinin temsilcilerinin yarın İtalya'da toplanacağını hatırlatarak, Sudan, Gazze ve farklı yerlerde ihtilafların kontrolden çıktığını belirtti.
Griffiths, çatışmaların milyonlarca insanı açlık sınırına getirdiğini vurgulayarak, bazı insanların açlıktan ölmeye başladığını belirtti. "21. yüzyılda kıtlık, önlenebilir bir felakettir." diyen Griffiths, G7 ülkelerini kıtlığı önlemek için nüfuzlarını kullanmaya çağırdı.
Griffiths, harekete geçmek için kıtlığın resmen ilan edilmesini beklemenin yüz binlerce insanın ölümüne yol açacağını ve bunun ahlaken kabul edilemez olduğunu söyledi.
"DÜNYA SAVAŞ MAKİNALARINI BESLEMEYİ BIRAKMALI"
Gazze'de 1 milyondan fazla kişinin temmuz ortasında ölüm ve açlıkla karşılaşabileceğini belirten Griffiths, Sudan'da ise 5 milyon kişinin açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu bildirdi.
Griffiths, Gazze ve Sudan'da insani yardım çalışanlarının engellendiğine dikkat çekerek, "Bu durumun değişmesi gerekiyor. Kaybedecek bir dakikamız bile yok." dedi.
BM'nin hayat kurtarmak için çaba göstermeye devam edeceğini belirten Griffiths, insani yardımın tek çözüm olmadığını vurguladı.
Griffiths, G7 ülkelerinin siyasi nüfuz ve maddi kaynaklarını kullanarak insani yardım örgütlerinin ihtiyaç sahibi kişilere ulaşmasını kolaylaştırmaları gerektiğini ifade etti. "Dünya, Gazze ve Sudan'da sivilleri aç bırakan savaş makinalarını beslemeyi bırakmalı. Artık diplomasinin önceliklendirilme zamanı geldi. G7 bu konuda öncü olmalıdır." şeklinde konuştu.