Birleşik Krallık, 142 yıllık kömür dönemini kapatıyor

Birleşik Krallık, 142 yıllık kömür dönemini kapatıyor

Birleşik Krallık, 142 yıllık kömür enerjisi dönemini sonlandırarak, G7 ülkeleri arasında kömür kullanımını tamamen bitiren ilk ülke oldu. Son kömür santrali Ratcliffe-on-Soar bugün kapatıldı. 2015 yılında kömür santrallerini kapatma planını açıklayan ülke, elektriğinin yüzde 30’unu kömürden karşılarken bu oran geçtiğimiz yıl yüzde 1’e düştü. Birleşik Krallık, 2050’ye kadar net sıfır emisyona ulaşmayı ve 2030’a kadar elektriği karbonsuzlaştırmayı hedefliyor.

Birleşik Krallık, 142 yıllık kömür enerji dönemini bugün sonlandırarak, kömür kullanımını tamamen terk eden ilk G7 ülkesi oldu. Son aktif kömür termik santrali olan Ratcliffe-on-Soar, resmen kapatıldı.

Kömür Sonrası Enerji İttifakı Sekretaryası Başkanı Julia Skorupska, Birleşik Krallık’ın kömüre olan bağımlılıktan hızla çıkmasının mümkün olduğunu vurgulayarak, "Birleşik Krallık, kömür enerjisinin daha önce görülmemiş hızla kademeli olarak çıkmanın mümkün olduğunu kanıtladı" ifadelerini kullandı.

Enerji Bakanı Michael Shanks, kararın ardından yaptığı yazılı açıklamada, “Kömür çağı sona eriyor ancak, ülkemiz için yeni iyi enerji işleri çağı daha yeni başlıyor. Ülke olarak nesillere şükran borçluyuz” dedi.

Birleşik Krallık, 2015 yılında kömür santrallerini kapatmayı planladığını duyurmuş ve bu kararını iklim hedeflerine ulaşma amacıyla attığı önemli bir adım olarak değerlendirmişti.

O dönemde ülkenin elektriğinin yaklaşık yüzde 30’u kömürden karşılanıyordu. Ancak bu oran, 2023 itibarıyla yüzde 1'in altına geriledi.

2050 YILINA KADAR NET SIFIR EMİSYON HEDEFLENİYOR

Birleşik Krallık, 2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşmayı hedefliyor. Bu hedef doğrultusunda kömür enerjisinden vazgeçilmesi, sera gazı emisyonlarının 1990 yılından bu yana yarıdan fazla azaltılmasına olanak sağladı. Aynı zamanda Birleşik Krallık, 2030 yılına kadar elektriği karbonsuzlaştırmayı planlıyor.

Kömür enerjisi halen Almanya’nın elektriğinin yüzde 25’inden fazlasını, Japonya’nın elektriğinin ise en az yüzde 30’unu karşılıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN