Bilim insanları listeyi hazırladı: Dünyanın sonu geldiğince ayakta kalacak beş ülke

Bilim insanları listeyi hazırladı: Dünyanın sonu geldiğince ayakta kalacak beş ülke

Dünya çapında nüfus artışı, küresel ısınma, salgın hastalıklar gibi insan uygarlığının çöküşünü hızlandırabilecek bir dizi faktör uzun süredir gündemde. Bilim insanları, son araştırmalarında olası bir kıyamet senaryosunda dahi ayakta kalabilecek ülkeleri belirledi.

Son dönemde yayımlanan yeni bir bilimsel araştırma, insan uygarlığının geleceği hakkında korkutucu sonuçlar ortaya koydu. Bilim insanları, dünyanın küresel bir çöküşle karşı karşıya kalması durumunda sığınılacak en güvenli ülkeleri belirledi. Araştırmanın bulguları, yıllardır küresel çöküş senaryoları üzerine çalışan uzmanlar tarafından dikkatle incelendi ve kamuoyuyla paylaşıldı.

HANGİ ÜLKELER ÖNE ÇIKIYOR?

Araştırmaya göre, küresel bir felaket durumunda en güvenli ülkeler arasında Yeni Zelanda, İzlanda, İngiltere, İrlanda ve Avustralya'nın Tazmanya eyaleti bulunuyor. Bu ülkeler, çeşitli kriterler göz önünde bulundurularak değerlendirildi. Yeni Zelanda, jeotermal ve hidroelektrik enerji kaynaklarına, bol tarım arazilerine ve düşük nüfus yoğunluğuna sahip olması nedeniyle ilk sırada yer aldı.

ARAŞTIRMACILAR UYARIYOR: UYGARLIK TEHLİKEDE

Bilim insanları, enerji temelli küresel ekonominin çevresel hasarlara neden olduğunu ve bu durumun insan uygarlığını tehlikeye attığını belirtti. Uzmanlar, şiddetli bir finansal kriz, küresel ısınmanın etkileri, doğanın tahribatı veya Covid-19'dan daha kötü bir pandeminin küresel bir çöküşü tetikleyebileceği konusunda uyardı. Bu faktörlerin bir kombinasyonunun da tehlikeli sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekildi.

Araştırmada, ülkelerin bu tür bir çöküşe karşı dirençlilikleri değerlendirildi. Gıda üretim kapasitesi, sınır güvenliği, elektrik şebekeleri ve üretim yetenekleri gibi kriterler, bu değerlendirmelerde önemli rol oynadı. Ilıman iklimi olan ve düşük nüfus yoğunluğuna sahip adalar, güvenli bölgeler arasında ilk sırayı aldı.

KÜRESELLEŞMENİN DAYANIKLILIĞA ZARARI

Araştırma, ekonomik verimliliğe odaklanan küreselleşmiş bir toplumun dayanıklılığını kaybettiğini ortaya koydu. Bilim insanları, gıda ve diğer hayati sektörlerde yedek kapasite bulunmasının önemine vurgu yaptı. Dayanıklılığı artırmak için ülkelerin çeşitli alanlarda iyileştirmeler yapması gerektiği belirtildi.

MİLYARDERLERİN KIYAMET HAZIRLIĞI: YENİ ZELANDA

Araştırmada, özellikle milyarderlerin kıyamete hazırlık olarak Yeni Zelanda'da sığınaklar için arazi satın aldıkları ifade edildi. İngiltere'deki Anglia Ruskin Üniversitesi Küresel Sürdürülebilirlik Enstitüsü'nden Prof. Dr. Aled Jones, “Yeni Zelanda'nın listemizde olmasına şaşırmadık. Sınırları kolayca korunabileceği ve iklimin ılıman olduğu bölgelerin en güvenli yerler olduğu sonucuna vardık” dedi.

İNGİLTERE'NİN LİSTEYE GİRMESİ SÜRPRİZ OLDU

NTV'de yer alan habere göre; Jones, İngiltere'nin listede yer almasının kendilerini şaşırttığını söyledi. “İngiltere, yoğun bir nüfusa ve geleneksel olarak dış kaynaklı üretime sahip. Şu anda kendi yiyeceğinin yalnızca yüzde 50'sini üretiyor. Ancak şoklara dayanma potansiyeli var” dedi.

ENDÜSTRİYEL UYGARLIK: TARİH İÇİN ANORMAL BİR DURUM

Araştırmanın yazarları, çevresel yıkım, sınırlı kaynaklar ve nüfus artışı nedeniyle dünyanın geleceğinin büyük bir tehdit altında olduğunu vurguladı. Araştırmacılar, “korkunç toplumsal çöküşlerden etkilenmeyen” ve bu nedenle nüfuslarını önemli ölçüde koruyabilen yerleri "cankurtaran sandalları" olarak tanımladı.

TÜM FELAKETLERİN AYNI ANDA YAŞANMASI MUHTEMEL

Jones, “Büyük küresel gıda kayıpları, bir finansal kriz ve bir pandemi son yıllarda art arda meydana geldi. Bunlar aynı anda gerçekleşmediği için şanslıyız. Ancak, tüm bunların aynı yıl gerçekleşmemesi için gerçek bir neden yok” diyerek olası felaketlerin aynı anda yaşanabileceğine dikkat çekti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN