Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, ülkenin batı sınırlarında NATO'nun Polonya ve Baltık ülkelerinde askeri gücünü yoğunlaştırmasına tepki gösterdi. Lukaşenko, "Bir şey çok açık, Bizi gerçekten savaşa sürüklemek istiyorlar. Biz sınırın diğer tarafında barışçıl yaşam inşa ediyoruz, hendek kazmıyoruz. Ama bizim barış sevgimiz pasifizm değil. Bu karıştırılmasın." dedi.
Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, Belarus Halk Meclisi'nde yaptığı konuşmasında NATO'ya tepki gösterdi.
Belarus'un Batı sınırlarındaki Polonya ve Baltık ülkelerinde NATO'nun askeri gücünü yoğunlaştırdığını belirten Lukaşenko, NATO'nun stratejik nükleer silahlarını modernleştirmeyi sürdürdüğünü, kendilerinin de benzer işlevlere sahip silahları üslerine yerleştirdiklerini hatırlattı.
Lukaşenko, "Bir şey çok açık, Bizi gerçekten savaşa sürüklemek istiyorlar. Başkomutan olarak ben de ordumuz da özel servislerimiz de bunu görüyor. Onlar bizi kışkırtırken, hendek kazıyorlar, askeri altyapı ve silahlarını modernleştiriyorlar. Biz sınırın diğer tarafında barışçıl yaşam inşa ediyoruz, hendek kazmıyoruz. Ama bizim barış sevgimiz pasifizm değil. Bu karıştırılmasın." diye konuştu.
Tehditler arttıkça Belarus'un simetrik önlemler alacağını ve savaş gücünü artıracağını vurgulayan Lukaşenko, kendilerini "asimetrik tedbirlere zorlanmaması" uyarısında bulundu.
Ülkesinin çok kompakt bir ülke ve Belarus halkının da doğası gereği çok barışsever insanlar olduğunu dile getiren Lukaşenko, buna rağmen tarihi deneyimlerinden dolayı barış adına güçlü olmanın ne anlama geldiğini iyi bildiklerini belirtti.
"İSTİKRARSIZLAŞTIRMA SAVAŞLARINDAN ULUS ÖTESİ ŞİRKETLER KAZANÇLI ÇIKTI"
İstikrarsızlaştırma savaşlarının mülteci akınlarının oluşmasına neden olduğuna dikkati çeken Lukaşenko, "Bundan kim faydalanıyor? Bu onlarca yıllık kanlı aksiyon filmini yurt dışında yönetenler ve izleyenler, Anglo-Saksonlar başta olmak üzere, Batılı ulus ötesi şirketler önemli ölçüde kazanç elde etti." dedi.
Buna rağmen Washington ve Londra'nın uluslararası alanda siyasi itibar ve otorite açısından yıllar geçtikçe zayıfladığını dile getiren Lukaşenko, etkili güçlerin ekonomik çöküşte olduğunu, dolar piramidinin istikrarsızlaştığını kaydetti.-
"SAVAŞIN ALACAKLILARI UKRAYNA'DAKİ GİBİ KENDİLERİNE BORÇLANDIRIYOR"
İkinci Dünya Savaşı'ndan sonraki yıllarda Japonya'ya atom bombası atılmasını, Yugoslavya'nın parçalanmasını, Irak, Libya, Suriye ve Afganistan'da yaşananları anlatan Lukaşenko, "Tüm bunlar, arkasında petrol, gaz, nadir metaller ve diğer mineraller için pazarların yeniden dağıtılmasının yer aldığı yeni jeopolitik hedeflerdir. Bunlar uğruna insanlar öldü." diye konuştu.
Para uğruna yapılan savaşların hiçbir zaman kimseyi daha güçlü kılmadığını vurgulayan Lukaşenko, "Savaşların alacaklıları, bugün kardeş Ukrayna örneğinde olduğu gibi, ya silah satarak ya da borçlandırarak kendilerini zenginleştirdiler." ifadelerini kullandı.
Orta Doğu'daki çatışmalarla Avrasya pazarını, kültürel ve dostluk bağlarını yok etmek için gerilimin kaynağının güneye çekilmeye çalışıldığını savunan Lukaşenko, bütün bunların gücünü kaybetmeye başlayan egemen güçler tarafından yapıldığını ifade etti.
"EN BÜYÜK NÜKLEER GÜÇLER UKRAYNA TOPRAKLARINDA SAVAŞIYOR"
Bugün Ukrayna'nın gelecekteki dünya düzeninin kaderinin kısmen belirlendiği bir poligon haline geldiğini herkesin anladığını söyleyen Lukaşenko, şunları kaydetti:
"En büyük nükleer güçler, dolaylı da olsa, Ukrayna topraklarında savaşıyor. Aslında artık doğrudan savaşıyor. Kiev, Batı ile Ukraynalıların canları karşılığında silah takası konusunda anlaşmaya vardı. Bunu görmek acı verici. Ama Batı ile Doğu arasındaki bu yeni çatışmada kim daha güçlü hale geldi?"