Ateşkese suikast

Ateşkese suikast

Soykırım dosyasını daha çok kanla unutturmaya çalışan Netanyahu, haftalar içinde tüm bölgeyi ateşe verdi. İsrail ‘Bize karşı saldırılar düzenlenecek’ söylemiyle katliamlara dayanak oluştururken masayı asıl devirenin Tel Aviv olduğunu Lübnan Dışişleri Bakanı’nın çarpıcı ifşaatı ortaya koydu: Hizbullah lideri Nasrallah öldürülmeden birkaç gün önce ateşkesi kabul etmişti.

NETANYAHU SİLAHI ELİMDEN BIRAKMAM DİYOR

Gazze’ye saldırılardan önce ülkesinde desteği dibe vuran ve yargılanması beklenen Netanyahu, dikkatleri koltuğundan çekmek için sivillere ölüm yağdırdı. Soykırım suçlaması yapılınca işgali Lübnan’a taşıdı. Jetlerin Beyrut’a önceki akşam düzenlediği bombardımanda altı kişi öldü. Son 24 saatteki can kaybı 46’yı aştı. Netanyahu, silahı elinden bırakmayacağını “Bizi yok etmeye çalışan Tahran’a karşı çetin bir savaşın ortasındayız” sözleriyle duyurdu.

TAHRAN: İSRAİL BİZİ CEVAP VERMEYE ZORLADI

Tel Aviv’in ‘ateşkese varız’ söylemleriyle kamuoyunu oyalarken süreci aslında sabote ettiğini ise Lübnan Dışişleri Bakanı Abdullah Buhabib açıkladı. Buhabib, Hizbullah lideri Nasrallah’ın öldürülmeden önce ateşkesi kabul ettiğini söyleyerek “ABD, sürece Netanyahu’nun onay verdiğini teyit etti” dedi. İsrail’in ‘savaş iştahını’ İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan da “Konuğumuz Haniye’ye suikast düzenleyerek bizi yanıt vermek zorunda bıraktılar” sözleriyle dile getirdi.

kapak-ic.jpg

KANLI POSTAL GAZZE’DEN ÇEKİLMİYOR

Gözünü Lübnan'a çeviren Tel Aviv yönetimi, Gazze'deki kanlı katliamı da devam ettiriyor. Ordu güçleri Eş-Şati Mülteci Kampı ile Sabra ve Zeytun mahallelerini top atışıyla vurdu. Saldırılarda çok sayıda can kaybı yaşandığı bildirildi. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, İsrail'in Gazze'de 363 gündür sürdürdüğü saldırılara hayatını kaybedenlerin sayısı 41 bini aştı.

0410krt01a-tum.jpg

İSRAİL’İN ATEŞKES OYUNU ORTAYA ÇIKTI: ÖLDÜRMEDEN ÖNCE KANDIRMIŞLAR

Ateşkes masasını daha fazla katliam için zaman kazanmak taktiği olarak kullanan İsrail’in aldatmacası pes dedirtti. Lübnan Dışişleri Bakanı Buhabib, Nasrallah’ın İsrail tarafından öldürülmeden birkaç gün önce 21 günlük ateşkes önerisini kabul ettiğini söyledi. İşgalciler Beyrut’un yanı sıra Suriye’de Rus üssünün olduğu Lazkiye’yi de vurdu.

rta Doğu’yu kana bulayan İsrail’in gerek Gazze gerekse Lübnan’da diplomasiyi nasıl oyun olarak kullandığı ortaya çıktı. İsrail’in Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ı Lübnan’da düzenlediği saldırıda öldürmesinin yankıları sürerken, Lübnan Dışişleri Bakanı Abdullah Buhabib’den çarpıcı bir açıklama geldi. ABD basınına konuşan Buhabib, Nasrallah’ın İsrail tarafından öldürülmeden birkaç gün önce 21 günlük ateşkes teklifini kabul ettiğini söyledi. Bu süreçte Lübnan’ın Hizbullah yönetimi ile temas kurduğunu belirtti. “Tamamen anlaşmıştık. Lübnan, Hizbullah’a danışarak ateşkesi kabul etti. Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri Hizbullah’a danıştı ve biz de durumu Amerikalılara ve Fransızlara bildirdik” diyen Buhabib, “Onlar da bize İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun her iki başkan (Joe Biden ve Emmanuel Macron) öncülüğünde yayınlanan bildiriye katıldığını söylediler” ifadelerini kullandı. Ancak Nasrallah’ın öldürülmesinin ardından sürecin kesintiye uğradığını belirten Buhabib, “Bize Netanyahu’nun bu konuda mutabık olduğunu söylediler ve biz de Hizbullah’ın onayını aldık. Ancak o zamandan bu yana neler olduğunu biliyorsunuz” diye konuştu. ABD ve Fransa’nın öncülüğünde bir araya gelen sekiz ülke ile Avrupa Birliği, geçtiğimiz ay yayınladıkları ortak bildiride İsrail ile Hizbullah arasında 21 günlük “geçici ateşkes” çağrısı yapmıştı. İsrail ve uluslararası medyada aylardır Netanyahu’nun yolsuzluk ve insanlık suçlarından yargılanmaktan kaçmak için savaşa bel bağladığı ve diplomasiyi sadece oyalama amaçlı kullandığı yorumları yapılıyor. Bu nedenle Gazze’den sonra savaşı Lübnan’a yayan Suçbakanı Netanyahu’nun savaşa İran’ı da çekmek için elinden geleni yaptığı belirtiliyor. Nitekim, İsrail’in ‘savaş iştahını’ İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan da “Konuğumuz Haniye’ye suikast düzenleyerek bizi yanıt vermek zorunda bıraktılar” sözleriyle dile getirdi. Pezeşkiyan daha önce de bu suikasta cevap vermeme karşılığında kendilerine Batılı devletler tarafından ‘Gazze’de ateşkes’ sözü verildiğini kaydetmişti. Öte yandan İsrail LübnanW’a saldırılarını da aralıksız sürdürüyor. Jetlerin Beyrut’a önceki akşam düzenlediği bombardımanda altı kişi öldü. Son 24 saatteki can kaybı 46’yı aştı. Netanyahu, silahı elinden bırakmayacağını “Bizi yok etmeye çalışan Tahran’a karşı çetin bir savaşın ortasındayız” sözleriyle duyurdu.

İSRAİL NASRALLAH’IN DAMADINI DA ŞAM’DA ÖLDÜRDÜ

Lübnan’a karadan işgal girişimi başlatan İsrail ordusunun, Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah’ın ardından damadını da Suriye’nin başkenti Şam’da öldürdüğü öne sürüldü. İHA’nın Arap ve Lübnan basınından aktardığına göre Nasrallah’ın damadı Hasan Kasir, İsrail’in önceki gün Şam’ın Mezzeh semtindeki 3 katlı bir binaya gerçekleştirdiği hava saldırısında öldürüldü. Kasir, aynı zamanda İsrail Ordusu tarafından Beyrut’a gerçekleştirilen bir hava saldırısında öldürülen üst düzey Hizbullah komutanı Muhammed Cafer Kasir’in kardeşiydi.

LÜBNAN’IN GÜNEYİNDE TAHLİYE EMRİ

İsrail ordusu, Lübnan’ın güneyindeki çok sayıda köyün boşaltılmasını istedi. İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, X sosyal medya platformundan yaptığı yazılı açıklamada, İsrail ordusunun Hizbullah’a karşı saldırı düzenleyeceğini belirtti ve acil tahliye uyarısının yapıldığı köylerin listesini paylaştı. Adraee’nin tahliye çağrısı yaptığı köy ve beldeler arasında “el-Harayib, Erezi, Zerariye, Adlun, Ensariyye, Deyr Tekla Çiftliği, el-Vasita Çiftliği, Cemceme Çiftliği, Kusaybe, Cebşit, Nebatiye, Sinay Çiftliği ve Duveyr’in doğusu, Kefr Rumman, el-Fuka, Menzile, Habbuş, el-Humsiyye, Beysariyye, es-Seksekiyye, Lubiyye, Kefr Tibnit, Ernun, Zevtar’ın doğusu ve batısı” yer alıyor. Adraee, ismi geçen yerlerde yaşayanlara “evlerini boşaltıp Evveli Nehri’nin kuzeyine gitmeleri” çağrısında bulundu. Bölge halkını “güneye gitmemeleri” konusunda uyaran Adraee, İsrail ordusunun bölgeye saldırı düzenleyeceğine işaret etti.

‘HİZBULLAH’IN İSTİHBARAT MERKEZİNİ VURDUK’

İsrail, Beyrut’ta “Hizbullah’ın istihbarat karargâhına” ait hedefleri vurduğunu açıkladı. İsrail İşgal Kuvvetleri yaptığı açıklamada, saldırıların “birime ait terör operatörlerini”, komuta merkezlerini ve “istihbarat toplama araçlarını” içerdiğini söyledi. IDF, karargâhın “Hizbullah istihbarat faaliyetlerini” yönlendirdiğini ve “istihbarat toplamayı” koordine ettiğini de sözlerine ekledi. Öte yandan bir Hizbullah sözcüsü BBC’ye yaptığı açıklamada, Hizbullah’ın Beyrut’taki medya ilişkileri ofisinin bulunduğu binanın dün erken saatlerde çok sayıda isabet aldığını söyledi. Sözcü, Hizbullah’ın ofisinin bulunduğu katın isabet almadığını söyledi. Lübnan’ın MTV medya kuruluşu saldırıya ait olduğunu söylediği görüntüleri yayınladı. Görüntülerde birkaç dükkan ve işyerine de ev sahipliği yapan binadan yükselen yoğun duman görülüyor. Bina Lübnan’ın başkentindeki diğer konut binalarının arasında yer alıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN