Almanya'da gündem iltica eden Türkler: Başvuru sayısı bir yılda 24 binden 61 bine çıktı

Almanya'da gündem iltica eden Türkler: Başvuru sayısı bir yılda 24 binden 61 bine çıktı

Son yıllarda Türkiye'den Almanya'ya sığınma başvurularında büyük bir artış gözleniyor. 2021 yılında 7 bin 67 olan başvuru sayısı, 2022'de 23 bin 938'e yükseldi ve 2023'te 61 bin 181'e çıktı. 2024'ün ilk aylarında ise başvuru sayısı 15 bin civarında gerçekleşti.

Almanya'nın önde gelen gazetelerinden Bild, son dönemlerde Türkiye'den Almanya'ya sığınma taleplerinde dikkate değer bir artış olduğunu raporladı. Gazeteye göre, bu sayının her geçen gün artması ve on binlerce kişinin Almanya'ya sığınma başvurusunda bulunması, Alman siyasetçiler ve polis yetkilileri arasında endişe yaratıyor.

SIĞINMA TALEPLERİNDEKİ BÜYÜK ARTIŞ

Alman Federal Göç Bürosu'nun verilerine göre, 2021 yılında Türkiye'den 7 bin 67 kişi Almanya'ya iltica başvurusu yaparken, 2022'de bu sayı 23 bin 938'e yükseldi. 2023 yılında ise bu rakamın 61 bin 181'e çıktığı, 2024'ün ilk aylarında ise 15 bin 000 civarında olduğu belirtildi. Başvuru yapanların üçte ikisinin erkek olduğu kaydedildi.

ALMAN SİYASETÇİLERİN VE POLİSİN TEPKİLERİ

Bild'e konuşan Alman siyasetçiler, Türkiye'nin NATO müttefiki olmasına rağmen, sığınma taleplerinin reddedilmesi gerektiğini belirtiyor. Alman Federal Polis Birliği Başkanı Heiko Teggatz, "Bu sayılar alarm vermenin de ötesinde. Türkiye güvenli bir ülke ve AB'ye aday bir ülke. İadeleri kabul etmemek için mantıklı bir sebep yok" şeklinde konuştu. Teggatz, bu durumun Avrupa Birliği'nin dengesini bozduğunu iddia etti.

"SABOTE" İDDİALARI VE İADE SORUNLARI

Gazeteye konuşan ismini açıklamayan bir Alman hükümet kaynağı, Türkiye'nin charter uçuşlarını kabul etmemesi nedeniyle, ülkeden ayrılması gereken Türk vatandaşlarının geri gönderilemediğini belirtti. İlk çeyrekte 2776 Türk'ten yalnızca 449'unun ülkesine geri gönderildiği ifade edildi. Kaynak, Cumhurbaşkanı Erdoğan hükümetinin bu dönüşleri "sabote" ettiğini öne sürdü.

ÇİFTE VATANDAŞLIK VE SİYASİ TEPKİLER

CSU'lu siyasetçi Andrea Lindholz, çifte vatandaşlığın bu tür gelişmeleri tetiklediğini öne sürerek, Almanya'nın sığınma politikasında gözden geçirmeler yapılması gerektiğini savundu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN