Afrika, Batı’nın sözünü tutmasını bekliyor: Maymun çiçeği için aşının doz dağıtımına erteleme

Afrika, Batı’nın sözünü tutmasını bekliyor: Maymun çiçeği için aşının doz dağıtımına erteleme

Maymun Çiçeği hastalığının yayıldığı Afrika ülkeleri, Batı ülkelerinin söz verdiği aşıları bekliyor. Ancak aşılar zamanında ulaşmadığı için doz dağıtımı ertelendi. Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, salgınla mücadele için gereken 245 milyon dolardan yalnızca yüzde 10'unun finanse edildiğini açıkladı.

Yeni maymun çiçeği varyantı salgınından etkilenen Afrika ülkelerine yönelik geçen hafta vaat edilen aşıların teslimatı ertelendi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin (DRC) bu yıl 18 bin şüpheli vaka ve 629 ölümle yeni "clade 1b" varyantının merkezinde olduğunu açıkladı.

AŞI SÖZÜ VERİLMİŞTİ

Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (Africa CDC), salgınla mücadele için gerekli olan 245 milyon doların yalnızca yüzde 10'unun finanse edildiğini duyurdu. İspanya, Fransa, Almanya ve ABD'nin bağışta bulunacağı sözünü verdiği aşıların henüz ulaşmadığı belirtiliyor. İspanya'nın 500 bin doz, Fransa ve Almanya'nın 100 biner doz ve ABD'nin 50 bin doz aşı bağışında bulunacağı belirtilmişti. Ancak bu vaatlere rağmen, aşılar zamanında teslim edilmedi.

1970 yılında Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde ilk kez insanlarda tespit edilen maymun çiçeği virüsü, Afrika ülkeleri için hala büyük bir tehdit oluşturuyor. Uzmanlar, uluslararası ve Afrika hükümetlerinin bu virüsle mücadelede yeterli aşı ve tedavi sağlamadığını belirtiyor. 2022'de virüsün Avrupa ve Kuzey Amerika'ya yayılması sırasında uluslararası tepki oluşmuştu.

NTV'de yer alan habere göre; söz konusu varyant, Burundi, Uganda, Ruanda, Kenya, İsveç ve Tayland'da da tespit edildi. DSÖ Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, aşıların birkaç gün içinde Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ne ulaşması gerektiğini belirtmişti. Ancak, bu konuda yapılan açıklamalar önceki ABD bağışlarıyla ilgili vaatlerde olduğu gibi sonuçsuz kalmış durumda.

YÜZDE 8'E VARAN ÖLÜM ORANI

Halk sağlığı acil durumu olarak ilan edilen clade 1b varyantı, cinsel temas da dahil olmak üzere yakın fiziksel temas yoluyla yayılıyor ve çocuklar arasında yüzde 8'e varan ölüm oranına sahip. Vaka sayısındaki keskin artış, son haftalarda bin 200'den neredeyse 4 bine yükseldi.

Nijer Delta Üniversitesi öğretim hastanesinden bulaşıcı hastalıklar uzmanı Dr. Dimie Ogoina, Afrika'daki siyasi liderlerin halk sağlığı acil durumu karşısında aktif kalmalarını ve kıta dışından gelen desteklerin sürdürülebilir olması gerektiğini vurguladı. Ogoina, vaat edilen yardımların üç ay, altı ay ya da bir yıl sonra ne şekilde devam edeceğinin belirsiz olduğunu ve bu konuda daha fazla dikkat ve yatırım yapılması gerektiğini ifade etti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN