Adım adım yeni savaş! Gazze'deki birlikler Lübnan sınırına gidecek

Adım adım yeni savaş! Gazze'deki birlikler Lübnan sınırına gidecek

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Lübnan sınırındaki mevcut durumu değiştirmek için hazırlandıklarını belirtti. Gazze’deki şiddetli çatışmaların sona ereceğini açıklayan Netanyahu, birliklerin çoğunluğunun Lübnan sınırına kaydırılacağını söyledi.

Netanyahu, İsrail’in Kanal 14 Televizyonuna verdiği röportajda, Lübnan sınırındaki durum ve Gazze’deki savaşa ilişkin değerlendirmelerde bulundu. “Ülkenin kuzeyindeki durumu bu şekilde bırakmaya hazır değilim. Bunun için hazırlık yapıyoruz.” diyen Netanyahu, bununla ilgili planlarının ayrıntılarını basına açıklayamayacağını ifade etti.

Gazze’deki savaşla ilgili de konuşan Netanyahu, “Gazze’de yoğun çatışma aşaması sona ermek üzere ve Hamas’ı yok etmeden savaşı durdurmaya hazır değilim.” dedi.

Netanyahu, bu çatışmalar sona erdiğinde Gazze Şeridi’ndeki birliklerin bir bölümünün kuzeydeki Lübnan sınırına kaydırılacağını açıkladı. İsrail Başbakanı, bu sayede Hizbullah saldırıları sonucu güneye giden İsraillilerin geri geleceğini belirtti. Aksi halde Lübnan’ın güneyinde Hizbullah’a yönelik askeri operasyon sinyali de verdi.

Netanyahu diğer yandan Gazze Şeridi’nde sivil yönetim kurulması ve bölgenin silahsızlanması gerektiğini belirtti. “Orayı Filistin Devleti’ne vermeye hazır değilim” dedi. İki devletli çözüme karşı olduğunu açıkladı. Gazze Şeridi’ne 7 Ekim’den bu yana saldırılarını sürdüren İsrail, kuzey sınırında da Lübnan Hizbullahı ile çatışıyor.

İsrail ordusu 18 Haziran’da Lübnan’a yönelik olası saldırıya ilişkin “operasyonel planı” onayladığını duyurmuştu.

ieieie.jpg

BM: FİLİSTİN GERÇEK BİR CEHENNEM

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Filistin toprakları dışındaki hastanelerde tedavi görmeleri için nakledilme hazırlığı amacıyla durumu kritik 6 çocuğu, Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki El-Ehli Baptist Hastanesi’nden güneydeki Han Yunus şehrine nakletti.

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, “Gazze’nin büyük bir kısmı yok edildi, iki milyondan fazla Gazzeli için burası gerçek bir cehennem. Çocuklar yetersiz beslenme ve susuzluktan ölüyor.” dedi.

Lazzarini, Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi’nde düzenlenen Danışma Komisyonu Toplantısı’nda değerlendirmelerde bulundu. İşgal altındaki Filistin topraklarında ve bölgede sarsıcı bir değişimin yaşandığını kaydeden Lazzarini, 7 Ekim 2023’ten bu yana insanların korkunç derecede kayıplar yaşadığını ve acı çektiğini söyledi. İşgal altındaki Batı Şeria’da da bir trajedi yaşandığını vurgulayan Lazzarini, burada Ekim 2023’ten bu yana 500’den fazla Filistinlinin öldürüldüğünü söyledi.

iegge.jpg

HİZBULLAH'A KARŞI BEYAZ FOSFOR BOMBASIYLA SALDIRI

İsrail ordusunun Lübnan’ın güneyindeki sınır bölgesini yasaklı beyaz fosfor bombasıyla vurduğu belirtildi. Lübnan resmi ajansı NNA’nın geçtiği habere göre İsrail ordusu sınır bölgesindeki Hiyam beldesini ve Marcayun ilçesinin ovasını beyaz fosfor içeren topçu atışlarıyla hedef aldı. Ayrıca, İsrail topçu birliklerinin Kfarkilla ve Deyrmimas arasında kalan Hora bölgesini de ağır topçu atışlarıyla vurduğu aktarıldı. İsrail ordusu ise yaptığı açıklamada, Hiyam, Ramya ve Alma eş-Şaab beldelerindeki Hizbullah’a ait hedefler ve gözetleme noktalarının savaş uçaklarıyla bombalandığını duyurdu.

20 BİNDEN FAZLA "MEÇHUL ÇOCUK"

İsrail güçlerinin onbinlerce çocuğun ölümüne veya sakatlanmasına yol açtığı Gazze’deki savaşta bir nesil kayboluyor. Save the Children (Çocukları Kurtarın) Vakfı’na göre, Ekim ayından bu yana devam eden çatışmalarda 20 binden fazla çocuk kayboldu. Kimilerinin enkaz altında veya isimsiz mezarlara gömülmüş olduğu tahmin ediliyor.

ieagei.jpg

İsrail’in Filistin’de sivillere yönelik saldırıları devam ederken yüksek can kayıpları ve Filistinli çocuklara yönelik şiddet uluslararası yardım kuruluşlarının tepkisini toplamaya devam ediyor. İngiltere merkezli Save the Children (Çocukları Kurtarın) Vakfı’na göre, Gazze’de geçtiğimiz yılın Ekim ayından bu yana devam eden çatışmalarda 20.000’den fazla çocuk kayboldu. Akıbeti bilinmeyen çocukların bir kısmının enkaz altında veya isimsiz mezarlara gömülmüş olabileceği düşünülürken, bir kısmının ise gözaltına alınarak ailelerinden kopmuş olabileceği tahmin ediliyor. Save the Children ekipleri, Refah’taki son saldırıların daha fazla çocuğu ailelerinden ayırdığını ve onları koruyan aileler ve topluluklar üzerindeki baskıyı artırdığını bildirdi.

Gazze’deki mevcut koşullar altında bilgi toplamak ve doğrulamak neredeyse imkansız olsa da en az 17.000 çocuğun ailesinden koptuğu, yaklaşık 4.000 çocuğun ise enkaz altında olduğu tahmin ediliyor. Bunların bazılarının toplu mezarlarda olabileceği de düşünülüyor. Çocukların gözaltına alındığı, zorla Gazze’den çıkarıldığı ve kötü muamele ve işkence gördüklerine dair raporlar da mevcut. Yardım ajansının çocuk koruma ekipleri, ailesinden ayrı düşen çocukları korumak için acil önlem alınması gerektiği konusunda uyarıyor.

ieieieie.jpg

Save the Children’dan adını vermeyen bir çocuk koruma uzmanı Gazze’de her gün daha fazla yalnız çocuk bulduklarını belirterek, “Her gün onlara destek olmak zorlaşıyor. Ortaklarımız aracılığıyla ailelerinden ayrılmış ve refakatsiz çocukları belirleyip ailelerini bulmaya çalışıyoruz ancak çocuklar için güvenli tesisler yok. Gazze’de güvenli bir yer yok. Ayrıca, devam eden çatışmalar topluluklara erişimimizi kısıtladığı ve aileleri sürekli hareket etmeye zorladığı için de çocukları aileleri ile bir araya getirmek zor,” dedi. Birleşmiş Milletler (BM) uzmanları saldırılar sonucu “plastik çadırların içinde mahsur kalarak canlı canlı yanan insanlar” olduğuna yönelik raporlar ortaya çıktığını belirtirken, Gazze Sağlık Bakanlığı da cesetlerin “tanınmaz hale geldiğini” bildirdi.

Gazze Sağlık Bakanlığı’na göre, İsrail’in saldırılarında 7 Ekim’den bu yana 14.000’den fazla çocuk hayatını kaybetti. Bu çocukların neredeyse yarısının kimliği, bedenlerinin tanınmaz hale gelmesi nedeniyle tespit edilemedi. BM uzmanları, toplu mezarlarda bulunan çocukların çoğunda işkence belirtileri tespit edildiğini, bazılarının ise canlı canlı gömülmüş olabileceğini belirtiyor. 9 Haziran itibariyle Batı Şeria’da İsrail askerleri tarafından gözaltına alınan yaklaşık 250 Filistinli çocuğun akıbeti de bilinmiyor. Save the Children, 1953 yılından bu yana Filistinli çocuklara temel hizmetler ve destek sağlıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN