Adayı küle çeviren yangının sebebi olarak görülüyor: Hawaiili yetkililerden enerji firmasına dava

Adayı küle çeviren yangının sebebi olarak görülüyor: Hawaiili yetkililerden enerji firmasına dava

Hawaiili yetkililer, en az 115 kişinin ölümüne neden olan ve yüzlerce kişinin kaybolduğu yangınlarda önlem almadığı gerekçesiyle Hawaiian Electric'e dava açıyor. İddiaya göre, elektrik hatları kapatılsaydı küle dönen Maui Adası’ndaki yıkım önlenebilirdi.

Hawaiili yetkililer tarafından günlerce süren yangının sebebi olarak görülen Hawaiian Electric'e dava açıldığı bildirildi.

Yangınlar başlamadan önce elektrik hatlarını kapatmadığı gerekçesiyle enerji firması Hawaiian Electric'e açılan davanın dosyasına göre, alevlerin hızla yayılmasına neden olan şiddetli kasırga rüzgarları ve kuru hava sırasında elektrik hatları kapatılmış olsaydı, yıkım önlenebilirdi.

‘ŞİRKETİN HABERİ VARDI’ İDDİASI

ABD'nin Hawaii eyaletindeki Maui adasında 9 Ağustos'ta başlayan yangınlar tarihi Lahaina kasabası da kül oldu. Binden fazla insanın hala kayıp olduğu adada, enerji firması Hawaiian Electric'e gerekli önlemleri almadığı gerekçesiyle dava açıldı. Dava dosyasında, şirketin şiddetli rüzgarların "elektrik direklerini devireceğini, elektrik hatlarını yıkacağını ve bitki örtüsünü tutuşturacağını" bildiği belirtildi. Şirketin, Ulusal Hava Servisi tarafından tehlikeli orman yangını koşulları konusunda önceden uyarıldığı bilgisi de dosyada yer aldı.

Ada ülkesinin en kötü doğal afeti olan felaketin dava dosyasında, "Davalılar, elektrik ekipmanlarının tutuşması halinde yangının kritik bir hızla yayılacağını da biliyorlardı" denildi. Firmanın, diğer kamu hizmeti şirketlerininkine benzer şekilde, şiddetli rüzgar olayları sırasında bir güvenlik kapatma planına sahip olması halinde "ciddi ve yıkıcı kayıpların kolayca önlenebileceği" öne sürüldü.

YETKİLİLER TAZMİNAT TALEP EDİYOR

Artı Gerçek’te yer alan habere göre ayrıca, Hawaiian Electric'in elektrik hatlarının bakım ve onarımını düzgün bir şekilde yapmak ve bitki örtüsünün hatlar ile diğer elektrikli ekipmanlarla temasını önlemek için bitkileri kesilmiş halde tutmakla yükümlü olduğu savunuldu. Maui, Lahaina ve yakınlardaki Kula'da kamu mallarına ve kaynaklarına verilen zarar için tazminat talep ettiğini söyledi.

Görgü tanıkları da kasırga rüzgarları nedeniyle hasar gören elektrik hatlarından çıkan kıvılcımların yangınları ateşlediğini gördüklerini belirtti.

FİRMA DAVADAN RAHATSIZ

Firma, yangın soruşturması devam ederken ilçenin dava açmayı tercih etmesinden dolayı hayal kırıklığına uğradığını söyledi. Hawaiian Electric, perşembe günü BBC'ye yaptığı açıklamada, yangınlardan bu yana Maui halkını desteklemek için elinden geleni yapmaya odaklandığını belirtti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN