AB’de Suriye çatlağı: İtalya Şam’a büyükelçi gönderiyor

AB’de Suriye çatlağı: İtalya Şam’a büyükelçi gönderiyor

İtalya on yıllık bir aradan sonra Suriye'ye büyükelçi gönderme kararı aldı. İtalya Dışişleri Bakanı Tajani, Roma'nın Şam yönetimi ile diplomatik ilişkileri yeniden kurmak istediğini açıkladı. Öte yandan, İtalya'nın bu kararı AB devletleri arasında fikir ayrılıklarına yol açabileceği ifade edildi.

İtalya, on yıl aradan sonra Suriye'ye diplomatik ilişkileri yeniden kurabilmek için büyükelçi atamaya karar verdi. Bu karar, Orta Doğu'da uzun süredir devam eden iç savaşın yeni bir aşamaya girdiğinin göstergesi olarak değerlendiriliyor.

İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, konuyla ilgili parlamento komiteleri önünde yaptığı açıklamada Roma'nın Şam yönetimi ile diplomatik ilişkileri yeniden kurma niyetini açıkladı.

Açıklama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad arasında, çarşamba günü Moskova'da gerçekleşen görüşmenin ardından gelmesi dikkat çekti. İtalya, Rusya'nın Suriye ile ilişkileri tekeline almasını engellemek istiyor.

PUTİN ORTA DOĞU'DA GERİLİMİN ARTMASINDAN ENDİŞELİ

Euronews'in haberine göre, ikili görüşmede Putin'in, Esad'a Orta Doğu'da gerilimin artmasından endişe duyduğunu söylediği iddia edildi. Moskova, Suriye'de iç savaşın başladığı Mart 2011'den bu yana, Batı'nın yaygın izolasyonuna ve ülkedeki sivil kayıplara rağmen, iktidardaki Esad'ın önemli bir destekçisi olarak görülüyor.

Orta Doğu'daki Arap Baharı ayaklanmalarının bir parçası olan Esad hükümetine karşı barışçıl protestolar, şiddetli bir müdahale ile karşılanmış ve gösterilerin iç savaşa dönüşmesine yol açmıştı.

Çatışma, her taraftan yabancı güçlerin mücadelesi ve El Kaide bağlantılı Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) adlı örgütün 2019'daki yenilgisi ile daha da karışık hale geldi. Savaştan önce 23 milyon nüfusa sahip olduğu düşünülen Suriye'de insanların yarısının yerinden edildiği, yaklaşık 500.000 insanın hayatını kaybettiği belirtiliyor.

Hala devam eden küçük çaplı çatışmalara rağmen savaş, ülke genelinde büyük ölçüde sona ermiş durumda. Ülkenin kontrolü Şam merkezli Esad hükümeti, Suriyeli Kürt güçler ve çeşitli muhalif gruplar arasında bölünmüş durumda.

Suriye'deki iç savaşın ilk günlerinde, o dönem Şam ile ilişkilerini Beyrut'taki büyükelçi aracılığıyla yürüten İtalya dahil birçok Batılı ve Arap ülkesinin ilişkileri rafa kaldırdığı biliniyor.

Ancak Esad'ın ülkenin büyük bir bölümünde kontrolü tekrar ele geçirmesi üzerine Arap ülkeler, Suriye ile ilişkileri yeniden tesis etti. Bu yönde sembolik açıdan en önemli adım, geçen yıl Şam'ın Arap Birliği'ne kabul edilmesiydi.

"Avrupa Birliği'nin Suriye politikasının duruma göre uyarlanması gerektiğini" söyleyen İtalya Dışişleri Bakanı Tajani, Avusturya, Hırvatistan, Yunanistan, Çek Cumhuriyeti, Slovenya, Kıbrıs ve Slovakya'dan destek aldığını söylüyor.

Ancak Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) ve AB üyesi ülkelerin, insan hakları ihlallerinden ötürü Esad hükümetine karşı tutumlarının sürdüğü belirtiliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN