ABD'den yapay zeka çipleri ihracatına kısıtlama: Aralarında Türkiye de var

ABD'den yapay zeka çipleri ihracatına kısıtlama: Aralarında Türkiye de var

ABD, yapay zeka için kullanılan gelişmiş çiplerin ihracatını sıkılaştıracak yeni bir düzenleme duyurdu. Beyaz Saray, yapay zekanın güvenlik ve ekonomik güç açısından kritik önem taşıdığını vurguladı. Kısıtlama getirilen ülkeler arasında Türkiye de var.

ABD yönetimi, yapay zeka teknolojisinde kullanılan gelişmiş çiplerin ihracatına yönelik yeni ve sıkı düzenlemeler getirdiğini duyurdu. Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada, bu düzenlemenin, ABD'nin güvenlik ve ekonomik gücünü destekleme amacı taşıdığı vurgulandı. Düzenleme, yapay zekanın stratejik önemi nedeniyle, hassas teknolojilerin kontrolsüz yayılmasını önlemeyi hedefliyor.

"YAPAY ZEKA YAYILIMINA İLİŞKİN GEÇİCİ NİHAİ KURAL" DUYURULDU

Beyaz Saray’ın açıklamasında, yapay zekanın güvenlik ve ekonomik güç açısından hızla merkezi bir konuma geldiğine dikkat çekildi. Yeni düzenleme olan "Yapay Zeka Yayılımına İlişkin Geçici Nihai Kural", ABD teknolojisinin belirli ülkelerdeki yapay zeka sistemlerine erişimini sınırlamayı amaçlıyor. Özellikle, gelişmiş yapay zeka sistemlerini eğitmek için gerekli olan ileri düzey grafik işlem birimlerinin (GPU) ve bilgi işlem gücünün bu ülkelerde kullanımının engellenmesi hedefleniyor.

MÜTTEFİK ÜLKELER KISITLAMALARDAN MUAF

ABD yönetimi, düzenlemede 18 müttefik ve ortak ülkenin çip ihracatı kısıtlamalarından muaf tutulacağını açıkladı. Yani kısıtlama getirilen ülkeler arasında Türkiye'de var Bu ülkeler şunlar:

Avustralya, Belçika, Kanada, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, İrlanda, İtalya, Japonya, Hollanda, Yeni Zelanda, Norveç, Güney Kore, İspanya, İsveç, Tayvan ve Birleşik Krallık.

Bu ülkelerden gelen çip siparişleri, belirli bir lisansa tabi tutulmadan gerçekleştirilebilecek. Ayrıca, yüksek güvenlik standartlarını karşılayan ve bu ülkelerde bulunan kuruluşlar, “Evrensel Doğrulanmış Son Kullanıcı” statüsü kazanarak daha geniş erişim olanaklarına sahip olabilecek.

DİĞER ÜLKELER İÇİN SIKI SINIRLAMALAR

Yakın müttefikler dışında kalan ve doğrulanmış son kullanıcı statüsü bulunmayan ülkeler, yalnızca ülke başına 50 bin ileri düzey GPU’ya kadar eşdeğer miktarda çip alabilecek. Bu sınırlama, yapay zeka çiplerinin stratejik olarak kontrol edilmesi ve yanlış ellerde kullanılmasının önlenmesi amacıyla getirildi.

Yeni düzenleme, yayımlandığı tarihten itibaren 120 gün sonra yürürlüğe girecek.

AB’DEN TEPKİ

Avrupa Birliği (AB), ABD’nin aldığı bu karar sonrası endişelerini dile getirdi. AB Komisyonunun Teknolojiden Sorumlu Başkan Yardımcısı Henna Virkkunen ve Ticaret ve Ekonomik Güvenlikten Sorumlu Üyesi Maros Sefcovic, yaptıkları ortak açıklamada, ABD’nin bazı AB üyesi ülkelere ve şirketlere yönelik çip ihracatı kısıtlamalarına karşı çıktıklarını belirtti.

Açıklamada, "ABD'nin bazı AB üyesi ülkelere ve şirketlere gelişmiş yapay zeka çipi ihracatına erişimi kısıtlayan önlemlerinden endişeliyiz." ifadelerine yer verildi. Bu durum, ABD ve AB arasında ticaret ve teknoloji konusunda yeni bir tartışma alanı yaratabilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN