ABD Büyükelçisi Flake: Washington, 15 Temmuz'da tepki göstermekte gecikti

ABD Büyükelçisi Flake: Washington, 15 Temmuz'da tepki göstermekte gecikti

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake, görev süresinin sona ermesine kısa bir süre kala Türkiye-ABD ilişkilerine dair çarpıcı açıklamalarda bulundu. Flake, 2016'daki 15 Temmuz Darbe Girişimi'nde ABD'nin tepki göstermekte geciktiğini ifade etti.

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake, görev süresinin sonuna yaklaşırken, Türkiye-ABD ilişkilerini Politico'ya verdiği röportajda değerlendirdi. Türkiye'yi "büyümekte olan bir bölgesel güç" olarak nitelendiren Flake, Türkiye'nin NATO'daki önemine vurgu yaparak, "Bizden sonra açık ara farkla NATO'daki en büyük ikinci ordular" ifadelerini kullandı.

Flake, kendisinden sonra gelecek büyükelçiye verdiği tavsiyede, "Bu ilişkiyi geliştirmek için elimizden geleni yapmalıyız" dedi.

'ABD ZAMANINDA TEPKİ VERMEDİ'

Flake, 2016 yılındaki 15 Temmuz Darbe Girişimi'ne ABD'nin zamanında tepki vermediğini belirterek, "O dönem Başkan Barack Obama, (Erdoğan'ı) aramamıştı ama Putin aradı. Bu bir süre başımıza bela oldu" dedi.

'İŞLER TERSİNE DÖNDÜ'

Flake, iki hafta önce Ankara'da gerçekleşen tutuklu takasına dikkati çekerek, "İki hafta önceye bakalım; Türkiye tutuklu takasında önemli rol aldı. Lojistiği sağladılar; Ankara'ya 7 ülke ve 7 uçak geliyordu; çok iyi bir iş çıkardılar. Bu sefer Biden Erdoğan'ı teşekkür etmek için aradı, Putin aramadı. İşler tersine döndü" diye konuştu.

'TÜRKİYE OLMAZSA OLMAZ BİR PARTNER'

Büyükelçi Flake, Türkiye'nin bölgesel önemini vurgularken, "İyi niyetli birçok insan Türkiye'nin olmazsa olmaz bir partner olduğunu biliyor. Dünya barış halindeyken Türkiye sadece coğrafi konumundan sebep bile önemli bir pozisyondadır. Dünya karıştıysa ise daha da önemlidirler" ifadelerini kullandı.

'TÜRKİYE ROL OYNAMADAN GAZZE'DE UZUN SÜRELİ ÇÖZÜM MÜMKÜN DEĞİL'

"Filistin-İsrail sorununda Türkiye'nin gelecekte oynayacağı rol nedir?" sorusu üzerine Flake, Türkiye'den İran ile gerilimi düşürmek için iyi durumdaki makamlarını kullanmak istediklerini belirtti. Türkiye'nin İran'la yakın ilişkilerinin olmadığını ve herkesin İran'la yaşadığı sorunları Türkiye'nin de yaşadığına dikkat çeken Flake, "Ancak tabii onlarla daha çok temas halindeler. Bu temas durumu, Hamas'ın siyasi kanadı için de geçerli" şeklinde konuştu.

İsrail'in Türkiye'nin söylemleri nedeniyle devam İsrail-Hamas savaşında taraf haline geldiğini düşündüğünü belirten Flake, "Ancak yine de Türkiye gibi bölgesel aktörler rol oynamadan Gazze'de uzun süreli bir çözüme ulaşmak mümkün değil. Bu garantör olarak da olabilir, Gazze'nin tekrar inşasında da olabilir" ifadelerini kullandı.

'TÜRK DİPLOMAT YANLIŞLIKLA NEW YORK'A UÇTU'

Ocak ayında Ankara'nın İsveç'in NATO üyeliğine vetosunu düşürdüğü ve ABD Kongresi'nin Türkiye'ye F-16 satışına yeşil ışık yaktığı günü anlatan Flake, süreçte lobicilik konusunda önemli rol oynadığına işaret etti.

Flake, Türk diplomatın NATO belgelerini teslim etmek üzere yanlışlıkla Virginia yerine New York'a uçtuğunu ancak bu durumun işine geldiğini belirtti. Flake, bu sayede Türkiye'ye F-16, Yunanistan'a F-35 satılması konusunda Kongre üyelerini ikna edecek daha çok zamanı olduğunu vurguladı.

Belgeler ABD Dışişleri'ne ulaşmadan önce satışa yeşil ışık yakılması için birçok telefon açtığını vurgulayan Flake, "Her şey birkaç dakika içinde oldu" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN