İsrail’in 7 Ekim'den bu yana devam eden Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarında can kaybı 30 bine yaklaşırken yeni bir iddia ortaya atıldı. ABD kaynaklı Wall Street Journal İsrail'in Gazze Şeridi'nin stratejik yapılanmasını değiştirmek üzere merkezden geçen ve bölgeyi ikiye ayıran yeni bir yol inşa etmeye başladığını ifade etti.
İsrail'in Gazze'ye yönelik işgali sürüyor. Bölgede can kaybı 29 bin 313’e yükselirken, ABD merkezli Wall Street Journal (WSJ) işgal altındaki şehir hakkında yeni bir iddiada bulundu.
WSJ'de yer alan habere göre İsrail Gazze Şeridi'nin stratejik yapılanmasını değiştirmek üzere merkezden geçen ve bölgeyi ikiye ayıran yeni bir yol inşa etmeye başladı. Habere göre bu doğu-batı eksenli yol, İsrail askeri birliklerinin bölgede daha hızlı ve etkin hareket edebilmesi aynı zamanda lojistik destek sağlaması amacıyla tasarlandı.
PROJE İLE İSRAİL ORDUSUNUN HAKİMİYETİ GÜÇLENECEK
Haberde, bu yeni girişimin İsrail'in askeri stratejisinde önemli bir evrimi temsil ettiği belirtilirken, Gazze'nin merkezindeki yol genişletme çalışmaları, İsrail'in bölge üzerindeki kontrolünü pekiştirmeyi ve askeri manevra kabiliyetini artırmayı hedefliyor. Yaklaşık 8 kilometre uzunluğundaki bu yol, İsrail sınırından sahile kadar uzanarak Gazze'yi etkili bir şekilde ikiye bölmekte ve İsrail ordusunun ana kuzey-güney yolları üzerindeki hakimiyetini güçlendirmektedir.
Proje, aynı zamanda yaklaşık 1 kilometre genişliğinde Filistinlilerin erişiminin engelleneceği bir tampon bölge oluşturulmasını da sağlayacak. Bu hamle ABD'nin İsrail'in Gazze'nin sınırlarını değiştirmemesi yönündeki uyarılarına rağmen gerçekleştiriliyor. ABD'li yetkililer daha önce böyle bir tampon bölgenin oluşturulmasına karşı olduklarını belirtmişti.
GAZZELİLERİN GERİ DÖNÜŞÜNE İZİN VERİLMEYECEK
Habere göre İsrail yetkilileri, Gazze'yi kalıcı olarak işgal etme niyetlerinin olmadığını, ancak güvenlik önlemlerini sağlama niyetinde olduklarını ifade ediyorlar.
Bu yeni yolun, İsrail'in askeri operasyonları sürerken kullanılması ve devriye gezilmesi planlanıyor. Ayrıca bu yolun, İsrail'in bombardımanından kaçan ve şu an güneyde bulunan yaklaşık bir milyon Gazzeli'nin geri dönüşünü de engelleyeceği öngörülüyor.
İsrail askeri yetkilileri tarafından, Hamas saldırılarını önlemek amacıyla yolun korunacağını belirtilirken, kuzeydeki askeri operasyonlar sona erene ve rehineler serbest bırakılana kadar, yerinden edilmiş Gazzelilerin geri dönüşüne izin verilmeyeceği vurgulanıyor.