Küresel ekonomi açısından ciddi risk haline gelen Trump’ın korumacılık fikri, örülen duvarlar sonucu büyük bir ekonomik sarsıntıya yol açıyor. ABD Başkanı Donald Trump, Çin´den ithal edilen ürünlere ihtiyaç duyulması halinde 300 milyar dolarlık ek gümrük vergisi getirilebileceğini söylerken, Amerika’nın Meksika ürünlerine ek gümrük vergisi koymasına ilişkin iki ülke arasındaki görüşmeler de devam ediyor.
ABD Başkanı Donald Trump gazetecilere verdiği demeçte, Çin mallarına gerektiğinde 300 milyar dolar gümrük tarifesi uygulayabileceği konusunda tehditte bulundu. ABD ve Çin arsındaki ticaret görüşmelerinin halen devam ettiğini hatırlatan Trump, iki ülkenin bir anlaşma üzerinde uzlaşamaması durumunda kısıtlayıcı tedbirler alacaklarını ve ek gümrük vergilerinin 300 milyar dolar daha artırılabileceğini söyledi. Trump yine de bir anlaşma yapmayı umduğunu sözlerine ekledi. “Çin ile görüşmemizde çok ilginç şeyler oluyor. Ne olacağını göreceğiz. Gümrük tariflerini en az 300 milyar dolar daha artırabilirim ve bunu doğru zamanda yapacağım” diyen Trump, gümrük tarifelerindeki artışın hangi malları kapsayacağı konusunda ayrıntılı bilgi vermedi. Trump, Çin ve ABD’nin ticari anlaşmazlık yaşadığını, Meksika ile de bir anlaşma yapmayı düşündüğünü söyledi. Trump daha önce önümüzdeki haftadan itibaren tüm Meksika mallarına yüzde 5’lik bir vergi koyma tehdidinde bulunmuştu. Dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki ticaret savaşı, birkaç defa karşılıklı gümrük tarifesi zammı gördü. Trump, Temmuz 2018’de Çin’in teknoloji mallarına 50 milyar dolar değerinde yüzde 25 tarife uygulayarak tartışmayı başlatmıştı. Çin ise buna karşılık vermişti. Yıl içinde daha sonra ABD, Çin’e ticari baskı yapmak amacıyla kimyasallardan tüketici ürünlerine kadar değişen 200 milyar dolarlık Çin ithalatına yüzde 10’luk tarifeler uyguladı. Çin ise Amerikan ürünlerine 60 milyar dolar tutarında tarife uyguladı.
Meksika’da süre daralıyor
Yasadışı göçmen akışının durdurulması aksi takdirde Amerika’nın Meksika ürünlerine ek gümrük vergisi koymasına ilişkin iki ülke arasındaki görüşmeler devam ediyor. Amerika ve Meksika arasındaki görüşmelerde eğer bir anlaşma sağlanamazsa, Başkan Donald Trump, pazartesi gününden itibaren Meksika’dan gelen ürünlere yüzde 5 ek vergi getirileceğini duyurmuştu. Bu vergi oranının her ay artacağı ve ekim ayına kadar yüzde 25’e yükseltileceği açıklandı. Washington’da temaslar bulunan Meksika heyetine başkanlık eden Meksika Dışişleri Bakanı Marcelo Ebrard, çarşamba günü yapılan görüşmelerin ardından bir uzlaşı sağlanacağı konusunda iyimser olduğunu söyledi. Ebrard “Yapmayı istediğimiz şey, gümrük vergilerinin her iki ülkenin ekonomisini, tüketicilerini ve halkını etkilemesini önlemek” diye konuştu.
IMF: Ticaret savaşları dünya için tehdit
Uluslararası Para Fonu (IMF), Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Çin arasındaki mevcut tehdide dayalı tarifelerin küresel ekonomik çıktıyı 2020’ye kadar yüzde 0.5 azaltabileceğine dair uyarıda bulundu. Finans liderleri Japonya’da hafta sonu gerçekleşecek G20 toplantılarına hazırlanırken IMF Genel Müdürü Christine Lagarde, G20 maliye bakanları ve merkez bankası yöneticileri için hazırladığı bilgilendirme notu için IMF bloğunda yazdı. Lagarde, ABD Başkanı Trump’ın tehdit ettiği gibi ABD ve Çin arasındaki ticaretin tamamı üzerinde vergilendirme yapmanın gayri safi yurt içi hasıladan 455 milyar doları buharlaştırabileceğini söyledi. Bu sayı G20 üyesi Güney Afrika ekonomisinin tamamından daha fazla kayba tekabül ediyor. IMF’nin blog yazısında Lagarde “Bunlar kendi kendine zarar vermesine neden olur ve kaçınılmalıdır.” ifadelerini kullandı: “Nasıl? Son zamanda uygulanan ticari engelleri kaldırarak ve ne şekilde olursa olsun daha fazla engel koymayarak.” Japonya’da gerçekleşecek G20 toplantısı için hazırlanan belgede IMF, korumacı politikalarda yoğunlaşmanın küresel gayri safi hasılada 2020’ye kadar yüzde 0.3 kayba neden olacağının hesaplandığını duyurdu. IMF, bu oranın geçen yıl açıklanan tarifelerle birlikte gelecek yıl toplamda yüzde 0.5’e ulaşacağını bildirdi.