Nefesin bir yararı daha ortaya çıktı. Uzmanlar, doğru nefes almanın öfke ve şiddet duygusunu engelleyeceğini söyledi. Nefesi kısa alıp kısa verenlerin kaygılı, sinirli ve suça meyilli olduğu belirtilirken havayı içinize çekerken alt karna da oksijeni gönderip daha sonra dışarı vermek gerektiği kaydedildi.
Yanlış nefes almanın öfke ve şiddete sebep olduğu, doğru nefes alma tekniklerini uygulayarak bunun önlenebileceği belirtildi. Boşanmalar, suça meyil, kadına şiddet ve özellikle son yıllarda artan cinayetlerin önüne geçmek adına birtakım çalışmalar yaptığını belirten analiz uzmanı Taner Akkuş, nefesin burada büyük önem taşıdığını söyledi. Akkuş “Kişilik, nefes alma şeklinde gizli. Bir insan 4 metotla nefes alır. Bunlar doğru metotlar değil. Birincisi kısa alıp kısa vermek, ikincisi uzun alıp kısa vermek, üçüncüsü kısa alıp uzun vermek, dördüncüsü de uzun alıp uzun vermektir. Nefesi kısa alıp kısa verenler, kaygısal, sinirli ve suça meyillidir. Bu durum kişinin, yanlış nefes aldığı için doğru karar verme mekanizmasını çalıştıramamasından kaynaklanır. Bunun sonucunda anlık öfke patlaması yaşayan kişi bir anda şiddete meyillenip cinayet işleyebilmektedir. Doğru nefes alma tekniği, toplumun en büyük kanayan yaralarından biri olan şiddeti engelleyecek bir metottur” diye konuştu.
Sosyolog ve nefes terapisti Seyran Akdaş ise ruhsal ve bedensel hastalıkların kökeninde doğru nefes almama durumu olduğuna işaret etti. Akdaş, vücuda yeteri kadar oksijen gitmediğinde hücrelerde ölümler, çürümeler ve hastalıklar oluştuğunu belirterek, şunları söyledi: “Nefesimiz bedenimizde üst, orta ve alt solunum olmak üzere üç bölgede aktiftir. Doğru olan bu üç bölgeden nefes almaktır. Toplum olarak bu bölgelerimizin maalesef sadece yüzde 30’unu kullanıyoruz. Yapılan araştırmalara göre Türk toplumunun yüzde 70’i nefes kapasitesini doğru kullanamıyor. Genelimiz üst ve orta bölgeden nefes alıyor. Fakat bağırsakların olduğu alt karına nefesin gitmesi gerekiyor. Doğru nefes karından başlar, sürekli ve bağlantılı şekilde devam eder. Olabildiğince alt karna da oksijeni gönderip daha sonra dışarı vermemiz gerekiyor.”