Dişlerimiz, zamana meydan okumuyor. Yaşlanıyor. Diş hekimi Dr. Güzin Kırsaçlıoğlu, vücudun tüm organlarında olduğu gibi yılların etkisiyle dişlerde de yaşlanma belirtilerinin görüldüğünü söyledi.
Diş sağlığına ilişkin açıklamalarda bulunan Dr. Güzin Kırsaçlıoğlu, diş bakımına gösterilen özenin kişinin hem güzelliğine hem de sağlığına verdiği önemin göstergesi olduğunu belirterek, dişlerin de yaşlandığını söyledi. Kırsaçlıoğlu dişlerde görülen yaşlanma belirtilerini de diş renginin sararması, beyazlık kaybı, dişlerin ucunda oluşan kırık, dişlerin aralarında ve dibinde açılma, dişeti çekilmesi, diş diplerinde fırçalamaya rağmen geçmeyen renklenmeler olarak sıraladı. Kırsaçlıoğlu, bu yaşlanma belirtilerinin diş sağlığı için uyarılar içerdiğini, dolayısıyla mutlaka bir hekime gözükülmesi gerektiği tavsiyesinde bulundu.
BUNLARI SAKIN YAPMAYIN
Gençlik yıllarında dişlerin pırıl pırıl parladığına dikkat çeken Kırsaçlıoğlu, ancak alınan yaşlarla birlikte diş bakımına önem gösterilmemesinin etkisiyle diş renginin sarıya döndüğünü belirtti. Dişlere parlaklık ve beyazlık sağlayan mine tabakasının aşınıp incelmesi, altında bulunan sarı renkli dentin tabakasının ise kalınlaşarak daha çok ortaya çıkması sonucu söz konusu sararmanın yaşandığını bildiren Kırsaçlıoğlu, ayrıca dişlerle bir şeyleri açmak, iplik kesmek gibi alışkanlıkların zamanla dişlerin ucunda küçük kırık ve çatlaklara neden olduğunu ifade etti. Kırsaçlıoğlu, diş minesinin aşınmasının önüne geçmek için şu tavsiyelerde bulundu: “Asitli gıda ve yiyeceklerden uzak durmak, diş fırçalamada flour içeren yani mineyi koruyup tamir eden macunlar kullanmak, aşındırıcı içeren diş beyazlatıcılı macun ve parlatma pastalarından uzak durmak, reflü gibi ağız ortamının sürekli asitli kalmasına sebep olan rahatsızlıklarımız da varsa eğer, tedavisini bir an önce yaptırmak.”
YABANİ OT ZEHİRLENMELERİ ARTTI
Doğada yetişen yabani otların bilinçsiz şekilde tüketilmesiyle ölümle sonuçlanan zehirlenme vakaları arttı. Uzmanlar semt pazarlarında ve internette “şifalı” ya da yemeklere “lezzet katar” diye satılan otlar hakkında vatandaşları uyarıyor. Çukurova Üniversitesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Sebe, çeşitli hastalıklara iyi geldiği söylenen bazı bitkilerin, yanlış tüketim sonucu ölüme kadar giden kötü sonuçlar doğurabileceğini veya ciddi yan etkileri olabileceğini söyledi.