Diplomatik ilişkilerin kesilmesi üzerine devreye Birleşmiş Milletler girdi

Diplomatik ilişkilerin kesilmesi üzerine devreye Birleşmiş Milletler girdi

Suudi Arabistan ve İran arasındaki bir haftadır giderek tırmanan gerilim Suudi tarafının İran ile diplomatik ilişkileri sonlandırdığını açıklaması ile zirve yapmıştı. Konu ile ilgili her iki ülke liderini de telefonla arayan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun taraflara itidal çağrısı yaptı.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Suudi Arabistan ve İran dışişleri bakanları ile telefonda görüşerek, taraflara itidal çağrısı yaptığı bildirildi. BM Genel Sekreter Sözcülüğü'nden yapılan açıklamaya göre, Ban, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile dün yaptığı görüşmede, Suudi Arabistan'daki idamlara ilişkin görüşlerini tekrarladı. Görüşmede, Tahran'daki Suudi Arabistan büyükelçiliğine yapılan saldırıyı kınadığını kaydeden Ban, Zarif'ten ülkedeki diplomatik temsilciliklerin korunması için gerekli önlemlerin alınmasını istedi.

İdamları doğru bulmadı

Genel Sekreter Ban, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cübeyr ile bugün gerçekleştirdiği görüşmede ise idam cezasına ilişkin görüşlerini belirterek, daha önce üst düzey Suudi yetkililerle yaptığı temaslarda konuyu dile getirmesine rağmen Şii din adamı Nemr Bakır en-Nemr'in de aralarında bulunduğu 47 kişinin idam edilmesinden duyduğu "hayal kırıklığını" iletti.

"Yemen'de ateşkes sürmeli"

Tahran'daki Suudi elçiliğine yapılan saldırının elim bir hadise olduğunu da kaydeden Ban, ancak Suudi Arabistan'ın Tahran ile diplomatik ilişkileri koparmasının da "kaygı verici" olduğunu belirtti. Ban, Suudi Arabistan'dan Yemen'de ilan edilen ateşkesi sürdürmelerini de istedi. Genel Sekreter, görüşmelerde iki bakana da iki ülke arasında ve bölgedeki durumu daha da kötüleştirecek eylemlerden kaçınma çağrısı yaparak Suudi Arabistan ve İran arasındaki yapıcı diyaloğun bölgenin yararına olduğunu vurguladı.

Mistura bölgeye gidiyor

Öte yandan BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın iki ülkeyi ziyaret edeceğini söyledi. Mistura'nın Suudi Arabistan ziyaretine bugün başlayacağını ve Suudi yetkililerle görüşmelerde bulunacağını belirten Dujarric, bu temasların ardından Tahran'a geçecek olan Mistura'nın ziyaretlerde, yaşanan son olayların Viyana sürecinin getirdiği ivmeye olası etkilerini muhataplarıyla değerlendireceğini bildirdi.

Dujarric, Mistura'nın ziyaretlerinin iki ülke arasındaki krizden önce planlandığını, ancak yaşanan hadiselerin ardından bu ziyaretin öneminin daha da arttığını kaydetti.

CENEVRE/AA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN