Davutoğlu, İbadi’ye mektup göndererek, Türkiye'nin, Başika’da geçen mart ayından bu yana uygulamakta olduğu eğitim programı ve burada bulunan kuvvetlerin görev ve faaliyetlerine ilişkin güncel gelişmeler hakkında bilgi verdi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Irak Başbakanı Haydar el İbadi’ye mektup göndererek, Türkiye'nin, Başika’da geçen mart ayından bu yana uygulamakta olduğu eğitim programı ve burada bulunan kuvvetlerin görev ve faaliyetlerine ilişkin güncel gelişmeler hakkında bilgi verdi.
Davutoğlu, mektubunda, Irak'ın, tüm ülkelerce saygı gösterilmesi gerektiğine inandığı, egemenliği ve toprak bütünlüğü konusunda en hassas ülkelerden olan Türkiye'nin bunu yıpratacak herhangi bir adım atmayacağını kaydetti.
"Irak hükümetinin hassasiyetleri giderilinceye kadar Başika'ya kuvvet intikali gerçekleştirilmeyeceğini" belirten Başbakan Davutoğlu, mektubunda Türkiye'nin, Irak'a DEAŞ ile mücadelesinde her türlü desteği kararlılıkla vermeye devam edeceğini, bu konuda Irak hükümetiyle olan işbirliğini danışma ve eşgüdüm içerisinde derinleştirmek istediklerini ifade etti.
Başbakan Davutoğlu, mektubunda, Irak ile Türkiye'nin işbirliğinden rahatsızlık duyan ve bunun sona ermesini isteyen odakların emellerine ulaşmasına izin verilmemesi gerektiğini vurguladı.
İbadi'den 48 saat tehdidi
Mektup haberinden önce Irak Başbakanı İbadi, Türkiye'yi tehdit eden açıklamaları gündeme düştü. İbadi Türkiye'nin 48 saat içinde askerlerini geri çekmemesi halinde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne gitmek de dahil olmak üzere mümkün olan tüm seçeneklerin kullanılacağını açıkladı.
İbadi, askerlerin Musul'a gelmesi için Irak hükümetinden bir izin alınmadığı ve hükümetin bu konudan haberinin de olmadığınu ifade etti.
Savunma Bakanlığı'ndan açıklama
Türkiye'nin Musul yakınlarına 600 asker göndermesine ilişkin Irak Savunma Bakanlığı'ndan açıklama geldi.
Reuters'ın haberine göre, Irak Savunma Bakanı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
Kuzey Irak'a Türk güçlerinin konuşlandırılması Irak hükümetinin bilgisi olmadan gerçekleşti. Türk mevkidaşım bana askerlerin, Kuzey Irak'ta askeri eğitim verenleri korumak için gönderildiğini söyledi. Ancak bu askerlerin sayısı böyle bir işlem için çok fazla.
Geri çekilme talebi
Türk mevkidaşımdan askerlerin topraklarımızdan geri çekilmesini talep ettim.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi'nin Irak Dışişleri Bakanlığı'na çağrılmasına neden olayın ardından yaptığı açıklamada, "Askerlerimiz oraya yeni hükümet geldikten sonra Irak Savunma Bakanı'nın daveti üzerine gitti. Yeni hükümet kurulduktan sonra İçişleri Bakanı bizden polislerini eğitmemizi istedi.
"Türkiye değil ABD ve Almanya da katkı sağlıyor"
Savunma bakanı da askerlerini eğitmemizi istedi. Musul Valisi'nden de bize bu yönde davet geldi. Askerlerimiz orada IŞİD’e karşı mücadele edecek güçleri eğitiyor. Bunu sadece Türkiye değil ABD, Almanya , Fransa da yapıyor ve katkı sağlıyor bu eğitimlere" demişti.
Güncelleme:
İlgili Haberler