Başbakan Davutoğlu ile MHP lideri Bahçeli'nin kritik görüşmesi yaklaşık 1 buçuk saat sürdü. Görüşmede yeni Anayasa, TBMM İçtüzüğü, bütçe ve reformlarla ilgili görüş alışverişinde bulunuldu. Görüşmenin ardıdan açıklama yapan MHP'li Oktay Öztürk daha önce uzlaşılan 60 maddeyi hatırlatarak "Görüşümüz 61. maddeden devam" dedi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli görüşmesi sona erdi. Bahçeli'nin Meclisteki makamında gerekleşen görüşme, 1 saat 40 dakika sürdü.
Davutoğlu'na görüşmede, Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik ile AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı eşlik etti.
Görüşmeye, Bahçeli ile birlikte MHP genel başkan yardımcıları Semih Yalçın ve Oktay Öztürk, MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman ile MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural katıldı.
"60 madde anlaşıldı, 61'inci madde üzerinde konuşulmalı"
Başkanlık sistemini kabul etmeyeceğiz
Bahçeli'den hayır esprisi
Öztürk içeride yaşanan 'Hayır' esprisini şu sözlerle anlattı:
12 Eylül anayasasından mevzu bahis açıldı. Sayın Davutoğlu 12 Eylül anayasasına 'Hayır' oyu verdiğini söyledi.
Bunun üzerine Sayın Bahçeli "Siz o zamandan beridir 'Hayır'cısınız diyerek espri yaptı.
Bahçeli'den Davutoğlu'na 'Hayır' esprisi:
AK Parti adına açıklamayı ise Ömer Çelik yaptı. Çelik, MHP liderinin yeni Anayasa yapılması konusunda uzlaşmacı bir tavır sergilediğini belirtti. Çelik "Belli bir süre dahilinde Uzlaşma Komisyonun yeniden faaliyete geçilmesi uzlaşma noktalarından bir tanesi. Yeni anayasa çalışmaları konusunda bir uzlaşı var. Başkanlık sistemi önerisi dile getirildi. Sayın Bahçeli güçlendirilmiş parlamenter sistemden yana olduklarını söyledi. Bizim için yeni anayasa çalışmalarında önemli olan şey ileri demokrasinin nasıl teminat alına alınacağıdır" dedi.
Demokratik gelenek vurgusu
Çelik şöyle konuştu:
"Biz bunlar üzerinden tartışılması gerektiğini düşünüyoruz. Bizim bu tartışmadan muradımız yargı bağımsızlığı, temel hak ve hürriyetlerin garanti altına alındığı bir modelin ortaya çıkmasıdır. Parlamenter sistemi savunanların nasıl bir sistemi savunduklarını görmek istiyoruz. Parlementer sistem geleneğimiz vardır gibi bir tartışma yürütülüyor bu demokratik değerleri hangi sistemle garanti altına alırız, bunun üzerinden tartışma yürütülmesi gerektiğini düşünüyoruz."
Terörle mücadeleye desteğe teşekkür
"Terörle mücadele konusunda ayrıntılı bilgi verildi. Sayın Bahçeli'ye terörle mücadelede verdikleri destek için teşekkürlerimizi sunuyoruz. AB uyum yasaları konusunda desteklerini istedik bu konuyu düşüneceklerini söyledik."
HDP denklemden çıktı
"İç tüzük konusu da konuşuldu. Bu konudaki çalışmaların da kaldığı yerden başlaması ve hızla sonlandırılması konusunda mutabakata varıldı. Dış politika konusunda da geniş bir değerlendirme oldu."
"Biz HDP'yi sürece kattık kendisi bu süreçten çıktı. Yanlış yaklaşımları yüğzünden görüşme iptal edildi. Bizim açımızdan uzlaşma komisyonunda her parti olmalıdır AK PArti'nin HDP'yi muhatap alması belli kurallar çerçevesind haraket etmesi gerekir."
"Biz AK Parti olarak parti kapatmaya karşıyız ama teröre destek verenlerinde bunun bedelini ödemesi gerektiğini düşünüyoruz."