Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın EYT ile ilgili konuşmasını haberimizde sizlerle paylaşıyoruz. Erdoğan'ın Emeklilikte Yaşa Takılanlar için yaptığı açıklamalar yüzbinlerce kişiyi ilgilendiriyor. Peki Cumhurbaşkanı Erdoğan EYT ile ilgili ne dedi? Emeklilikte Yaşa Takılanlar için yasa çıkacak mı? İşte son dakika gelişmeleri ve açıklamalar.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili konuşmasını haberimizde sizlere aktarıyoruz. Yaklaşık bir milyon kişinin merakla beklediği EYT yasası ile ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan açıklama geldi. Peki Erdoğan Emeklilikte Yaşa Takılanlar tasarısı hakkında ne dedi? EYT çıkacak mı? Prim gün sayısını tamamlayarak yaşı bekleyen yüzbinlerce vatandaşın gözü Meclisteki oylamada. AK Parti haricindeki diğer partilerin çoğunluğu tasarıyı onaylamaktan yana olduğu konuşulurken Erodoğan, teklifi tasvip etmediğini ifade etti. İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın EYT ile ilgili açıklamaları ve son dakika gelişmeleri.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN EYT KONUŞMASI: ERDOĞAN EYT İÇİN NE DEDİ?
Cumhurbaşkanı Erdoğan, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili düzenleme konusunda çarpıcı açıklamalar yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan "Emekli olmak için sigortalılık süresi, prim ödeme ve yaş olarak üç ayrı hususa bakılması gerekiyor. Erken emekliliği sosyal güvenlik sistemimizde tasvip etmiyoruz ama siyasette bu yol her zaman için açıktır" dedi. Erdoğan şöyle konuştu:
"Dünyanın hiçbir yerinde 38 yaşında emeklilik diye bir uygulama yoktur. 1999'da yapılan düzenleme ile yaş şartı getirildi. Emeklilikte yaşa yakılanlar kampanyasının özünde bu vardır. Dernek kurulmuş, bu derneğin başındaki hanımefendi 1992'de sisteme dahil olmuş. Eski sistem devam etseydi 38 yaşında emekli olacaktı. Şimdi bu hanımefendi 2020'de yani 48 yaşında emekli aylığı almaya başlayabilecek. Dünyanın hiçbir yerinde 38 yaşında emeklilik diye bir uygulama yoktur."
Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:
Geçtiğimiz hafta hafta Kızılcahamam'da önemli bir toplantı gerçekleştirdik. Türkiye'nin Afrika'da başlattığı açılım politikasının meyvelerini görüyoruz. Dünya üçüncü bin yıla Afrika'nın damga vuracağa benziyor. Biz de Afrikalı kardeşlerimizin yanında yer alıyoruz. Çamlıca Camii eserinin artık bitme noktasına geldiğini görmekten büyük memnuniyet duyuyorum. Dün ilçe başkanlarımızla ilk defa, iki bölüm halinde partimizde toplantı yaptık. İlçe başkanlarımızla her yıl bu tür toplantılar yaparak sürdüreceğiz.
EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR
Erken emekliliği sosyal güvenlik sistemimizde tasvip etmiyoruz. Ama siyasette bu yol açıktır. Bilindiği gibi ülkemizdeki sosyal güvenlik mevzuatına göre 3 ayrı hususa bakılması gerekiyor.
Son günlerde emeklilikte yaşa takılanlar adıyla yürütülen bir kampanya var. Hatta bunun için bir dernek dahi kurulan bir dernek dahi var.
Dünyanın hiç bir yerinde 38 yaşında emeklilik diye bir uygulama yoktur. 48 yaşında emekli olan bir kişi dahi yaklaşık 30 yıl sistemde kalacaktır. Bugün ülkemizde ortalama emeklilik yaşı 52’dir. 20 yıl çalışıp 38 yaşında emekli olan biri 40 sene devletten maaş alacak. Böyle bir uygulama olamaz. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun hesabına göre, emeklilikte yaşa takılan denilen gruba 6,2 milyon kişi giriyor.
YILLIK MALİYETİ 26 MİLYAR LİRA
Bu teklifin yıllık maliyeti 26 milyar liraya ulaşıyor. Biz ekonomide bir ekonomik kurtuluş savaşı verdiğimiz bir dönemde böyle bir yükü milletimizin sırtına bindirmek gibi bir hakkımız var mı? Ben bunu milletimize soruyorum.
Ekonomik savaşın verildiği dönemde, bir tarafta fırsatçılar türedi, diğer taraftan da bunlar türedi. Böyle bir şey olamaz, buna adalet, hak denmez.
Ayrıca tüm emeklilerimize Ramazan ve Kurban Bayramları'nda ikramiye veriyoruz. Ülkemizin imkanları arttıkça emeklilerimizin de durumunu iyileştireceğiz.
Emeklilikte yaşa takılanlar kampanyası siyasi bir ranta dönüştürülmemelidir.
Bugün emeklilikte yaşa takılanlar diyerek kampanya yürütenlerin bir bölümü resmi ya da gayri resmi olarak çalışmaya devam edecektir. Hakikat buyken göz göre göre Sosyal güvenlik sistemimizi yeni bir batağın içine neden sürükleyelim.
KANUN TEKLİFİ MECLİSE SUNULDU
Emeklilikte yaşa takılanlar için adım atan MHP İstanbul Milletvekili Arzu Erdem, kanun teklifini meclise sundu. Milyonlarca emekli adayını heyecanlandıran bu tasarı ile yaşını dolduran ancak prim günü eksik olan vatandaşlar eksik primlerini borçlanarak emekli olabilecekler. Tasarıyı anlatan Erdem TBMM'de yaptığı konuşmada "Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili kanun tekliflerimizi verdik. Türk milletinin nerede sorunu varsa bununla ilgili çözümlerin mutlaka bulunacağına inanıyoruz." şeklinde konuştu.
Teklif komisyona girerken, düzenleme çıkarsa emeklilik yaşını doldurduğu halde çeşitli sebeplerle işsiz kalıp prim miktarını dolduramayan, iş bulup çalışamayan daha doğrusu yaşı ilerlediği için iş verilmeyen 100 bin kişiye emekli olmanın yolu açılacak.
Yapılandırma kanunuyla geçmişe dönük borçlanan Bağ-Kur'lulara yaş, yıl ve prim şartını yerine getirmeleri halinde emekli olabilme fırsatı verilmişti. Şimdi SGK'lılar için de aynı imkanın sağlanması gündemde.
MAĞDUR ESNAF İÇİN EMEKLİLİK YOLU AÇILDI
Emekliler için beklenen yasa çıkarsa esnaflar için de emeklilik yolu açılacak. Yasa öngörüldüğü şekliyle çıkarsa işten çıkarılan, iflastan dolayı işsiz kalan veya işe ara vermek zorunda olan çalışanlara ve kepenk kapattığı için prim yatıramayan esnafa emekliliğin yolu açılacak.
EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR NASIL EMEKLİ OLABİLİR?
Emeklilikte Yaşa Takılanlar merakla beklemeye devam ediyor. EYT için erken emeklilik yasası teklifinin Meclise gelmesi bekleniyor. Peki EYT'ye takılanlar nasıl emekli olacaklar? Emeklilikte yaşa takılan emekli Emekli Sandığı iştirakçilerine 4447 sayılı kanun öncesi hakları verilirse; kadın iştirakçilerden 20, erkek iştirakçilerden 25 fiili hizmet yılını dolduranların istekleri üzerine emekli aylığı bağlanabilir.
Çıraklık ve stajerlik geçen sigortalılık sürelerinde malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi kesilmediğinden emeklilik başlangıcından sayılmıyor. Dolayısıyla EYT yasası çıksa bile 8 Eylül 1999 tarihinden önce sadece çıraklık-staj sigortası bulunanlar bu yasadan faydalanamaz. Faydalanmak için bir gün bile olsa belirtilen tarihten önce uzun vadeli sigorta kollarına tabi primin bulunması gerekmektedir.
Çalışması olan ve tüm sigorta kollarına tabi(işçi-memur-sözleşmeli-esnaf-sanatkar-şirket ortağı) çalışanları kapsayacak. Bu bağlamda normal SSK'lı işe başlama belirtilen tarihten sonra olduğundan EYT kapsamına girmeniz mümkün değil.58 yaş ve 7 bin gün primle emeklilik hakkını kazanmak mümkün. Emeklilikte yaşa takılan Bağ-kur sigortalılarına belirten kanun öncesi hakları verilirse; Bağ-kur'lu kadınlar 20, erkekler ise 25 fiili hizmet yılını (9000 gün) dolduranlar emekli aylığı bağlanabilir.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın EYT ile ilgili konuşmasını haberimizde sizlerle paylaşıyoruz. Erdoğan'ın Emeklilikte Yaşa Takılanlar için yaptığı açıklamalar yüzbinlerce kişiyi ilgilendiriyor. Peki Cumhurbaşkanı Erdoğan EYT ile ilgili ne dedi? Emeklilikte Yaşa Takılanlar için yasa çıkacak mı? İşte son dakika gelişmeleri ve açıklamalar.