Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul'da restorasyonu biten Nusretiye Camisi'nin açılışını yaptı. Erdoğan açılışta, "Bugün cuma namazı ile birlikte açılışını yapıyoruz. Bu caminin anlamı çok önemli. Yeniçeri Ocağı'nın kaldırılmasının anısına bu camiye Nusretiye Camisi adı verilmiştir" dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cuma namazını restorasyonu tamamlanan Nusretiye Camisi'nde kıldı. Namaza kısa süre kala Kısıklı'daki konutundan çıkan Erdoğan, vatandaşların sevgi gösterileri eşliğinde camiye geldi.
Erdoğan, cuma namazını kıldıktan sonra camide yapılan çalışmalar hakkında bilgi alırken, kendisine Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, AK Parti İstanbul İl Başkanı Bayram Şenocak ile Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem eşlik etti.
"YENİÇERİ OCAĞI'NIN KALDIRILMASI ANISINA..."
Erdoğan, caminin açılışını yaptıktan sonra vatandaşlara hitap etti. Erdoğan, restorasyonu tamamlanan Nusretiye Camisi'nin tüm Müslümanlara hayırlı olmasını dileyerek, "Hele hele mübarek ramazan-ı şerifin öncesinde Nusretiye Camimizi de devreye alışımızın çok hayırlı olacağına inanıyorum" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, restore edilen Nusretiye Camisi'nin açılış töreninde, İstanbul Müftüsü Hasan Kamil Yılmaz'ın okuduğu duanın ardından yaptığı konuşmada, 2. Mahmut tarafından 1823-1826 yılları arasında Krikor Amira Balyan'a yaptırılan Nusretiye Camisi'nde bugüne kadar zaman zaman restorasyonların yapıldığını ifade etti.
Caminin anlamına işaret eden Erdoğan, "Yeniçeri Ocağı'nın kaldırılmasının anısına bu camiye Nusretiye Camii adı verilmiştir. Yani nusret, kurtuluş... Kimden? Yeniçerilerden. Bugünlere geldi, o gündür bugündür Müslümanlar bu mabedini, bu camisini kullanıyor" dedi.
İSTANBUL'DAKİ EN BÜYÜK CAMİLERDEN
Caminin barok üslubun kapanış, ampir üslubun başlangıç yapısı olarak değerlendirildiğini belirten Erdoğan, Nusretiye Camisi'nin tarihi İstanbul'un sınırları dışında inşa edilmiş en büyük camilerden birisi olduğunu kaydetti.
Kesme taştan inşa edilen camide bol miktarda beyaz mermer kullanıldığını ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti:
"Harim, 15 metre çapında büyük bir kubbeyle son cemaat yeri ise üç küçük kubbeyle vezir bölümü ve hünkar mahfili bölümleri, kırma çatıyla girişteki galeri ve yan galeriler çapraz tonozlarla örtülüdür. Kubbe bunun yanında pandantifler, müezzin mahfili, son cemaat yeri ve hünkar kasrının üst örtüsü tümüyle kurşun kaplıdır. Caminin batısında taş avluda yer alan şadırvan, 10 ince sütun üzerine sivri, konik çatılı olup, 12 çeşmelidir. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 13.08.2012 tarihinde ihale edilen Nusretiye Camii'nin restorasyonu 32 milyon 945 bin liraya mal olmuştur. Yapı, 1955-1958, 1980-1992 yılları arasında yine defaatle çeşitli restorasyonlar görmüştür. Cumhuriyetten sonra bu arada yine 55, 58 yılları arasında yapılan kısmen kapsamlı da olsa sonrasında bazı onarımlarla yüzeysel olarak elden geçirilmiştir. 2012-2017 yılları arasındaki, tarihinin en kapsamlı restorasyonudur."
2. MAHMUT DÖNEMİNDEN TEK ÖRNEK
Barok motifli kalem işlerinin 2. Mahmut dönemine ilişkin tek örnek olduğunun da altını çizen Erdoğan, şöyle konuştu:
"Tamamen kullanılmaz durumda olan ve Sultan 2. Mahmut'un misafirlerini ağırladığı oda olarak nitelendirilen baş oda, restorasyon sonucu yeniden açılmıştır. Tophane semtimizde Boğaz'ın yine kenarında yer alan bu muhteşem eserimizin, tüm Müslümanlara hayırlı olmasını, hele hele mübarek ramazan-ı şerifin öncesinde Nusretiye Camimizi de devreye alışımızın çok hayırlı olacağına inanıyorum. Bu vesileyle Müslüman kardeşlerim, herhalde ramazanda bazı teravihlerini, gerekirse sabah namazlarını burada geçirirlerse Nusretiye Camii çok daha şenlenecektir. Hayırlı olsun diyorum."
NUSRETİYE CAMİSİ'NİN TARİHİ
Sultan 2. Mahmut tarafından 1823-1826 yılları arasında Krikor Amira Balyan'a yaptırılan Nusretiye Camisi'nin restorasyonu 2012'de başlamıştı.
"Barok" üslubun kapanış "Ampir" üslubun başlangıç yapısı olarak değerlendirilen Nusretiye Camisi'nde yapılan kapsamlı restorasyon çalışmalarında, yapı genelinde yapılan araştırma raspaları neticesinde en nitelikli olan kalem işi tezyinatlara harim bölümünde rastlandı.
Üç kat olarak yapılan araştırma raspaları sonucu ortaya çıkarılan ve cami ile yaşıt olan 1826 yılı kalem işlerinin yüzde 70 kadarına sağlam olarak ulaşıldı.
İSTANBUL/AA