Çin'in başkenti Pekin'de restoranların, İslamiyet ile alakalı Arapça kelimeler barındıran tabelalarına yasak getirildi. Pekinli yetkililerden gelen üst düzey emirle yürürlüğe konulduğu öğrenilen uygulamayla tabelalarda bulunan 'helal' ibareleri sökülmeye başlandı.
Uygur Türklerini toplama kamplarında toplayarak insanlık dışı koşullarda yaşamaya zorlayan ve kültürel soykırım uygulayan Çin'in Müslümanlara uyguladığı zulüm, Doğu Türkistan'da yaşananlarla sınırlı kalmıyor. Başkent Pekin’de restoran ve gıda satan çeşitli dükkanlarda 'helal' ibaresi ve İslamiyet ile ilgili Arapça yazılar kaldırılıyor.
YERİNE ÇİNCE ANLAMLARI ASILIYOR
Restoranların yanı sıra kasap, unlu mamüller ve atıştırmalık satan "helal" tabelalı işletmelerin birçoğu Arapça "helal" ve İslamiyet ile alakalı çeşitli ifadelerin yazılı olduğu levhaları sökerken bazı restoranlar ise bu ibarelerin üstünü kağıt ve yapıştırıcılarla kapattı.
Bu tabelaların yerine Çince helal anlamına gelen Çingcın (qing zhen) kelimesinin asıldığı görülüyor. Restoran sahiplerinin bu değişikliği, 'yukarıdan gelen talimatla' yaptığı iddia edildi.
"İSLAM'I ÇİNLİLEŞTİRME" PROJESİ
Edinilen bilgilere göre Pekin'de yaşayan Çinli Müslümanların sayısı 259 bin iken kentte helal ürün ya da gıda satan işletmelerin sayısı ise bin 797'yi buluyor.
Söz konusu adım, Pekin yönetiminin daha önce açıkladığı 'İslam'ın Çinlileşmesi' adımının bir parçası olarak görülüyor.
Çin'de halen yaklaşık 23 milyon Müslüman yaşıyor. Ülkedeki 56 etnik gruptan 10'u İslam dinine mensup topluluklar. Hui (Çinli Müslümanlar) ile Uygur, Kırgız, Kazak, Tacik, Tatar, Özbek, Salar, Baoan ve Dongşiang etnik azınlıkları, yoğun olarak ülkenin kuzey ve kuzeybatısında yaşıyor.
Huiler ile Uygurların, Ningşia Hui Özerk ve Sincan Uygur Özerk adlı iki otonom bölgesi bulunuyor. Bazı eyaletlerde Müslümanlara ait küçük otonom idareler de yer alıyor.