Çin, ABD ve Rusya'yı uyardı: Soğuk Savaş'a geri dönmeyin!

Çin, ABD ve Rusya'yı uyardı: Soğuk Savaş'a geri dönmeyin!

Çin Komünist Partisi, Soğuk Savaş'a dönmekle ve Suriye'de vekalet savaşına girmekle eleştirdiği ABD ve Rusya'ya uyarılarda bulundu. ÇKP'nin yayın organı Halkın Günlüğü'nde yer alan başyazıda, Suriye krizinde siyasi çözümün ivedilikle gerçekleştirilmesi çağrısı yapıldı.

Çin Komünist Partisi yayın organı Halkın Günlüğü, Suriye'de askeri operasyonlara girişen ABD ve Rusya'yı Soğuk Savaş rekabetine geri dönmekle eleştirdi.

Halkın Günlüğü, ABD ve Rusya'nın üçüncü ülke topraklarında her türlü diplomatik, ekonomik ve askeri faaliyetle dişe diş bir nüfuz kazanma mücadelesine giriştiğini, ama bunun eski bir Soğuk Savaş manzarası olduğunu kaydetti.

Bugün yayımladığı baş makalesinde "Kimse Suriye'de bir vekalet savaşına girişmemeli!" diyen Halkın Günlüğü, "Başta nüfuz sahibi büyük ülkeler olmak üzere, uluslararası toplum, Suriye sorununu siyasi çözüme kavuşturmak için kritik ve ivedi bir gereklilik bulunduğunu anlamalı" dedi.

Çin, BM'de çekimser kalıyor

BM Güvenlik Konseyi'nde sahip olduğu daimi üyelik koltuğuyla uluslararası meselelerde söz sahibi olan Çin'in Soğuk Savaş döneminde özellikle Doğu ve Batı blokunun rekabetine sahne olan oylamalarda genellikle çekimser kaldığı biliniyor. Günümüzde ise yurt içinde ve yakın çevresinde ciddi ulusal güvenlik riskleri algılayan Çin Halk Cumhuriyeti, Ortadoğu gibi üçüncül bölgelerde düşük profil çizerek, emtia ve mal ticaretinin aksamadan yürümesine temel önem atfediyor.

İdeoloji değil, ticaret esas

Bu amaçla, ekonomik büyümenin hızlandığı 90'lı yıllardan bu yana ideolojik ayrım gözetmeden Ortadoğu'daki her rejimle iyi ilişkiler içinde bulunmayı tercih eden Pekin yönetimi, bilhassa askeri müdahale gibi bölgesel istikrarı zedeleyici adımların çıkarlarıyla uyuşmadığına inanıyor. Çinli diplomatların son dönemde bu doğrultuda Sudan, Afganistan ve Libya gibi sorunlarda aldığı aktif tutum göze çarpıyor.

Çin donanması okyanusaşırı faaliyetler için yetersiz

Uzakdoğu’nun yükselen gücünün çizdiği düşük profilde donanmanın 10 yıl önceye kadar süren zayıflığı da önemli faktör durumunda bulunuyor. Tayvan'la 2000'lere kadar yaşanan krizlerde ABD uçak gemisi filolarının gölgesinde kalan Çin, son dönemde donanma inşasını ulusal güvenlik için elzem görüyor. Ancak, askeri uzmanlar, açık denizlerde bayrak gösterecek güçlü donanma gemileri inşa etmekte olan Çin'in önünde uzun bir yol bulunduğuna işaret ediyor.

PEKİN/DHA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN