Çığlıklar arşı aştı

Çığlıklar arşı aştı

Myanmar’da ordu ve Budist çetelerin Müslümanlara yönelik giriştiği katliamlar uyduyla da tespit edildi. Saldırılar başladığından bu yana onlarca köy yakılırken Bangladeş’e kaçanların sayısı ise 60 bini geçti. Dünya Gıda Programı da, Arakan’daki gıda yardımı faaliyetlerini güvenlik sorunları nedeniyle askıya aldığını duyurdu.

Myanmar’ın Arakan eyaletinde ordu ve Budist çetelerin yaktığı Müslüman köyleri, uydu görüntülerine yansıdı. İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Rathidaung kentine bağlı Chein Khar Li adlı Müslüman köyünün yüzde 99’unun yanarak yok olduğuna dair yeni uydu görüntüleri yayınladı. HRW’den yapılan açıklamada, köydeki 700 yapının da yok edildiği kaydedilirken, bölgede şiddetli yağışların etkili olmasına rağmen yangının yüksek ihtimalle kasti olduğuna işaret edildi.

Arakan’da şu ana kadar yakılan ev sayısının ise 2 bin 625 olduğu belirtildi. Kuruluşun Asya Direktörü Phil Robertson da şu ifadeleri kullandı: “Yeni uydu görüntüleri, Müslüman köyünün tamamen yok edildiğini gösteriyor ve Arakan’ın kuzeyindeki tahribatın seviyesinin düşünüldüğünden daha kötü olduğuna dair ciddi endişelere yol açıyor. Burası, yangın tespit ettiğimiz 17 yerleşim yerinden sadece biri. Neler olduğunun tam olarak anlaşılması için bağımsız gözlemcilerin bölgeye girmesi gerek.” Robertson, Myanmar hükümetine, BM İnsan Hakları Konseyi tarafından Arakan’daki insan hakları ihlallerini incelemek ve sivillere yönelik saldırılara son verilmesine dair yeni yollar aramak üzere görevlendirilen BM heyetine vize vermesi çağrısı yaptı. Öte yandan Avrupa Rohingya Konseyi de Ruthidaung kentinin kuzeyindeki Taung Bazar, Tin May, Kaung Taung, Shidar, Fatiya ve Fansi köylerinden kaçan Arakanlı Müslümanların ordu tarafından dağlara sürüldüğünü duyurdu. Bu insanların sayısının binlerce olabileceği belirtilirken, ordunun engellemesi nedeniyle Arakanlı Müslümanların 3 gündür dağlarda sıkışıp kaldığı ifade edildi. Köylülerin gönderdiği ses kayıtlarında çocukların yemek için feryat ettiği aktarılarak, Müslümanların kurtarılması çağrısı yapıldı. Myanmar hükümetinin uluslararası kuruluşlara bölgeye giriş izni vermemesi nedeniyle ölü sayısı saptanamıyor. Arakanlı sivil toplum kuruluşları sayının bini aştığını bildirirken bazıları rakamın binlerce olduğunu söylüyor. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin Bangladeş’teki Bölge sözcüsü Vivian Tan da son bir günde binlerce Arakanlı Müslüman’ın daha Bangladeş’e girdiğine işaret ederek “25 Ağustos’tan bu yana Bangladeş’e gelenlerin sayısı 60 bin” dedi. Dünya Gıda Programı da, Arakan’daki gıda yardımı faaliyetlerini güvenlik sorunları nedeniyle askıya aldığını duyurdu.  WFP’nin Roma’daki merkezinden Frances Kennedy, “Biz işimizi yapmak üzere halen oradayız. Ancak şu anda devam etmekte olan çatışma nedeniyle Arakan’a ulaşma imkanımız yok “ diye konuştu.

17-09/03/sablon-kurtarildi.jpg

İSLAM DÜNYASI NEDEN SESSİZ

Arakan’daki katliamlara karşı Türkiye’nin diplomatik girişimleri sürüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan dün Kazakistan, Senegal ve Nijerya liderleri ile telefonda görüşerek krize çözüm için ortak çabanın önemine değindi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da İslam dünyasının sessizliğini eleştirdi. Çavuşoğlu “İki hafta sonra New York’ta Müslüman ülkelerin liderleri, BM Arakan Danışma Komisyonu Başkanı Kofi Annan ve BM genel sekreteri ve diğer liderlerle toplantı yapıp bu işi çözmemiz lazım” dedi. Çavuşoğlu, zulme kendilerinden fazla hassasiyet gösteren olmadığını belirterek şunları söyledi: “Müslüman ülkeler nerede? Herkes birbirini boğmaya çalışıyor. Neden birlik beraberlik içinde hareket etmiyoruz? Sorunları çözmek için neden çaba sarf etmiyoruz?” 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN