CHP, referandumda oluşan yüzde 49’luk ‘hayır’ blokunu, cumhurbaşkanlığı seçiminden önce yapılması planlanan yerel seçimlere taşımayı planlıyor. ‘Hayır’ blokundaki parti ve gruplara ittifak teklifi yapılacak. Özellikle ‘hayır’ oylarının yüksek çıktığı büyükşehirlerde seçime tek adayla gidilmesi hedefleniyor.
ÖZEL HABER / EROL METİN
Olağanüstü kurultay tartışmalarının gündemden düştüğü CHP’de yeni dönemin yol haritası şekilleniyor. Ana muhalefet partisi, 30 Mart 2019’daki yerel seçim hazırlıklarına şimdiden başladı. 16 Nisan’da oluşan yüzde 49’luk ‘hayır’ blokunun dağılmadan cumhurbaşkanlığı seçiminden önce yapılması planlanan yerel seçimlere taşınması hedefleniyor.
Yerel seçimlerin bir yıl erkene alınması ihtimalini de göz önünde bulunduran CHP Genel Merkezi, AK Parti’ye karşı belediyelerin kazanılmasını cumhurbaşkanlığı yarışının bir provası olarak görüyor. ‘Hayır’ blokunun canlı tutularak AK Parti’nin yerel seçimlerde yenilgiye uğratılmasının hesapları yapılıyor. Buna göre, yerel seçimler için ‘hayır’ blokunda yer alan parti ve gruplarla ittifak arayışına girilecek. AK Parti’nin karşısında hangi parti güçlüyse o partinin belediye başkan adayının desteklenmesi teklif edilecek. Özellikle ‘hayır’ oylarının yüksek çıktığı İstanbul, Ankara, Adana, Mersin, Antalya, Denizli, Balıkesir, Manisa gibi büyükşehirlerde seçime tek adayla gidilmesi görüşü savunulacak.
AVRUPALI SOSYALİSTLERDEN AB DESTEĞİ İÇİN 3 ŞART
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Avrupa Parlementosu (AP) Sosyalist ve Demokratlar Grubu Başkanı Gianni Pittella ve beraberindeki heyetle görüştü. Görüşmeye, Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, İstanbul Milletvekilleri Şafak Pavey ve Selina Doğan da katıldı. Basına kapalı gerçekleşen görüşme, yaklaşık bir saat sürdü. Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz, görüşmenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, toplantıda ağırlıklı olarak Türkiye-AB ilişkilerinin değerlendirildiğini belirtti.
Pittella ve partisinin, bu zamana kadar Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecini aktif şekilde desteklediğini ifade eden Yılmaz, özellikle 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında yaşananlar, çıkan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK), tutuklanan gazeteciler ve hukukun üstünlüğünü sarsan gelişmeler dikkate alındığında, grubun pozisyonunu yeniden gözden geçirerek, Türkiye’ye olan desteğini şarta bağladığını kaydetti.
Görüşmede Pittella’nın özellikle üç konuda görüş aktardığını bildiren Yılmaz, şunları ifade etti: “Kendilerine göre üç şart öne sürdüler. Bunlardan bir tanesi Sayın Cumhurbaşkanının, parlamentoyu feshetme yetkisinden vazgeçmesini istiyorlar. İkincisi, KHK yetkisinin aşırı kullanılmasının, parlamentonun yetki alanını daralttığı gerekçesiyle KHK’ların alanının sınırlandırılmasını istiyorlar. Üçüncüsü de idam konusuna girilmemesi gerektiğini düşünüyorlar. ‘Aksi takdirde Avrupa Parlamentosu çerçevesinde Türkiye’ye bu zamana kadar vermiş oldukları desteği keseceklerini’ belirttiler.” -ANKARA AA
KARAMOLLAOĞLU KILIÇDAROĞLU İLE GÖRÜŞECEK
Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile bir araya gelecek. Saadet Partisi’nden yapılan duyuruya göre, Karamollaoğlu, bugün saat 15:00’te parti genel merkezinde, CHP lideri Kılıçdaroğlu’yla görüşecek. İki lider, 25 Şubat günü, Saadet Partisi’nin Ankara’da düzenlediği ‘Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ı Anma Programı’nda bir araya gelmişti.