CHP'li 11 büyükşehir belediye başkanı video konferans yöntemiyle toplandı. Toplantıdan sonra yapılan açıklamada aşının dağıtımı için her türlü lojistik desteğe hazır olduğunu belirtildi.
CHP'li 11 büyükşehir belediye başkanı video konferans yöntemiyle toplandı. CHP'li başkanlar aşının dağıtımıyla ilgili lojistik destek vermeye hazır olduklarını söyledi.
CHP’li 11 Büyükşehir Belediye Başkanının yaptığı yılın son toplantısında, Covid-19, kuraklık ve Yerel Yönetimler Reformu kaynaklı sorunları masaya yatırdı. Covid-19’la, 64 günü yoğun bakımda olmak üzere, toplam 109 gün mücadele eden ve zorlu süreçten zaferle çıkan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek de toplantıda yer aldı. Toplantıya katılan Büyükşehir Belediye Başkanları; Ekrem İmamoğlu (İstanbul), Mansur Yavaş (Ankara), Tunç Soyer (İzmir), Zeydan Karalar (Adana), Yılmaz Büyükerşen (Eskişehir), Özlem Çerçioğlu (Aydın), Osman Gürün (Muğla), Vahap Seçer (Mersin), Kadir Albayrak (Tekirdağ) ve Lütfü Savaş (Hatay), Böcek’e geçmiş olsun dileklerinde bulunarak, kendisine her konuda desteklerinin tam olduğunu vurguladı.
11 Büyükşehir Belediye Başkanı, yaklaşık 2 saat süren toplantının ardından şu ortak açıklamayı yaptı.
"NÜFUSUN YÜZDE 50'SİNİ BARINDIRAN ŞEHİRLERİ YÖNETİYORUZ"
“Bizler, Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 50’sini barındıran şehirlerin yöneticileri olarak, görevlerimizi; sosyal demokrat anlayışımız, insani, vicdani, manevi ve ahlaki değerlere bağlılığımızla sürdürüyoruz. Tüm dünya ile birlikte; ülkemizde ve şehirlerimizde yaşanan Kovid-19 sürecine de yukarıda saydığımız görev bilinciyle yaklaştık. Bu sayede geliştirdiğimiz çalışma modelleri ve sosyal yardımlaşma uygulamalarımızla milyonlarca vatandaşımıza dokunduk ve onların yanında olduk.
Dünya, aklın ve bilimin ışığında ‘virüs belasıyla’ mücadelede önemli bir noktaya geldi. Dünyanın farklı ülkelerinde üretilen aşılar, insanlığa, bu zor günlerinde umut ışığı oldu. Bu kapsamda, kamunun asli kurumlarının başında gelen belediyeler olarak, tüm imkânlarımızla devletimizin yanında olduğumuzun bilinmesini istiyoruz. İnsanlarımızı virüs belasından kurtaracak aşılamalar için kurulacak noktalar konusunda, devletimize her türlü lojistik desteği vermeye hazırız. Tüm sağlık kuruluşlarına, aşı sürecinde, görev alanlarımız dâhilindeki her türlü destek ve hizmeti vermeyi de sürdüreceğiz.
"SU YOKSA HAYAT DA YOKTUR"
Dünyanın virüs kadar, hatta ondan daha acil bir konusu da küresel ısınmadan kaynaklı iklim değişikliğidir. Tüm dünya ve ülkemizin, kuraklık tehlikesi altında olduğu gerçeği, ‘küresel bir tehdit’ olarak önümüzde durmaktadır. Bu anlamda, ‘küresel ve topyekun seferberlik’ anlayışıyla hareket edilmesi, tüm dünyanın ortak geleceğini kurtarmak adına mecburidir. Seferberlik anlayışının yerelden başlatılmasına katkı sunmak amacıyla; 11 Büyükşehir Belediye Başkanı olarak, kurumlarımız bünyesindeki su idarelerini, ‘iklim değişikliği ve kuraklık’ konularında ortaklaştıracağımızı kamuoyuna duyurmak istiyoruz. Su idarelerimiz, ‘acil eylem planı’ hazırlayacak ve halkımızı, su tasarrufu konusunda bilgilendirecek. Bu kapsamda; özellikle sanayi ve tarım sektörlerindeki ‘vahşi sulamanın’ önüne geçecek çalışmalara destek verilecek, kuraklıkla ortak mücadele etmenin önemine dikkat çekilecek. Unutulmaması gereken en önemli gerçek şudur: Su yoksa hayat da yoktur.
Virüs ve kuraklık tehlikesi, küresel anlamda dünyanın gündemini oluştururken, bir yandan siyasi yaşam da devam ediyor. Dünya ölçeğinde yerel yönetimlerin gündelik yaşamdaki ağırlıkları artarken, Türkiye’de tersi bir süreç yaşanıyor ve merkezi idareyi güçlendirecek adımlar atılıyor. Ülkenin yıllardır beklediği ‘Yerel Yönetimler Reformu’ da yerel yönetimleri de değil, merkezi idareyi ‘özne’ olarak alıyor. 11 Eylül 2019’da Türkiye Belediyeler Birliği üyesi belediyeler olarak, Sayın Cumhurbaşkanı’nın davetine icabet edilmişti. Buradan çıkan karar; Yerel Yönetimler Reformu’na, ortak masalar kurularak hep birlikte çalışılmasıydı. Ancak, aradan 1 yıldan fazla bir zaman geçmesine rağmen, bu konuda hiçbir ciddi adım atılmadığını görmekteyiz.
"TARTIŞILMAYA AÇILMADAN ALINAN KARARLARI VİCDANLARA HAVALE EDİYORUZ"
Hatta ne yazık ki, ‘Türkiye Çevre Ajansı’nın Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ adıyla TBMM Genel Kurulu’na getirilen ve kabul edilen torba yasadan çıkan, ‘İlçe belediyelerinin otoparkla ilgili olarak elde ettikleri gelirlerin büyükşehir belediyesine aktarılması uygulamasına son verilmesi’ gibi ‘oldu-bitti’lerle süreç yönetildiğine şahit oluyoruz. Hiç tartışılmaya açılmadan, ortak akıl devreye sokulmadan alınan kararları hem toplum vicdanına havale ediyor hem de kanuni haklarımızın sonuna kadar takipçisi olacağımızın bilinmesini istiyoruz.
Zor bir 2020’yi geride bırakıyoruz. Yıl içinde hep beraber yaşadıklarımızı yazmak istesek, gazete sayfalarına, TV ekranlarına sığmaz. 11 Büyükşehir Belediyesi olarak bu zor ve sancılı süreçte hep vatandaşlarımızın yanında olduk. İktidar kanadından gelen her türlü engellemeye rağmen, geliştirdiğimiz sosyal projelerle sizlerin yanında olmayı başardık. Bunu başarırken, gücümüzü sizden aldık. Şimdi bu gücümüzü 2021’e taşıma zamanı geldi. 2021 de aynen 2020 gibi, ‘dayanışma yılı’ olacak. Bu kez dayanışmanın yanına, ‘yaraları sarma ve ekonomik atılım yapma’yı da koyacağız. Kimse, yeni yılın geçen yıllardan çok daha iyi olacağından kuşku duymasın. Bilinsin ki, 2021 yeni umutları büyütecek; mutluluğu hep birlikte tadacağız. Bu inancımızla tüm halkımıza mutlu ve huzurlu bir yıl diliyoruz.”