Bugün ne kandili? Bugün (30 Nisan Pazartesi) kandil mi? İslam alemi için kandiller oldukça önemlidir. Kandil günlerinde namaz ibadetleri yapılır, dualar edilir, oruçlar tutulur. Peki Bugün kandil mi, bugün ne kandili? İşte bu soruların cevapları ve detaylı bilgiler.
Bugün kandil mi? Bugün hangi kandil? Berat kandili bugün mü idrak ediliyor? Mübarek 3 aylardan Şaban ayının 14. gecesi idrak edilen Berat kandili bu yıl 30 Nisan Pazartesi günü kutlanıyor. Duaların kabul edileceği bu değerli gece tüm Müslüman alemi tarafından ibadetlerle kutlanacak. Berat kandili önemi, anlamı ve hadislerini haberimizden görebilir, detaylı bilgileri inceleyebilirsiniz.
BUGÜN KANDİL Mİ? BUGÜN BERAT KANDİLİ Mİ?
Diyanet İşleri Başkanlığı 2018 yılı itibariyle Berat Kandili tarihini açıkladı. Buna göre Ramazan ayının müjdecisi olan Berat Kandili 30 Nisan pazartesi günü ihya edilecek. Bugüne özel ibadetlerine yön vermek isteyenler Diyanet tarafından hazırlanacak programları takip edebilecek.
BERAT KANDİLİ ANLAMI VE ÖNEMİ
Mübarek aylardan biri olan Şaban ayına denk gelen Berat Kandili, bu ayın 15. gecesinde (14. günü 15. güne bağlayan gece) hatırlanmaktadır. Berat Arapçada temize çıkma anlamına gelir. Kandil olarak Müslümanlar tarafından karşılanılan bu gece, insanların önlerinde yaşayacakları bir sene içindeki olacakların Allah tarafından yazıldığı gecedir. Kulların bilmesi mümkün olmayan şeyleri Allah’ın bilmesi ve bunu kayıtlara geçmesi Berat gecesinde olmaktadır. O günü ibadetle geçiren kişilerin dualarının kabul olacağı ve günahlarının af olacağı pek çok ayet ve hadiste açıkça belirtilmiştir.
Berat, Arapça berâe-berâet kelimesinin Türkçeleşmiş halidir. Kur’an'da "Berae" kökünden 25 kelime bulunmakta olup, bunlardan sadece iki tanesi "Beraet" şeklinde geçmektedir. Berâet, iki şey arasında ilişki olmaması; kişinin herhangi bir yükümlülükten kurtulması veya yükümlülüğün bulunmaması anlamındadır. Istılah olarak berat ise, Allah’ın affı ve bağışlaması, günah, borç ve cezadan kurtulmak gibi anlamlara gelmektedir. Beratın özünde, günahlardan arınma ve Yüce Allah’ın rahmet ve mağfiretine ulaşma amacı vardır. Bu gecede Allâh'ın affı ve bağışlamasının çok olacağı müjdelendiğinden, bu geceye “Berat Gecesi” denilmiştir. Berat gecesi hicri aylardan şaban ayının onbeşinci gecesidir.
Peygamber Efendimiz (s.a.s) bir kutsî hadiste şöyle buyurmuştur: "Şaban ayının on beşinci gününü oruçlu geçirin. Gecesinde ise ibadete kalkın. Çünkü o gece güneş batınca Allah Teala keyfiyetini bilemediğimiz bir halde en yakın semaya tecelli ederek fecir doğuncaya kadar: ‘Bağışlanma dileyen yok mu, onu bağışlayayım! Rızık isteyen yok mu, ona rızık vereyim! Musibete uğrayan yok mu, ona afiyet vereyim…' buyurur." (İbn Mâce, İkâmetü’s-Salavât, 191.)
BERAT KANDİLİ ANLAMI VE BERAT KANDİLİNDE YAPILMASI GEREKENLER
Berat Kandilinde Bu geceyi ganimet bilmeli, tevbe istigfar etmeli, kaza namazı kılmalı, Kur’an-ı kerim okumalı, bilhassa ilim öğrenmeli. Peygamber efendimiz, “sallallahü aleyhi ve sellem” Berat Gecesi'nde, (Allahümmerzuknâ kalben takıyyen mineşşirki beriyyen lâ kâfiren ve la şakiyyâ) duasını çok okurdu.
Büyük zatlar, Berat gecesinde şöyle de dua ederlerdi: (Ya Rabbî, Kur’an-ı keriminde, “Allah, dilediğini siler, dilediğini de sabit bırakır, Levh-i mahfuz Onun katındadır” buyuruyorsun. Eğer benim ismim saidler [cennetlikler] defterinde ise, orada sabit kıl! İsmim şakiler [cehennemlikler] defterinde ise, ismimi oradan silip, saidler defterine yaz! Ey büyük Allah’ım, kalbleri iyiden kötüye, kötüden iyiye çeviren, ancak sensin. Kalbimi, dininde sabit kıl, dininden döndürme, ayırma!)