İngiltere Başbakanı May, Brexit anlaşmasını en geç 12 Mart'a kadar İngiltere parlamentosuna oylamaya sunacağını açıkladı. İngiltere'nin normal takvime göre 29 Mart'ta AB'den resmen ayrılmış olması gerekiyor.
İngiltere Başbakanı Theresa May Brexit anlaşmasını en geç 12 Mart'a kadar İngiltere parlamentosuna oylamaya sunacağını duyurdu.
Avrupa Birliği ve Arap Birliği'nin ilk ortak zirvesi kapsamında Mısır'da temaslarda bulunan May, 12 Mart tarihi itibariyle İngiltere parlamentosuna Brexit anlaşması taslağını oylamaya sunmak için getireceğini söyledi.
İngiltere'nin normal takvime göre 29 Mart'ta AB'den resmen ayrılmış olması gerekiyor. Ancak Başbakan Theresa May, AB ile vardığı Brexit anlaşmasının 15 Ocak'ta parlamentoda ezici çoğunlukla reddedilmesinin ardından başlattığı yeniden müzakere sürecine de parlamentodan destek almayı başaramamıştı.
NE OLMUŞTU?
İngiliz Parlamentosu, Başbakan Theresa May'in AB ile vardığı Brexit anlaşmasını 15 Ocak'ta yapılan oylamada ezici çoğunlukla reddetmişti. May, anlaşmanın reddine yol açan Kuzey İrlanda sınırına ilişkin ''tedbir maddesini'' değiştirmek için AB ile görüşmelere devam ediyor.
İngiliz Parlamentosunun değiştirilmesini talep ettiği "tedbir maddesi", İngiltere'nin parçası Kuzey İrlanda ile AB üyesi İrlanda Cumhuriyeti arasına Brexit'in ardından fiziki sınır girmemesi için formüle edilmişti.
May, bu maddeye ya bir zaman tahdidi getirmeye ya da İngiltere'nin bu maddenin işlerliğine tek yanlı son vermesini sağlayacak bir mekanizma kurulmasına çalışıyor. Tedbir maddesi, İngiltere'nin AB ile kapsamlı ticaret anlaşması imzalayana dek gümrük birliği içinde kalmasını, Kuzey İrlanda'nın da buna ilaveten bir dizi farklı AB kuralına tabi olmasını öngörüyordu.
May, revize edilmiş anlaşmayı 27 Şubat'a kadar parlamentoya sunma sözü vermişti. Başbakan May'in AB'den talep ettiği değişiklikleri elde edememesi durumunda, parlamentonun bu hafta Brexit konusunda farklı seçenekleri oylaması öngörülüyordu.
İngiltere, 23 Haziran 2016'da yapılan referandumda AB'den ayrılma kararı almıştı.