Krek Film'in yapımcılığını üstlendiği Netflix dizisi 'Bir Başkadır' diziseverlerden büyük ilgi gördü. Sosyal medyada kullanıcıları binlerce yorum paylaşırken, sektörün ünlü isimlerinden de dizi oyuncularına övgüler geldi. İşte, Bir Başkadır yorumları...
İstanbul'un kırsal bölgesinde yaşayan 'Meryem' karakterinin, farklı kültürlerde yetişmiş farklı kişilerle tanışmasını ve onlarla arasında geçen hikayelere yer verildiği 'Bir Başkadır' dizisi, izleyicilerden tam not aldı. Başarılı oyunculuk performansları, diziseverlerin yanı sıra sektörün önde gelen isimlerinden de beğeni topladı.
Ünlü oyuncu Zerrin Tekindor, "Öykü delirdin mi o nasıl oynamak öyle? Canım benim hayran kaldım heyecanla devamını bekliyorum. Enfes dizi" yorumunu yaptı. Cem Davran ise, "Güzel iş Bir Başkadır. Emeği geçen herkese yürekten tebrikler. Oyuncu kardeşlere ayrı bir tebrik daha, ince işçilik yeminle. Öykü kardeş için de; tam özlediğim ayar, tek başına bir alkış da ona" ifadeleriyle dizi oyuncularını tebrik etti. Doğa Rutkay ise övgüsünü şu sözlerle dile getirdi, "Ne izledim ben? Nasıl eşsiz bir güzellikti bu? Sahiden bir başka bi şeydi bu izlediğim! Hayran olduğum, inci gibi oyunculuklar, yazılışı çizilişi rejisi müzikleriyle aklımı başımdan aldı! İyi ki varsınız emeği geçenler!"
BİR BAŞKADIR DİZİSİ YORUMLARI
* Kan şekerim yerine geldi gibi bir şey oldu. İstisna olmasın, örnek olsun. Teşekkürler Netflix. Buralardan yürüyelim mi? :) #BirBaşkadır
* Normalde Twitter abartma timi atışa geçmiş derdim ama neredeyse 6. bölümdeyim bu mecrada abartılmayı hak eden nadir işlerden biriymiş meğer Bir Başkadır.
* Öyle yeni ama vintage ruhu da olan, modern ,başarılı bir reji var ki ortada. Senaryosu bu ülkenin panoramasını zarifçe ürkütmeden anlatıyor hissettiriyor sonra tüm yargıları kovuyor, kafanda dönüp duruyor, bir yerini fazla suyundan da olmuş diye düşünsem de...
* Oyunculuklar 1/2 kişi dışında harika. Meryem ve Ruhiye'nin (Funda ve Öykü) oyunculukları çok başka. İkisine de benzer kadın biliyorum. Ruhiye çok gerçek çok etkileyici geldi bana. Seküler kadın karakterleri ise fazla sıkışmış mesafeli ve donuk çizilmiş gibiydi ama olsun.
* Senaryo, reji, oyunculuk şahane... Boş yok! Hiç bitmesin istedim, bu nasıl iş böyle? Vay, vay, vay...
* Bir Başkadır'ın ardından benim aklımda İstanbul'un çirkinliği kaldı. Bu çirkinliğin İçinde yaşayanların hayatları da 'hangi kesimden olurlarsa olsunlar' en az kent kadar çirkin, kaotik ve zevksiz. Yok aslında kimsenin farkı. Herkes İstanbul gibi en fazla işte.
* Berkun Oya'nın karakter yaratma maharetinden bahsetsek de bazı ezberlerden kaçınamadığı da gözleniyor. Boğazda yalıda oturup Halk TV izleyenler üzerinden ülkede bir kesim mi tarif ediliyor pek anlaşılmıyor.
* Tülin Özen'in canlandırdığı Gülbin karakterinin temsil ettiği Kürt karakter, hikayenin içine en yedirilememiş bölüm kanımca. Burada iki kız kardeş didişmesinin nedenini bir türlü tam olarak anlayamadığımız gibi 'AKP ile anlaşma' yaftası dönüp dolaşıp yine Kürtlerin başına patlıyor! Kanımca dizinin konunun özelliği gereği siyasal alana girmek zorunda kaldığı ama çok da girmek istemediği bir yer burası. Diğer karakterlerin dertlerine dair açıklığı burada göremiyoruz mesela... Ancak siyasal hafızamız hikayeyi tamamlamamıza yardım ediyor.
* 'Bir Başkadır' dokunaklı bir anlatı kuşkusuz. Bir tür bu çağın 'memleketimden insan manzaraları' eseri. Çok ayrı gibi duranların aslında birbirlerine ne kadar bağlı olduklarını göstermek niyetinde, bu konuda da fena değil. Aynı gemideyiz demiyor ama sanki bir kayıkta toplanmaya çağırıyor milleti!
* Lütfen Bir Başkadır'a dair spoiler vermeyin daha fazla... Vize haftamda izleyemiyorum çok üzülüyorum.
* O nasıl bir dizi, nasıl yönetmen, nasıl oyunculuktur. 'Bir Başkadır' Netflix yapılıyormuş demek ki bizde de, bravo.
* Korkma haykır, Bir Başkadır'ı eleştirenler vardır. Bunun yanında Türkiye ortalamasının fazlaca üzerinde bir dizi olduğunu söylemeyi de borç bilirim.
Karakterlerin kimliklerinin kalın sınırlarla çizilmesi bence sorun. İç çelişkilerini izleyebileceğimiz dindar bir eşcinsel, kendi geçmişine ve steril seküler ailesine tepkiyle imamın kapısını çalan bir psikiyatrist daha ilginç olabilirdi sanki.
* Bir Başkadır'a bakıyorum, tabakalaşma ve önyargı temalı bir dizideki bütün başörtülü karakterlerin ya eğitimsiz ya zorunluluktan başörtüsü takıyor olması senaryonun kendisinin önyargılı olduğunu gösteriyor. Eleştirdiği şeyi yapmış, eğitimli bir kadın kendi rızasıyla örtünemez mi?
* Eğitimsiz kadınlar başörtülü, acılı aile tabii ki Kürt, şiddete meyilli genç kadın eşcinsel. Oysa başroldeki kadın Kürt, başörtülü, eşcinsel bir biliminsanı olsaydı işte o zaman iyi bir mesaj verebilirdi. Bu ise sadece reyting uğruna duygu sömürüsü. Katılmayan arkadaşlar, o halde ağaç manzaraları, ahşap pencereler ve kül tablalarıyla gizlenmiş klişe izlemeye devam! Böyle kadınlar var. Sizin alışılageldik kategorilerinize uymuyor ve çelişkili bulan ilkel aklınız almıyor diye varlıkları değerinden zerre bir şey kaybetmiyor.
* Benim en sevdiğim karakter Gülbin değil, Hayrünnisa. Hem dürüst, hem cesur çünkü.
* Hayatımın herhangi bir evresinde Meryem'le karşılaştığıma yemin ederim ama bunu size ispat edemem. O ürkek güvercin bakışları, o mimikler, o titrek ses tonu... Bir rol bu kadar mı muazzam şekilde oynanır ya... Respect Öykü Karayel respect.
* Bir Başkadır'da barış annesi gördüm Kürtçe duydum ve dizi yalılarda geçmiyor karakterler sürekli telefonda iletişim kurmuyor. Bu yönü bile fark yaratıyor ki daha üzerine yazacak çok konu var. Güzel iş emekçilerin aklına emeğine sağlık.
* Bu akşam 3 bölüm izledim, şahane dizi olmuş hakikaten. Türkiye sosyolojisi üzerine adrese teslim bir derleme. Öneririm.
* Diziyi bitirdim. Şahsiyet'ten sonra izlediğim en güzel yerli dizi. Her detayıyla 10/10. Mükemmel. İzlemeden geçmeyin...
* Berkun Oya, Bir Başkadır'da Türkiye'de yaşamaya dair bir trajikomedi kuruyor. Kaynama noktasına ulaşmış toplumunu postmodern dokunuşlarla, yaratıcı buluşlarla portreliyor. Berkun Oya, ilgilendiği bütün duyguları bir hicve hizmet eder şekilde kullanmayı başarmış.
* Berkun Oya'nın yazdığı ve sekiz bölümünü de kendi yönettiği Bir Başkadır, dijital platformlara yapılan ve bir türlü tam olarak içimize sinmeyen yapımlar arasından sıyrılarak Türkiye'de bu alanda yapılmış en nitelikli dizi olarak çıtayı epey yükseğe çekiyor.
* 'Bir Başkadır' uzuuun zamandır izlediğim en iyi yerli iş. Berkun Oya çok tehlikeli konuları müthiş bir ustalıkla sağ salim kıyıya getirmeyi başarmış. Görsel ve yazınsal anlatım dili seyre doyulmuyor. Öykü Karayel inanılmaz! Netflix nihayet 'becerdi' bu işi!
* Günlerce 'Bir Başkadır' övebilirim, övmelere doyamayabilirim...
* Normalde herkesin ilgi gösterdiği işleri izlemek için biraz beklerim ama bir dizi için bir gün içinde patlayan bu kadar tezahürattan sonra 'Bir Başkadır'ı seyretme merakına karşı koyamadım. İki bölüm seyrettik. Uzun uzun analiz yapmak için daha fazla seyretmem gerekir belki ama dizi iyi başladı, çerçeveyi iyi kurdu. İyi olmasına iyi, hatta bayağı iyi ama, en azından ilk iki bölümde, Türkiye hakkında bilmediğimiz bir şey vardı diyemem. Öyleyse niye bir anda bu kadar 'patladı'? Kanımca bunun bir sebebi gerçek sorunları(mızı) gerçek bir şekilde, lafı dolandırmadan, üstünü örtmeden, öfemizm yapmadan ifade etmesi, kelimenin tam manasıyla ortaya sermesi. Hepimizin buna, bu samimiyete, açıklığa ihtiyacı var. O ihtiyacı karşıladığı için bir anda bu kadar tutuldu.
* Ulan madem böyle işler yapılabiliyordu, ne kakaladınız önümüze Atiye'yi Muhafız'ı Netflix?
* Var ya, Netflix'in bugün başlayan Türk dizisi Bir Başkadır beni çarptı!!! Nefes almadan izledim. 8 bölüm. 45'er dakika. Zor bir meseleyi çok derin anlatıyor. Bize, bizi anlatıyor. Hepimize, toplumun aynasını tutuyor.
* Zaten iyi oyuncusundur ama bazı roller seni zirveye çıkarır. Öykü Karayel ve Funda Eryiğit Bir Başkadır dizisinde harika oyunculuklar sergilemiş... Bu arada finalde çokomelli bir sürpriz var. Ciddiyim.
* Öykü Karayel o nasıl oyunculuk gösterisidir öyle annecim? Olan var olmayan var. Bilmem kaç bölüm dizi yapıp bir arpa boyu gidemeyeni var. Sen neden şimdi durduk yere böyle bi oyunculuk sergiliyorsun hayırdır amacın ne?
* Bir Başkadır ilk 4 bölüm bitti. İstanbul'un depresyondan önünü göremeyen yüzüne kamerayı çevirmiş Berkun Oya. İstanbul Boğazı yerine binalarına, kasvetine, karamsarlığına inançlar ve önyargıların çatışmasını eklemiş. Oyunculuklar 'Oh be' dedirtiyor. Nefis iş, ben devam Netflix.
* Bir Başkadır'ın ilk bölümlerinden geliyorum. Berkun Oya'nın kaleminin kuvveti şaşırtmıyor. Beni asıl şaşırtan inanılmaz oyuncu yönetimi. Başta Öykü Karayel olmak üzere herkesi ağzım açık izliyorum. Ve dizinin en büyük bonusu: Ferdi Özbeğen ile yeni tanışacak milyonlarca genç.
* Dizi tek kelimeyle anlatılabilirdi; 'AYNA' Bir Başkadır Netflix'te...
* Bir Başkadır'ın kafası sonradan gelen bir yanı da var. Çok tuhaftı bugün. Hava güzeldi, sokağa çıktım. Adımımı dışarıya atarken duraladım sanki yeni gelmişim gibi buraya. Dün memleketteymişim gibi. O an geçince çok sarsıldım, öfkelendim, elimi ayağımı ne yapacağımı bilemedim.
* Doğru, aksayan yönleri de var ama gözüme o kadar batmıyorlar düşündükçe. Gerekçeler uyduruyorum her birine. Birbirimizi ne kadar zamandır dinlemiyoruz biz ya? Ne çok hasret birikti! mesafeler gereksiz uzadı, duvarlar yükseldi. Ama belli ki hepsi eften püften. Üflesek yıkılacak.
* Bir Başkadır bu farklı düşünce yapılarına, ekonomik şartlara sahip karakterlerine hiçbir noktada yargılayıcı bir tonda yaklaşmıyor, parmak sallamıyor.
* Netflix'in Bir Başkadır adlı yeni dizisinin jeneriği müthiş olmuş. jeneriği asla atlayamayacağım, demek oluyor bu. Ferdi Özbeğen, bir başkadır gerçekten.
#BirBaşkadır. Şimdi sadece Netflix'te. pic.twitter.com/UWf7tNlJPp
— Netflix Türkiye (@netflixturkiye) November 12, 2020