Bin hastanın 48 ton göbek yağını ameliyatla eritti

Bin hastanın 48 ton göbek yağını ameliyatla eritti

13 yıldır şişmanlık ve Tip 2 şeker hastalığının ameliyatla tedavisi üzerine çalışmalar yürüten NCR International Hospital Genel Cerrahi Hekimi Doç. Dr. Mehmet Kaplan, bininci obezite ameliyatını gerçekleştirdi. Kaplan, bin hastadan 48 ton göbek yağını ameliyatla eritti.

Bin hastadan oluşan 13 yıllık deneyimlerini basınla paylaşan Doç. Dr. Mehmet Kaplan, aşırı kilolar nedeniyle başvuran hastaların toplam ağırlığının yaklaşık 124 ton ve ameliyat sonrasında 1 yılda verdikleri toplam fazla kilonun ise 48 ton olduğunu ifade etti.
Bu hastaların bir kısmının aşırı kilolar için, bir kısmının da Tip 2 şeker hastalığının tedavisi için ameliyat edildiğini belirten Kaplan, Obezitenin basit bir kilo problemi olmadığının altını çizerek, “Obezite bir estetik sorunu değildir, ciddi bir hastalıktır. İnsan sağlığını olumsuz etkileyecek derecede anormal veya aşırı yağın vücutta birikmesidir. Bu hastalık hızla yayılmaktadır. 2014 yılında dünya genelinde 1.9 milyar insanın fazla kilolu ve bunların da yarısının obez olduğu tespit edilmiştir. Her yıl en az 2.8 milyon kişi obezite nedeniyle ölmektedir. Bu hastalık 1980 yılından 2014 yılına kadar olan sürede iki katına çıkmıştır. Önceleri zengin ülkelerin hastalığıyken, şimdilerde orta ve düşük gelirli ülkelerde de artmaya başlamıştır. Obezite maalesef çocuklarda da artmaktadır ve çocuk obezitesi 21. Yüzyılın en tehlikeli sağlık sorunu haline gelmiştir. Bu çocuklar erişkin dönemde de çok büyük ihtimalle obezite hastalığıyla mücadele etmek zorunda kalmaktadırlar. Obez çocuklar şeker ve kalp hastalıklarına çok daha erken yaşta yakalanmaktadır ve bu nedenle de erken yaşta ölmektedirler. Şeker hastalığı, kalp-damar hastalıkları ve kanserlerin daha fazla görülmesi nedeniyle fazla kilolu ya da obez bireyler, obez olmayanlara göre daha erken ölmektedir” dedi.

OBEZİTE ÖNLENEBİLİR BİR HASTALIK

Obezitenin genellikle tüketilen kalori ile harcanan kalori arasındaki dengesizliğin sonucu olarak ortaya çıktığına vurgu yapan Doç. Dr. Kaplan, “Enerji bakımından çok zengin yiyecek tüketiminin artması, ancak fiziksel aktivitenin aynı oranda artırılmaması sağlıksız biçimde kilo artışı ile sonuçlanır. Bu nedenle sağlıklı bir diyet ile obeziteden korunmak mümkündür. Sağlıklı bir diyet ile sağlıklı bir kiloda kalabilmek mümkündür. Rafine şeker ve doymuş yağlardan uzak durmak; taze mevsim meyve ve sebzelerini tüketmek, işlenmemiş tahıllar ve hububat tüketimi sağlıklı diyetin omurgasını oluşturmaktadır. Diğer taraftan düzenli fiziksel aktiviteye de zaman ayırmak çok önemli. Haftada en az 150 dakika orta şiddette fiziksel aktivite ile kalp damar hastalıkları, şeker, kalın barsak ve meme kanseri riskinin azaltıldığı ortaya konulmuştur. Ancak tüm bunlara rağmen yine de kilo verilememiş veya verilen kilolar geri gelmiş ise, bu durumda biz obezite ve metabolik cerrahlar devreye girerek bu sorunu en kalıcı ve etkili şekilde çözebilmekteyiz” şeklinde konuştu.

"OBEZİTE CERRAHİ AMAÇ DEĞİL, ARAÇTIR"

“Şişmanlık ameliyatları asla sağlıklı yaşam tarzının yerini alamaz” diyen Doç. Dr. Kaplan yapılan ameliyatın, daha az kalori tüketmeye ve fiziksel olarak daha aktif hale gelmeye yardımcı olduğunu dile getirdi.

Şişmanlık ameliyatları ile sindirim sisteminde değişiklikler yapıldığını bu sayede fazla kiloların verilmesine yardımcı olunduğunu anlatan Doç. Dr. Kaplan, “Günümüzde teknik olarak farklı çok sayıda obezite ameliyatı uygulanmaktadır. Bazı ameliyatlar mideyi küçültür. Böylece bir oturumda daha az yemekle daha çabuk doymak mümkün olur. Diğer obezite ameliyatlarında ise ince bağırsaklara da müdahalede bulunularak besin emilimi de azaltılabilmektedir. Şişmanlık ameliyatlarında tıbbi yönden hedef, fazla kiloların en az yarısının verilmesidir. Ancak hastaların beklentisi genellikle bundan fazlasıdır. Bu nedenle hangi hastaya hangi obezite ameliyatının uygun olacağına karar verirken çok dikkatli olunmalıdır. Biz kendi kliniğimizde çok detaylı tetkik aşamasından sonra tıbbi gerekçelere ve hastanın beklentilerini de göz önünde bulundurarak en uygun cerrahi yöntemin seçilmesine karar vermekteyiz. Ancak yine de hedeflenen kiloya ulaşılabilmesi ve kaybedilen kiloların zaman içinde geri gelmemesi için sağlıklı yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi, fiziksel aktivitelerin düzenli olarak yapılması esastır” diye konuştu. 

GAZİANTEP/İHA

##

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN