Bilim Kurulu üyesinden ara tatil sonrası için yüz yüze eğitime geçiş sinyali

Bilim Kurulu üyesinden ara tatil sonrası için yüz yüze eğitime geçiş sinyali

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, MEB'in 22 Ocak 2021 tarihine kadar uzaktan eğitime devam edileceğini açıklaması üzerine "İkinci dönem okullar yüz yüze eğitime kademeli geçebilir" dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) uzaktan eğitimin 22 Ocak 2021 tarihine kadar uzatıldığını açıklamıştı. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan konuya ilişkin olarak okullarda ikinci dönem yüz yüze eğitime geçişin kademeli olarak yapılabileceğini söyledi. 

"ÇOCUKLARIN ÇOK FAZLA ENFEKTE OLDUĞUNA DAİR BULGU YOK"

 Prof. Dr. İlhan, önce toplumda koronavirüsün yaygınlığının ne durumda olduğuna bakılması gerektiğine belirterek, "Okullar acaba enfeksiyonda nasıl bir rol oynuyor, bunu değerlendirmek gerekiyor. Şu ana kadar yapılan değerlendirmelerde okullarda olan çocukların çok fazla miktarda enfekte olduğuna dair elimizde bir bulgu söz konusu değil, bunu Sağlık Bakanımız açıklamıştı. Geldiğimiz noktada elbette okulların açılıp açılmayacağını değerlendirmemiz gerekiyor" dedi.

"VAKALARIN YOĞUN OLMADIĞI İLLERDE BAŞLAYABİLİR"

Prof. Dr. İlhan, yılbaşında 4 gün sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacağını hatırlatarak, "Milli Eğitim Bakanımız da yılbaşından sonra okulların açılmasının değerlendirilebileceğini söylemişti. Benim kişisel görüşüm şöyle; ara tatili bekleyip, ara tatildeki vakaların yaygınlığına göre değerlendirme yapmak daha doğru olacaktır. Şubat döneminde değerlendirme yapıldıktan sonra belki sadece vakaların yoğun olduğu illerde bir kısıtlamaya gidilebilir. Vakaların yoğun olamadığı yerlerde okullar yine baştaki sıra ile daha küçüklerden başlayarak, sınavı olanlardan başlayarak açılma yoluna gidilebilir" diye konuştu.

'ARA TATİLDEN SONRA KADEMELİ AÇMAK DOĞRU'

Aşılama şemasında öğretmenlerin ikinci öncelikli grupta yer aldığını belirten Prof. Dr. İlhan, şunları söyledi: "Öğretmenlerin aşılanması yoluyla eğitimde daha olumlu bir ortam oluşturulabilir düşüncesindeyim. EBA zaten devam edecek, çocukların okula gelmesi zaten zorunlu tutulmuyor, biliyorsunuz. Vakaların yoğun olduğu yerlerde eğitim EBA üzerinden devam edebilir. Vakalar azaldıktan sonra onlar da yüz yüze eğitime devam edebilirler.

"BİR BÖLÜMÜ EBA ÜZERİNDEN OLABİLİR"

Yine eğitimin bir bölümü yüz yüze, bir bölümü EBA üzerinden olabilir, haftada belli günler gidilebilir. Eylül-Ekim ayındaki süreç tekrar devam edebilir. Yılbaşından sonra değerlendirilip ara tatilden sonra okulları peyderpey açmanın doğru bir yaklaşım olacağı kanısındayım. Aşılama da başlayacak, kısıtlamalarımız da etkisini gösteriyor, daha olumlu bir tablo olacağını düşünüyorum şubat başında."

ÜNİVERSİTELER AÇILACAK MI?

Prof. Dr. İlhan, okulların yine sırayla açılmasının doğru olacağına dikkat çekerek, şöyle konuştu: "Önce ana sınıfları, ilkokul 1 öğrencileri, daha sonrasında ilkokulun diğer sınıfları, orta sonda olup sınava girecek çocuklar, lise sonda olup sınava girecek çocukların açılması daha doğru olacaktır. Burada tabii bir başka husus da üniversiteler meselesi. Üniversitelerin büyük bölümü uzaktan eğitim yapıyor, üniversitenin kendisine bırakılmış durumda şu anda.

"OKULLAR İLE ÜNİVERSİTELERİ BİR TUTMAMAK GEREK"

Üniversite öğrencileri için de her üniversitenin şubat dönemini değerlendirip, bu dönemdeki vakaların, hastaların gidişatına göre karar verecekleri düşüncesindeyim. Üniversiteler ile okulların açılmasını bir tutmamak gerekiyor. Üniversiteler açıldığı zaman yüz yüze, çok fazla insan bir araya gelecek. Gençler farklı illerden gelecekler, bir arada olacaklar, sosyal mekanlarda buluşacaklar. Okullarda böyle değil. Özellikle ilk ve ortaokullarda dışarı ile temas daha sınırlı olduğu için okullar açılıyor."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
7 Yorum
  • Mustafa Çetinkaya / 19 Aralık 2020 22:34

    Bir göğüs uzmanı olarak başında prof titresi olanlardan artık tiksinti geldi.Hele de hasta bakmayan profların oturtuğu yerden okullar kademeli açılabilır lafını gayet ciddiyetsiz bkluyorum ben çocuğumu 2021 eylüle kadar okula göndermeyecem.çocuklar hastalanmıyor.ama eve virüs getiriyor. Bu kadar ciddiyetten yoksun bilim ? Adamı şahsiyetlere gülüp geçiyorum Türkiyede.

    Yanıtla (0) (0)
  • Jj / 20 Aralık 2020 15:10

    Sorun Prof.'ta değil, sorun bu hükumetin birlikte çalışmayı seçtiği saraya yakın profkara bakın. Uğruna kanun değiştirip geri koydukları, TV lere çıkmalarına izin verdiklerine bakın. Her mesleğin çürüğü olduğu gibi ahlaklı prof' lar da var diğer türlüleri de.

    Yanıtla (0) (0)
  • Jj / 20 Aralık 2020 15:06

    Çok ilginç, MEB yüz yüze eğitime geçiyor, YÖK geçmiyor. Demekki biyoloji 16 yaş altında farklı işliyor. Iarda farklı bir gen var demek ki. Öğrenmiş oldum. Konunun yeni dönemde yine özel okul harçlarinin gündeme gelmesiyme alakalı olduğunu sanmiykrum. Mutlaka farklı yaşlarda farklı DNA olmasına lgili olmalı. Devletlilerimiz asla halkini şirketlerin para hırsına ezdirmez.

    Yanıtla (0) (0)
  • Sercan Köker / 20 Aralık 2020 10:41

    geçemezler,
    son dönemde belirgin artışın hem Avrupa hemde ülkemizde temel nedeninin okulların açılmasıyla birlikte çocukların taşıyıcılığı olduğunu unutmamalıyız!!
    Oran ancak %1 in altına inerse düşünülebilir

    Yanıtla (0) (0)
  • Sorumlu / 20 Aralık 2020 08:26

    Kayıt zamanı açıp daha sonra kapatmak hiç doğru bir şey değil Özel okullar ve üniversiteler haksız kazanç elde ediyor bu kanunen suç Eğitim yok adeta kurumsal bir geçim zenginleşme kapısı olmuş özel okullar icin lütfen bir çare Allah hakkından gelir bu işlerin ama ağır olur o zaman kanunlar ve savcılar lütfen göreve bu haksızlığa o haksız menfaat elde edenlerin sonsuz hayattaki iyiliği için bir son verin

    Yanıtla (1) (0)
  • Deneysel mi olmalı / 19 Aralık 2020 16:04

    Çocuklar ölür ya da hastalanırsa okullar kapalı olsun, risk olmazsa açık olsun. Burada deney mi yapıyoruz. Hastalığın kesin çaresini bulun gönderelim. Bir çocuğun hayatı da önemli. Çocuklarla böyle deneyler YAPILAMAZ.

    Yanıtla (4) (0)
  • t / 19 Aralık 2020 15:24

    Her kafadan ayrı ses çıkıyor ,her işi böyle bu toplumun.

    Yanıtla (5) (0)
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN