Northwestern Üniversitesi buldu: Bir pirinç tanesi tanesi boyu ile devrim yaratmaya hazır!

Northwestern Üniversitesi buldu: Bir pirinç tanesi tanesi boyu ile devrim yaratmaya hazır!

Northwestern Üniversitesi'nden bilim insanları, dünyadaki en küçük kalp pilini geliştirdi. 1 mm kalınlığındaki bu minik cihaz, geçici kalp desteği sağlayarak ağrılı ameliyatları ortadan kaldırmayı vaat ediyor. Gelecekte, özellikle doğuştan kalp problemi olan bebekler için önemli bir çözüm olabilir.

SÜLEYMAN DABAN

ABD’deki Northwestern Üniversitesi’nden bilim insanları, dünyadaki en küçük kalp pilini geliştirdiklerini duyurdu. Bu yenilikçi cihaz, sadece 1 mm kalınlığında ve bir pirinç tanesinden bile daha küçük, hatta bir şırınganın ucuna sığabiliyor. Bu boyutu sayesinde, geleneksel kalp pili takma operasyonlarının yerini alacak şekilde, hastalara daha az sinsice nüfus eden bir çözüm sunuyor.

GEÇİCİ KALP DESTEĞİ İSTEYENLER İÇİN UMUT VERİCİ

Kalp pili, elektrotlar aracılığıyla kalbin ritim bozukluklarını düzeltmek için düzenli elektriksel uyarılar gönderiyor. Ancak bu minik cihazın kalıcı olmadığını vurgulamak gerek. Bilim insanlarının açıklamalarına göre, bu pil bir süre sonra vücutta güvenli bir şekilde çözünüyor. Bu da demek oluyor ki, bu teknolojinin en büyük avantajı, kalıcı tedavi gerektirmeyen, geçici kalp desteği isteyen hastalar için uygun olması. Özellikle doğuştan kalp problemleri olan bebekler için umut verici bir seçenek olabilir.

en-kucuk-kalp-pili.jpg

TESTLERDE BAŞARI ELDE EDİLDİ

Cihaz, hastanın vücuduna takılan kablosuz bir giyilebilir cihazla eşleştirilerek çalışıyor. Giyilebilir cihaz, kalp atışındaki düzensizlikleri algıladığında, minik kalp pilini aktive eden ışık yayarak pilin çalışmasını sağlıyor. Araştırmalar, bu minik pilin, geleneksel boyuttaki kalp pillerine kıyasla aynı işlevi yerine getirebildiğini ortaya koydu. Hem hayvanlar hem de insanlar üzerinde yapılan testlerde başarı elde edildi.

Northwestern Üniversitesi’ndeki bilim insanları, cihaz üzerinde çalışmalarına devam ediyor. Ne zaman geniş çapta kullanıma sunulacağına dair bir bilgi bulunmamakla birlikte, bu buluşun kalp tedavisinde devrim niteliğinde bir adım atacağı söylenebilir. Araştırma, Nature dergisinde yayımlandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN