Zeytin Dalı Harekatı başladıktan sonra üst üste itidal ve süre uyarısı yapan ABD'den yeni bir açıklama daha geldi. Beyaz Saray "Türkiye'nin meşru güvenlik endişelerini biliyor ve ciddiye alıyoruz. NATO müttefiki olarak Türkiye ile birlikte çalışmaya devam ediyoruz" dedi. ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson da benzer bir açıklama yapmıştı. Tillerson Türkiye'nin meşru güvenlik endişelerini gidermeyi hedeflediklerini belirterek "Güvenli bölge için Türkiye ile çalışabiliriz" dedi. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ise Zeytin Dalı Harekatı ve Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyindeki kaygıları konusunda Türkiye ile görüşmeler yürüttüğünü açıkladı.
Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, Türkiye'nin Afrin'e yönelik Zeytin Dalı Harekatı'yla ilgili ilk değerlendirmesinde, "Türkiye'nin meşru güvenlik endişelerini biliyor ve ciddiye alıyoruz. Bir NATO müttefiki olarak Türkiye ile çalışmaya devam ediyoruz." dedi.
Sanders, Beyaz Saray'daki basın brifinginde, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Suriye'nin Afrin bölgesinde gerçekleştirdiği harekatla bir açıklama yaptı.
Açıklamasında Sanders, "Suriye'nin kuzeybatısında tüm tarafları DEAŞ'ın mağlup edilmesi amacına odaklanmaya, Suriye'deki çatışmaları azaltmaya ve masum sivilleri korumaya çağırıyoruz. Türkiye'nin meşru güvenlik endişelerini biliyor ve ciddiye alıyoruz. Bir NATO müttefiki olarak Türkiye ile çalışmaya devam ediyoruz." ifadelerini kullandı.
SANDERS'TAN "DEAŞ'LA MÜCADELEYE" VURGU
Sanders, Afrin'de şiddetin artmasının "DEAŞ'ın kalıcı olarak yenilmesi için gösterilen uluslararası çabalarda dikkatleri dağıtabileceği" değerlendirmesinde de bulundu.
DEAŞ ve El Kaide'nin bölgede yeniden canlanmaması için alınacak tedbirlerin önemine işaret eden Sanders, şunları kaydetti:
"Türkiye'yi askeri eylem ve söylemlerini sınırlamaya, operasyonlarının alan ve süresinin sınırlı olduğundan ve ayrıca insani yardımların devam ettiğinden emin olmaya ve sivil kayıplarından kaçınmaya teşvik ediyoruz. Esed'in vahşi rejiminin Afrin'e dönemeyeceğinden emin olmak istiyoruz. Suriye'deki iç savaşın sona ermesi için diplomatik olarak çalışmaya devam edeceğiz."
ABD Dışişleri Rex Tillerson, Türkiye'nin Afrin'e yönelik askeri operasyonundan dolayı kaygılı olduklarını söyledi.
"GÜVENLİ BÖLGE İÇİN TÜRKİYE İLE ÇALIŞABİLİRİZ"
Tillerson, "Güvenli bölge için Türkiye ile çalışabiliriz" dedi.
Tillerson, Türkiye'nin meşru güvenlik endişelerini gidermek için birlikte neler yapılabileceğini görmeyi hedeflediklerini belirtti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün yaptığı konuşmada ABD'nin harekatın süresiyle ilgili yaptığı açıklamalara yanıt vermişti.
Erdoğan, "Amerika diyor, süre belli olmalı, fazla uzun olmamalı. Afganistan'da sizin süreniz belli oldu mu? Irak'ta bitti mi bu süre? Hala Irak'tasınız. Böyle bir savaş, matematik bir olay değil ki. Nasıl böyle bir şey sorarsınız? Ne zaman iş biterse bizim orada durmaya da merakımız yok, çekilmesini biliriz. Bunun için birilerinen icazet alma gibi derdimiz de yok. Bunu da bilmeniz lazım. Bölgenin gerçek sahibi olan kardeşlerimizin huzur ve güven içinde yaşayabilecekleri bir yer haline getirilmesi hususunda çalışmalar başlatılacaktır" dedi.
PENTAGON: TÜRKİYE İLE GÖRÜŞÜYORUZ
Öte yandan AA muhabirinin sorularını yanıtlayan ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın Ankara ile birlikte Türkiye'nin meşru güvenlik endişelerini gidermek için birlikte neler yapılabileceğini görmeyi amaçladıklarına dair açıklamaları hatırlatarak Pentagon’un bu konuda bir görüşme yapıp yapmadığını sorması üzerine Pentagon sözcülerinden Adrian Rankine Galloway, “Şu anki durumu çözmek üzere Türk müttefiklerimizle görüşme halindeyiz.” dedi.
Muhabirin, “Afrin’deki durum mu yoksa gelen bir durum üzerine mi görüşmeler var” sorusuna ise Binbaşı Galloway hem Afrin konusunda hem de genel anlamda Suriye konusunda Ankara ile görüşmeler devam ettiği kaydetti. Görüşmelerin içeriği konusunda detay veremeyeceğini ifade eden Galloway: “Şu anda Amerikan hükümeti ile Türk hükümeti arasında bu krizi çözmek için görüşmelerin devam ettiğini teyit edebilirim.” şeklinde konuştu.
Krizden kastının ne olduğuna yönelik bir soruya ise Galloway, “Afrin’deki kriz ve daha geniş anlamda Türkiye’nin güvenlik kaygılarını” kastettiğini belirtti.