Siyaset 2019 havasına girdi... Erken seçim tartışmalarının gündemde olduğu dönemde en ilginç çıkış MHP liderinden geldi: Yüzde 10 Türkiye için çok ağır bir seviye. Uzlaşma sağlanarak aşağı düşürülmeli. Yüzde 5 mi olur, 7 mi olur görmek lazım.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, seçim barajının Türkiye için ağır olduğunu belirterek oranın yüzde 5 veya 7 düzeylerine çekilebileceğini söyledi.
MHP lideri, TBMM’deki makam odasında gündeme dair açıklamalarda bulundu. Seçim anketleri konusundaki soru üzerine Bahçeli, bu tür çalışmaların kamuoyu araştırmasından ziyade kamuoyu oluşturmaya yönelik araştırmalar olduğuna dikkati çekti. Bunları bildikleri için hiçbir araştırmaya güvenmediklerine işaret eden Bahçeli, “MHP Türk siyasi hayatında baraj sorunu olmayan partilerden bir tanesidir” dedi. Yüzde 10’luk seçim barajı konusundaki düşünceleri sorulan Bahçeli, “Yüzde 10 barajı Türkiye’de çok ağır bir baraj” diyerek, geçmişte, bölücü unsurların TBMM’de temsiline imkan vermeyecek bir baraj oranı olarak yüzde 10’un devamından yana olduklarını hatırlattı. Bu oranın, değişik ittifaklarla veya başka türlü kararlılıklarla aşılabilir bir duruma geldiğini vurgulayan Bahçeli, şunları söyledi: “Türkiye’de iki şeye dikkat etmek gerekiyor. Artık bu zorlamalar ve dayatmalarla birilerini öldürerek, kendini yaşatma yerine hep beraber nasıl yaşarız, demokrasi içerisinde bunu nasıl başarırız, Türkiye’yi nasıl bir istikrar ve normalleşme sürecine getirebiliriz konusunda uzlaşmaya varacak çalışma yapmak lazım. Bu yüzde 5 mi olur Batı demokrasilerindeki gibi, yüzde 7 mi olur yoksa yüzde 10’da devam etmesi gerekir, bunları görmek lazım. Bir başka partiyi yok farz edip ezerek kendine bir yol çizmeye çalışmanın bir anlamının olmadığı görüldü. Bütün bunlardan ders çıkartmak
lazım.”
MECLİS BAŞKANLIĞI İÇİN ADAYIMIZ OLACAK
Bahçeli, MHP’nin geçmişten bu yana Meclis Başkanlığı seçimlerinde ilkeli davrandığını ve parti içinden bir aday çıkardıklarını hatırlatarak, yine bu ilkelerine devam edeceklerini ve bir aday çıkartacaklarını bildirdi.
ERKEN SEÇİMDEN YANA DEĞİLİZ
CHP’nin erken seçim talebine parti görüşü olarak saygı duyduklarına dikkati çeken Bahçeli, “Ama MHP, bir erken seçimden yana değildir.” dedi. Bahçeli “Dün seçimlere karşı bu kadar ihtiraslı gözükmüyordu CHP ama şu an herhalde bir yerlerden çok büyük güç alıyor ki cesaretlendi birden. Bu güç, zannederim adalet yürüyüşüne dayanıyorsa mesele yok. Ama başka yerlerden alıyorsa onu düşünmek lazım” diye konuştu.
11 YABANCI OYNATSIN BEŞİKTAŞ'TAN AYRILIRIM
Futboldaki yabancı oyuncu tartışmalarını da değerlendiren Bahçeli, takımların yerli futbolculara da yer vermelerinin faydalı olacağını söyledi: “11 kişi takım kuruyorsunuz, 11’i de yabancı. Antrenör de yabancı olursa o zaman yani hangi ülkenin takımıyız, nerede oynuyoruz? Galatasaraylıların bunu düşünmesi lazım. Bunun için ya isim değiştirsinler ya bundan vazgeçsinler. Beşiktaş’ta olmuş olsa şimdi, manşetlik bir laf söyleyeceğim, Beşiktaş 11 yabancı futbolcuyla sahaya çıksın koyu bir Beşiktaşlı olmama rağmen kulüpten ayrılırım. Böyle bir takımda bakıyorsun futbolcuların hangisinin ayağında top var, ismi nedir şaşırıyorsun. Üstelik bazılarına dilin de dönmüyor. Kimisi İspanyol, kimisi Brezilyalı bilmem ne filan.”
BARAJLI DEMOKRASİ EKSİK DEMOKRASİDİR
CHP Genel Başkan Yardımcısı Tezcan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin seçim barajına ilişkin yaptığı açıklamayı değerlendirerek, “Seçim barajının olmaması gerektiğini düşünüyoruz. Israrla seçim barajı aranıyorsa belki yüzde 3 düşünülebilir. Ama arzu edilen hiç olmaması” dedi. MHP lideri Devlet Bahçeli’nin seçim barajına ilişkin yaptığı açıklamayı değerlendiren Tezcan, “Barajlı siyaset, seçim, barajlı demokrasi demektir. Barajlı demokrasi de eksik veya olmayan demokrasidir. Seçim barajı hiç olmamalıdır. Israrla seçim barajı aranıyorsa belki yüzde 3 düşünülebilir” dedi.
VERGİ CENNETLERİ İÇİN ARAŞTIRMA ÖNERGESİ
CHP, siyasetçilerin “vergi cennetlerinde” bulunması muhtemel servetlerinin ve bunların kaynaklarının araştırılmasını istedi. CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç ile milletvekili arkadaşlarının imzasıyla hazırlanan araştırma önergesi TBMM Başkanlığına sunuldu. Önergede, “Siyasi parti genel başkanları ile başbakan ve bakanların, vergi cennetlerinde bulunması muhtemel servetlerinin ve bunların kaynaklarının araştırılarak tespit edilmesi ve bu konuda alınması gerekli tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Anayasanın 98’inci ve TBMM İçtüzüğünün 105’inci maddeleri uyarınca Meclis Araştırması açılmasını arz ve talep ederiz” denildi.