Bakan Akar'dan ABD'ye yaptırım mesajı: Biz şimdi hasım mıyız?

Bakan Akar'dan ABD'ye yaptırım mesajı: Biz şimdi hasım mıyız?

Bakan Akar, azledilen ABD Başkanı Trump'ın giderayak imzaladığı CAATSA yaptırımlarını yanlış bulduğunu ifade ederek, "Biz şimdi hasım mıyız? Biden döneminde ABD'nin bu kararını gözden geçirmesini ve normalleşmeye geçmeyi bekliyoruz" dedi.

Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sisteminin alınmasına karşı çıkan ve bunun F-35 savaş uçağının bilgilerini alabileceği endişesi taşıyan ABD, geçtiğimiz yılın sonlarına doğru Türkiye'ye yönelik CAATSA yaptırımlarını onayladı.

Ankara'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiye'nin artan riskler karşısında hava savunma ihtiyacının ortaya çıktığını ABD'den Patriot'u ve Fransa-İtalya yapımı SAMP-T'yi almak istediğini ancak bunun mümkün olmaması nedeniyle S-400'ün temini yoluna gidildiğini hatırlattı.

'RUSYA'DAN TEMİN ETMEMİZ GEREKTİ'

Akar, "ABD ve Avrupalılarla görüştük. Maliyet, teknoloji transferi, ödeme şartları, teslimat, üretim gibi konularda maalesef uygun cevaplar alamadık. Buna olumlu cevap veren Rusya'dan bunu ülkemiz için temin etmemiz gerekti" dedi.

Şu anda Türkiye'nin S-400'ün tedarik süreci içinde olduğunu, ikinci paket için görüşmelerin devam ettiğini belirten Akar, "Halen (birinci paket için) kontrol ve muayeneler, kabul testleri var, bunlar sürüyor... Faaliyetlerimizi planladığımız şekilde götürmeye çalışıyoruz" dedi.

'BERABER ÇALIŞALIM DEDİK'

ABD'nin S-400'lerin F-35'in çalışmasına soruna teşkil edeceği görüşüne katılmadığını belirten Akar, diyalog ile bu sorunların giderilebileceğini, S-400'lerin geri gönderilmesi gibi bir talebin ise sıkıntı vereceğini belirterek şunlar kaydetti:

"Ortada S-400 ile F-35'in çalışmasından çıkacak problemler olduğu iddiası var. 'Beraber çalışalım' dedik, ABD'li müttefiklerimiz S-400 olduğu sürece ortak çalışma olmayacağı görüşündeler. ABD tarafı çözüm isterse teknik düzeyde çalışmalarla buna çözüm bulunabilir. Başka ülkelerde bu ikisi aynı anda var."

'YAPTIRIMLARIN KABULÜ MÜMKÜN DEĞİL'

Akar ABD ile Türkiye'nin içinde bulundukları askeri ittifak ve bölge yararına iş birliğine gidebileceğini dikkat çekerek, "ABD ile ortak yapabileceğimiz işler var, hem iki ülkenin hem NATO hem bölge ve dünya yararına... ABD'li müttefiklerimizin durumu anlamasını bekliyoruz. Öbür türlü ısrar, inat olduğu sürece olay sürüncemede kalıyor. Müttefikliğe uygun olmayan tehdit dili, yaptırımların kabulü mümkün değil" dedi.

'BIDEN YÖNETİMİ YAPTIRIM KARARINI GÖZDEN GEÇİRMELİ'

Akar, S-400'ün bir yerde sabit olmayacağını ve risk tehdit değerlendirmesi çerçevesinde nerede ihtiyaç varsa oraya konuşlandırılacağını belirtti. Akar, ABD ile sorunun diyalog yoluyla çözülebileceğini, yeni göreve başlayacak olan Biden yönetiminin yaptırım kararını gözden geçirip normalleşmeye geçilmesinin önemli olduğunu belirtti.

'F-35 İÇİN ZAMAN VE ENERJİ HARCANDI'

Türkiye'nin ortağı olduğu F-35 programına dönmek istediğini vurgulayan Akar, "F-35 için ciddi zaman ve enerji harcandı. Bunun durdurulması ciddi sorun. Güven bunalımı çok daha tahripkar olabiliyor. Bu nesilden nesile gidebiliyor, buna engel olmak lazım. Bu kadar riskin olduğu ortamda birlikteliğin tahrip edilmemesi, zarar görmemesi lazım" dedi.

Akar, Türkiye ile ABD arasında birçok alanda işbirliği olduğunu, bunlardan birinin de halen görüşmeleri devam eden F-16'ların modernizasyonu konusu olduğunun altını çizdi.

'BİZ ŞİMDİ HASIM MIYIZ?'

İki ülkenin askeri alanda iş birliği ve müttefikliği varken CAATSA yaptırımlarını yanlış bulduğunu kaydeden Akar, "Biz şimdi hasım mıyız? Biden döneminde ABD'nin bu kararını gözden geçirmesini ve normalleşmeye geçmeyi bekliyoruz" dedi.

Akar, SAMP-T alımına yönelik görüşmelerin koronavirüs salgını dolayısıyla yavaşladığını ama devam ettiğini kaydederek, bu sistemi de almak istediklerini söyledi.

Türkiye'nin ABD'nin Patriot sistemini de almak istediğini, kesilen görüşmelerin yeniden başlamasını istediklerini kaydeden Akar, "Bu toplantının yeniden başlatılmasını bekliyoruz. Ama konuşma, cevap olmadan yaptırılarla, tehdit diliyle bir yere varmak mümkün değil. Diyalogla ancak çözüm bulabiliriz" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (8)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
8 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN