İnsanın ikinci beyni var mı? Antalya’daki Psikofarmakoloji Kongresi’nde bilim insanları bu soruya “Bağırsaklar” yanıtını verdi. Doç. Dr. Gökben Hızlı Sayar, “Bağırsaklardaki sağlıklı bakteri sayısı artırılırsa beyin daha iyi çalışır” dedi bunun ilacının kefir olduğunu söyledi.
Bilim insanları bağırsakların beynin sağlıklı çalışmasındaki önemine vurgu yaparak “Bağırsaklardaki sağlıklı bakterilerin sayısını arttırabilirsek beynimiz de daha iyi fonksiyon gösterecektir” iddiasında bulundu.
Psikofarmakoloji Derneği tarafından Antalya’da düzenlenen 8. Uluslararası Psikofarmakoloji Kongresi ve 4. Uluslararası Çocuk ve Ergen Psikofarmakolojisi Sempozyumu’nda konuşan Doç. Dr. Gökben Hızlı Sayar, bağırsakların beynin çalışmasında önemli bir role sahip olduğunu söyledi. Sayar “Örneğin şizofreni, otizm, Alzheimer, dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğuyla ilgili yapılan çalışmalar, eğer bağırsaklarımızdaki sağlıklı bakterilerin sayısının artması beynimizinin de daha iyi fonksiyon göstereceğini işaret ediyor” dedi.
SİSTEM TERSİNE İŞLİYOR
Sayar, bağırsakların vücudumuzun daha sağlıklı bir şekilde fonksiyonlarını yürütmesine yardımcı olabildiğini de anlattı: “Bu son yıllarda bütün dünyada çok dikkat çeken bir konu. Eskiden bizim düşüncemiz beynin bağırsakları yönettiğiydi. Örneğin strese girdiğimizde bağırsak fonksiyonları bozulabilir. İshal, kabızlık, karın ağrıları olabiliyor. Beyin fonksiyonları bağırsakları düzenliyor gibiydi fakat son yıllarda şunu görüyoruz ki bu sistem ters yöne de işleyebiliyor. Bağırsaklarımız, beynimizin sağlıklı biçimde çalışmasında büyük role sahip.”
MODERN TIBBIN İÇİNDE KENDİNE YER BULAN PROBİYOTİK: KEFİR
Kongrede bağırsaklardaki bakterilerin bozulmuş dengesinin nasıl düzenleneceği de masaya yatırıldı. Uzmanlar, probiyotikler ve beyin işlevlerini düzeltme amacıyla kullanılan psikobiyotiklerin dünyanın dikkatini çeken yeni bir tedavi alanı olduğunu belirterek, kefirin her geçen gün daha büyük önem kazandığını söyledi. Uzmanlar “Kefir proteinler, lipitler ve şekerlerden bir matris içinde laktik asit bakterileri ve mayaların bir karışımını içerir. Son yıllarda yapılan araştırmalar kefirin antioksidan, antihipertansif, antiinflamatuar, bağışıklık sistemini güçlendirici etkilerini gösteriyor. Tarihsel olarak, geleneksel tıpta kullanılmış olan kefir, modern tıbbın içinde kendisine yer buldu ve probiyotiklerin ucuz ve kolay elde kaynağını temsil etmeye başladı” dedi.